DAEŞ saldırısında dikkat çeken zamanlama

Türkiye bir kez daha terör saldırısıyla sarsıldı. Saldırının Türkiye'nin Rusya, İsrail ve Mısır ile olan ilişkilerinde normalleşme sürecine girdiği bir dönemde meydana gelmesi dikkat çekti.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşen 3 ayrı canlı bomba saldırısında 41 kişi hayatını kaybederken, 147 kişi de yaralandı. Atatürk Havalimanı’ndaki hain saldırıyı terör örgütü DAEŞ tarafından gerçekleştirdiği iddiaları güç kazanırken, saldırının Türkiye'nin Rusya, İsrail ve Mısır ile olan ilişkilerinde normalleşme sürecine girdiği bir dönemde meydana gelmesi dikkat çekti.

Özellikle Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleşme sürecine girilmesinin uzun vadede etkilerinin olacağına dikkat çeken USAK Amerika Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Yeğin "Uzun vadede Türkiye ile Rusya’nın uzlaşmasının Suriye’ye ve DAEŞ’e negatif yansımaları olacaktır. Ama DAEŞ’in sıkışması ve Türkiye’nin DAEŞ’le mücadele komisyonunda daha aktif bir rol alması bu saldırının öncelikli sebeplerinden biri olarak görülmesi daha doğru olacaktır" dedi.

İşte Yeğin'in AjansHaber'e yaptığı değerlendirmeler;

Bu saldırının Türkiye ile çeşitli ülkeler arasındaki ilişkilerin son günlerde gelişmesiyle doğrudan ilgili olduğunu düşünmek güç.  Tam tersine süreçten bahsetmek daha doğru olacaktır. Çünkü bu terör saldırısı bir anda planlanan harekete geçirilen bir şey değil.

DAEŞ’İN MANEVRA ALANI DARALDI

Uzun vadede Türkiye ile Rusya’nın uzlaşmasının Suriye’ye ve DAEŞ’e negatif yansımaları olacaktır. Ama DAEŞ’in sıkışması ve Türkiye’nin DAEŞ’le mücadele komisyonunda daha aktif bir rol alması bu saldırının öncelikli sebeplerinden biri olarak görülmesi daha doğru olacaktır. Özellikle DAEŞ’in sıkışması çok daha önemli bir konu.

DAEŞ HALA SALDIRI YAPABİLECEK GÜÇTE

Doğrudan Müslümanların hayatlarını kaybedeceğinin bilinmesine rağmen Ramazan ayı olmasına rağmen hedef alınmış bir saldırı bu. Normalde terör örgütleri sivilleri hedef aldıkları zaman ki bu daha sonra kendilerinin militan devşireceği bir topluluğun içinden geliyor olması durumunda bu saldırılardan uzak dururlar. Bu saldırılardan kaçınır ve sahiplenmezler. Fakat böyle bir saldırının böyle bir zaman diliminde geliyor olması DAEŞ’in gerçekten çok ciddi sıkıştığını, ama hala saldırı yapabilecek güçte ve kabiliyette olduğunu gösteriyor.

DAEŞ’E YÖNELİK OPERASYONLAR

DAEŞ’e yönelik Türkiye’deki artan operasyonlar sonucunda, hücrelerin ortaya çıkması riski ve manevra alanlarının daralması söz konusu olabilir. Şuana kadar böyle bir kanıt sunulmadı ancak tabi bu da bir olasılık ve değerlendirilmesi gerekir.

ÇOK DAHA FAZLA CAN KAYBI HEDEFLENMİŞ

DAEŞ, bu saldırı ile küresel bir mesaj vermek, şiddet üzerinden bir mesaj vermek ve hala var olduğunu ortaya koymayı amaçlamıştır. Ne yazık ki belirli olanda örgüt başarıya ulaşmıştır. Ama hem saldırganların sayısı itibariyle hem eylemin gerçekleştiriliş biçimi bağlamında çok daha fazla insanın hayatını kaybetmesi yönünde planlanmış bir eylem olduğu görülüyor. Bu saldırıyla çok daha fazla kişinin ölümü hedeflendi.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar