DAEŞ bu yöntemi ilk kez kullandı! ‘TSK'ya kimyasal silahla saldırı düzenlenebilir’

Fırat Kalkanı Harekatı’nın 35. günün de terör örgütü DAEŞ, Suriye’deki Türk askerlerine drone olarak bilinen insansız hava aracıyla bombalı saldırı düzenledi. Saldırıda 3 asker ve 6 ÖSO mensubu yaralandı. Peki, DAEŞ’in bu saldırısı ne anlama geliyor?

Recep DEMİRCAN/ AjansHaber

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde terör örgütlerine yönelik başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı’nda 35.   gün geride bırakıldı. Güney sınırının tamamından terör örgütü DAEŞ’i temizleyen TSK’ya dün örgüt tarafından drone kullanarak saldırı düzenlendi. Bu saldırıda yaralanan 3 asker ve 6 ÖSO mensubu Kilis Devlet Hastanesi’nde tedavi altında alındı. Saldırıda yaralanan askerlerin durumunun iyi olduğu belirtildi.

Örgütün drone kullanarak gerçekleştirdiği bombalı saldırısı akıllarda soru işaretleri oluşturdu. Uzmanlar örgütün bu saldırıdan sonra değişik taktiklerle saldırı düzenleyeceğini, drone saldırısının ise buna işaret olduğu ifade edilirken Suriye ve Irak’ta düzenlenen kimyasal silahlı saldırıların TSK’ya karşı da düzenlenebileceği vurgulandı.

Ayrıca ABD’nin DAEŞ’i bir bölgeye sürüklemek istediği ve Afganistan modelini uygulayarak örgütle masaya oturma niyetinde olduğu iddia edildi. Peki bu iddia ne kadar doğru? Örgüt neden böyle bir taktiksel değişime girdi?

TSK’ya ait tankların DAEŞ tarafından hedef alındığını belirten Ortadoğu Uzmanı Can Acun, ordunun taktiksel değişikliğe giderek zırhlı araçları daha fazla kullanmaya ve araçların yanlarında çok sayıda piyadenin yerleştirdiğini belirtirken,  örgütün ise bu taktiksel değişikliğe drone saldırısıyla karşılık verildiğini vurguladı.

Ortadoğu Uzmanı Can Acun

Ortadoğu Uzmanı Can Acun, DAEŞ’in saldırı tarzındaki değişimleri ve ABD’nin DAEŞ tumunu AjansHaber’e değerlendirdi.

‘TSK’NIN TAKTİKSEL DEĞİŞİMİ DAEŞ’İN SALDIRI TARZINI DEĞİŞTİRDİ’

DAEŞ askeri açından hibrit bir yapıyı temsil ediyor. Örgüt gerilla hareketleri kullanırken cephe hattında cephe savaşları yapabiliyor. Irak’tan Suriye’ye kadar geniş hatlarda yayılarak birçok noktada farklı güçlere karşı cephe hatları var. Örgüt karşıdaki gücü iyi analiz edip, ona göre hamleler üretebiliyor. TSK’nın Fırat Kalkanı Harekatı kapsamsında Suriye’ye zırhlı birliklerle girmesi, tank ve sofistike zırhlı araçların kullanılması, DAEŞ’i farklı yöntemler kullanmaya itti. Çok sayıda anti-tank silahlarının burada kullanıldığını gördük. Türkiye, bugüne kadar Suriye’deki harekatta 6-7 tank kaybetti. Bu olayların ardından TSK’nın bir taktik değişimine gittiğini, zırhlı araçların daha yoğun ve bu amaçla daha fazla piyadenin araçların etrafına konuşlandırdığı, hava ve obüs unsurlarının daha aktif kullandığını gördük.  DAEŞ’in de taktik değişikliğine giderek drone gibi araçlarla saldırı düzenlediğini görüyoruz.

‘TÜRK ASKERLERİNE KİMYASAL SİLAHLA SALDIRI DÜZENLENEBİLİR’

Örgütün çok geniş bir portföyü var. Ellerinde Irak ordusundan ele geçirdikleri çok sayıda sofistike silah bulunuyor. En sol Musul’ da bir cephe hattında DAEŞ’in ABD askerlerine ile Peşmerge unsurlarına ve Suriye’deki muhalif gruplara karşı zaman zaman kimyasal silahla saldırıda bulundu. Örgütün bu saldırıları sofistike gelişmiş eylemler değildi. TSK’ya yönelik bu tarz bir girişimde bulunabilirler.

‘RUSYA DAEŞ’İ ÖNE SÜREREK REJİMİ AYAKTA TUTMAK İÇİN HAMLELER YAPTI’

Son donemde hem ABD hem de Rusya BM Güvenlik Zirvesi dahil olmak üzere birbirlerine Suriye konusunda çok ciddi ithamlarda bulunuyor. Bu ithamlara baktığımızda iki taraf için de çok ciddi haklılık paylarının bulunduğunu gösteriyor. Rusya tarafından baktığımızda; Ruslar, Suriye’ye DAEŞ’i ortadan kaldırmak için girdi ama 30 Eylül 2015 tarihinden bu yana DAEŞ’den daha çok Suriyeli muhalifleri hedef alarak rejimi ayakta tutmak için hamleler yaptığını gördük.

‘ABD, BÖLGEDEKİ DEĞERİNİ DAEŞ’E BAĞLIYOR’

ABD, DAEŞ’i tamamen ortadan kaldırmak yerine Suriye’de çöl bölgesine, Irak’ta şehir merkezlerinden uzaklaştıracak bir planlama içerisinde olduğunu görüyoruz. DAEŞ’in bölgedeki varlığını ABD kendisi için kullanıyor. Hem Irak hem Suriye’de yaptığı askeri müdahalelerde sahadaki diğer aktörlerin kedisine hala ihtiyacı olması konusunda önemli bir değer olarak görüyor. Sünnileri terörize ederek, siyasal yapısının tam oturmasını engelliyor. ABD, DAEŞ’le mücadele ediyor. Her iki ülkede DAEŞ’i çöl bölgelerine itmek için mücadele ediyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar