Cumhurbaşkanı Erdoğan yurda döndü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi'nin ardından yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin'de düzenlenen G20 Zirvesi'nin sona ermesinin ardından yurda döndü.

Çin'in Hangcou kentinde gerçekleşen G20 Liderler Zirvesi dün sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sona eren zirvenin ardından yurda dönüş yaptı. Erdoğan ve beraberindeki heyet, özel uçak 'TUR' ile saat 03.05'te Esenboğa Havalimanı'na indi.

SÜLEYMAN SOYLU KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Esenboğa Havalimanı'nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Ankara Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan ile diğer yetkililer karşıladı.

ÇİN'E GENİŞ HEYET

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Türkiye'ye geldi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN G20 DEĞERLENDİRME KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Zirvesi'nin ardından Çin'de bir değerlendirme toplantısı yaptı. Erdoğan toplantıda önemli olarak şunları söyledi:

"VERİMLİ BİR TOPLANTI OLARAK KABUL EDİYORUM"

G20 Zirvesi'nin 11'incisini Çin'in ev sahipliğinde tamamlamış bulunuyoruz. Bu toplantıyı verimli bir toplantı olarak kabul ediyorum. Küresel büyümenin uzun vadede sürdürülebilir, kapsayıcı bir şekilde devam ettirebilmesi için konuşulan reformlar en önemli gündem maddelerimizden biriydi. Atılması gereken adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Türkiye olarak büyümenin G20 ülkeleriyle birlikte tüm dünyaya yayılmasını içeren kapsayıcılık konusuna özel önem veriyoruz. Her fırsatta gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ve az gelişen ülkeleri de gözeten kapsayıcılık anlayışıyla hareket etmesini dile getirdik.

"MÜLTECİ SORUNU KONUSUNDA İYİ BİR SINAV VERİLEMEDİ"

Terörizm ve mülteci sorunu Antalya’da G20’nin gündemine getirdiğimiz başlıklar olarak yer alıyordu. Bizim bu konudaki hassasiyetimizin ne kadar yerinde olduğu açık ve nettir. Mülteci sorunu konusunda maalesef iyi bir sınav verilemedi, verilemiyor. Topraklarında 3 milyon Suriyeli ve Iraklıyı barından bir ülke olarak Türkiye bu konunun en önde gelen muhataplarından biridir. 3 milyon mülteciye ev sahipliği yaparken 12 milyar doların üzerindedir. Bunun yanında STK’larımızın harcamalarını ele aldığımızda 25 milyar doları aşmaktadır.

"GÜVENLİ BÖLGEYİ ISRARLA SÖYLEDİK"

Antalya’daki zirvede tüm liderlere Suriye’de güvenli bölge oluşturulması suretiyle burada mülteci sorununu çözebiliriz diye ısrarla söyledik. Bu zirvedede bütün dostlarımıza bu konuyu açtık. Hatta sadece o güvenli bölgede değil aynı zamanda Türkiye’de birçok ilde bulunan Suriyeli mültecilerin iskanıyla alakalı çalışmaları yapmak üzere ülkemiz faaliyetlerine devam ediyor.

"OBAMA VE PUTİN'E TEKLİFİM..."

Şuanda gerek sayın Obama gerekse Sayın Putin'in Suriye'nin kuzeyindeki operasyonlarımızın Suriye'nin toprak bütünlüğüne bir müdahalesi değil. Cerablus bizim sınırımızdır. Cerablus'ta aylardır bizim topraklarımıza havan atışları yapılmaktadır. En son bir düğünde ne yazık ki 14 yaşında bir çocuğun bedenine bomba bağlanmak suretiyle patlatılmış ve 56 kişi hayatını kaybetmiştir. 100'e yakın da yaralı vardır. Tabii ben bu yaralıları hastanede ziyaret ettim, dayanılır katlanılır bir şey değil. Bu olay bizim için başlangıç oldu. Ilımlı muhaliflerle birlikte Cerablus'a girerek DAEŞ'i atmış olduk. Oraya Cerablus'un kendi insanı yerleşti. Nüfusu 100 bin olan Cerablus sakinleri oraya yerleşmiş durumdalar. Cerablus'un kendi sakini olanlar onları koruma altına almış vaziyette. Yeni bir hamle de Kilis'in karşısında Çobanbey denen bir bölge var oradan girmek suretiyle bizim 90-95-40-45 kilometre diye ifade ettiğimiz bölge de DAEŞ'ten temizlendi ve Fırat'a kadar birleştirilmek suretiyle bizdeki bulunan Suriyeli vatandaşlar gerekse Suriye'den irtica etmek isteyenler kendi topraklarında daha huzurlu yaşamak fırsatını bulacaklar. Oranın uçuşa yasak bölge olarak ilan etmek sayın Obama ve Sayın Putin'e teklifimdir. Süreci de böyle çalıştırıyoruz.

Yorumlar