Çitlembik yağının faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

Menengiç yağı ya da çitlenbik yağı olarak da adlandırılan çitlembik vücut için kullanılan şifalı bitkiler arasında olduğu biliniyor. Peki bu çitlembik yağının faydaları nelerdir ve nasıl kulanılır? Detaylı bilgi Ajanshaber.com'da.

Özellikle Akdeniz bölgesinde, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde yetişen çitlembik ağaçları sayesinde ülkemizde çitlembik yağı üretimi yapılabilmektedir. Çitlembik yağının faydaları nelerdir? En büyük faydaları olarak balgam söktürücü özelliği ve böbrek taşlarını düşürmesiyle bilinse de birçok faydası bulunmaktadır. Peki bu çitlembik yağı nasıl kullanılır? Sorular ve merak edilen tüm detayları haberimizin devamında okuyabilirsiniz. 



ÇİTLEMBİK YAĞI NEDİR?

Türkiye'nin birçok yetişmekte olan çitlembik yağının vücuda oldukça faydası olduğu bilinmektedir. Ağaçta yetişmekte olan bu faydalı meyve ülkemizde daha çok yağının elde edilmesiyle kullanılmaktadır. Boyla 10-25 metre arasında değişmekteolan bitkinin nadiren de olsa 40 metreye kadar çıktığı görülebilmektedir. https://www.ajanshaber.com Meyvesi sert ve çekirdeklidir ve hayvanlar tarafından da yenilebilmektedir. 

ÇİTLEMBİK YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?

-Kansere karşı koruma sağlar. Kanser hücrelerinin büyümesini ve çoğalmasını durdurmaya yardım eder.
-İdrar söktürücü özelliği vardır. İdrar yolu iltihabı için kullanılabilir. Bunun için bir bardak suyun içine iki damla çitlembik yağı karıştırılır. Bu karışım içilirse idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
-Adet kanamasını düzenler. Yoğun görülen adet kanamasını azaltır. Adet dönemlerinin düzene sokulmasına yardım eder.
-Mide ve bağırsaklar için faydalıdır. Sindirim sistemini rahatlatır. https://www.ajanshaber.com Ülser, dizanteri, ishal gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
-Bağırsaklardaki mukus tabakası için yararlı bir yağdır.
-Ayak kokusunu yok eder. Ayakların gün içinde terlemesi ayak kokusuna sebep olur. Ayakların terlemesi engellenirse ayak kokusu da önlenmiş olur. Çitlembik yağı ile ayaklar düzenli olarak ovulursa ayak terlemesi ve ayak kokusu engellenir.



-Öksürüğe fayda sağlaması çitlembik yağının faydaları arasındadır. Grip, nezle, öksürük ve soğuk algınlığının etkilerini yok eder. Yarım kase balın içine iki damla çitlembik yağı damlatılır. Karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Bu şekilde ballı karışım tüketilir.
-İyi bir antioksidan kaynağıdır. İçeriğinde antioksidan özelliğine sahip olan polifenolik bileşikleri bulundurur. Antioksidan özelliği sayesinde serbest radikallerin zararlı etkilerini ortadan kaldırır. Böylece yaşlanmayı geciktirir, kanser gibi rahatsızlıklarla mücadele etmeye yardım eder.
-Sivilceleri yok eder. Belli miktardaki yağ sivilcelere sürülür. Bu şekilde sivilceler yok olur. Fakat fazla miktarda yağın sürülmesi sivilceleri yok etmenin aksine arttırabilir.
-Karın ağrısına iyi gelir. Karın ağrısına fayda sağlaması için karın bölgesi çitlembik yağı ile ovulabilir.
İştah açar. Kilo almak isteyenler yada iştahı kapalı olan kişiler bu yağı kullanabilir. Bu etkisi için bir bardak suyun içine iki damla çitlembik yağı damlatarak içebilirsiniz.
-Böbrek taşlarını düşürmeye yardım eder. Böbrek taşlarının düşürülmesi için yağ suya karıştırılarak içilebilir.

Yorumlar