Çipras Türkiye'ye hak verdi: AB sözünü tutmalı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşmasına vurgu yaparak, 'AB sözünü tutmalı' dedi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki göçmen mutabakatına ilişkin açıklamalar yaptı. Yunanistan Başbakanı Çipras, ‘Türkiye anlaşmaya ilişkin verdiği sözleri yerine getirdi. Günlük göçmen geçişi 5 binlerden 50-60'a düştü’ dedi ve Türkiye’ye hak verdi.

‘YUNANİSTAN ZOR DURUMDA KALIYOR’

Yunanistan Başbakanı Çipras, 81. Uluslararası Selanik Fuarı kapsamında düzenlenen geniş katılımlı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Orta Avrupa ülkelerinin sınırlarını tek taraflı kapatma kararı almasıyla Yunanistan'ın çok zor durumda kaldığını belirten Çipras, bu yüzden ülkede binlerce sığınmacının kaldığını anımsattı.

‘AVRUPA, TÜRKİYE’YE VERDİĞİ SÖZÜ TUTMALI’

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, AB ile Türkiye arasındaki mutabakatın sadece düzensiz göçü durdurduğunu belirterek, ‘Avrupa da sözünü tutmalı. Anlaşma sadece göçmenleri durdurmayı değil, ayrıca göçmenler için yasal yollar yaratmayı da içeriyor’ dedi.

Yasal yolların yeniden yerleştirme yoluyla göçmenlerin Avrupa'ya taşınması olduğunu ifade eden Çipras, şöyle devam etti:

Türkiye'nin Avrupa'ya, Avrupa'nın da Türkiye'ye ihtiyacı var. Türkiye anlaşmaya ilişkin verdiği sözleri yerine getirdi. Günlük göçmen geçişi 5 binlerden 50-60'a düştü. Bu da insani koşullarla kontrol altında tutulabilecek bir sayı. Ancak maalesef, Avrupa'ın 2016 yılında Yunanistan'dan almaya söz verdiği 33 bin göçmenden sadece 3 bini için bu uygulandı. Avrupa, bu prosedürü hızlandırmalı.

Yorumlar