Cinsel istismarların altında yatan önemli faktör:  Aile

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı, cinsel istismar olaylarının altında yatan faktörleri AjansHaber'e değerlendirdi.

Günümüzde cinsel istismar vakalarının fazlaca yaşandığına şahit oluyoruz. Peki “Bu vakalara neden olan sebepler nerelerdir?”,  “Toplumda algı değişti mi?”, “Cinsel istismar vakalarını Medya mı tetikliyor?” sorularının yanıtlarını Türkiye’de sosyal psikolojinin kurucuları arasında yer alan ünlü akademisyen Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı AjansHaber'e değerlendirdi.

Prof. Dr. Kağıtçıbaşı, bu vakaların toplumda aslında sık sık yaşandığını ancak gün yüzüne çıkmadığını vurguladı.  Prof. Dr.  Kağıtçıbaşı, cinsel istismarın birden fazla nedeni olabileceğini özellikle çocuğa karşı yapılan cinsel istismarda bunu tek bir faktöre sığdırmanın da mümkün olmadığını dile getirdi.

TAKLİT ETME İSTEĞİ OLUŞUYOR

Prof. Kağıtçıbaşı, cinsel istismar olaylarını hem psikolojik hem de sosyolojik yönlerini ele almak gerektiğini söyledi. Kişinin baskı altındaki cinsel dürtülerinin,kendinden daha zayıf olana yöneldiğini ve bunun eskiden de var olduğunu belirten Kağıtçıbaşı insanların iletişim araçlarını gerek sosyal medya gerekse basılı ve görsel medyada daha fazla kullanması sebebiyle bu tarz vakaları artık daha fazla gördüğünü belirterek şöyle konuştu:

"Bir de şöyle bir görüş var; hem genel şiddetin hem de cinsel tacizin daha çok kamuya mal olmasıyla özellikle görsel medya, televizyon aracılığıyla taklit etmeye yönelimler de daha fazla olabiliyor zaten var olan dürtüleri harekete geçirme şeklinde bir etki de yapabildiği araştırmacılarla öne sürülür"

Prof. Dr. Çiğdem Kağıtçıbaşı

TOPLUM BU VAKALARA ALIŞMADI!

Toplumumuzun cinsel istismar vakalarına onaylamadığını ve kabullenemediğini dile getiren Prof. Kağıtçıbaşı, ancak art arda ortaya çıkan vakalar nedeniyle bu tür olayların da yaşanabileceğini kabullendiğini söyledi.

SALDIRGANLIK ÇOCUKKEN ÖĞRENİLİYOR

Bu tür vakaların faili olana kişilerin ortak yönünün sorunlu bir çocukluk geçirmek olduunu belirten Prof. Kağıtçıbaşı, “Özellikle televizyonun etkileyici bir faktör. Çizgi filmlerde bile saldırganlık öğretiliyor. Şiddeti öğrenen çocuk büyüdüğü zaman öğrendiği şiddeti kendinden daha zayıfa uyguluyor.

‘’ÇOCUĞUN YETİŞTİRİLME TARZI ÇOK ÖNEMLİ’’

Prof. Kağıtçıbaşı, bu tür olayların önüne geçmek için çocuğun yetiştirilmesinin çok önemli olduğunu kadın, erkek, aile, anne, baba, eğitimlerinin ülke genelinde verilmesi gerektiğini vurguladı. Eğitimlerde aile içinde demokrasinin olması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

‘’Yapılan eğitimlerde insanlara ne söylendiği önemlidir. Eğer ’Erkek evin reisidir’ diye bir söylem olursa bu tür olayların azalması beklenemez. Çok daha demokratik, eşitlikçi, insan haklarına saygılı, kadın erkek olarak ayırmayan insanı hakların ve toplumdaki rolünü daha insancıl yaklaşımları hem örgün hem yaygın bütün eğitim sistemimizde oluşturmamız ve medyanın da bunda öncülük yapması gerekir‘’.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar