Çin’de kritik zirve! ABD’nin Türkiye tutumu netleşecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama , 4 Eylül’de Çin’de düzenlenecek G-20 zirvesinde bir araya gelecek.

Recep DEMİRCAN/ AjansHaber

İki ülke ilişkileri 15 Temmuz askeri darbe girişimine yönelik ABD’den net bir desteğin gelmemesiyle bozulmaya başlamış, FETÖ lideri Gülen’in iade süreci ve Suriye’de faaliyet gösteren PKK’nın Suriye kolu PYD üzerinden kopma noktasına gelmişti. Bu süreçler yaşanırken ABD’den Türkiye’ye ziyaretler askeri düzeyde olmuş, 24 Ağustos’ta ABD’nin iki numaralı ismi Başkan Yardımcısı Joe Biden Türkiye’ye ziyaret düzenlemişti.  ABD’nin bu adımında Biden, darbe girişimi sonrası Türkiye’yi desteklediklerini, Gülen iadesi konusunda ise son sözü yargının söyleyeceğini ifade etmişti.

Bu konunun dışında PYD’nin Suriye’deki faaliyetleri görüşmenin başka bir maddesini oluşturmuş, iki ülke PYD’nin Fırat’ın batısına geçmemesi konusunda anlaşmıştı. Biden’ın Türkiye’ye geldiği gün ise Cerablus’a yönelik Fırat Kalkanı operasyonunu başlatması ise görüşmeyi daha da kritik bir hale getirmişti.

Peki, bu görüşmenin ardından hangi adımlar atılacak?

Tüm bu gelişmeler ışığında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Obama, 4 Eylül’de Çin’de düzenlenecek G-20 zirvesinde bir araya gelecek. ABD’den kafa karıştırıcı mesajların geldiğini ifade eden Güvenlik ve Enerji Politikaları uzmanı Hasan Selim Özertem, Erdoğan ve Obama arasında yapılacak görüşme ile ABD’nin Suriye konusunda daha net olacağına dikkat çekti.

Güvenlik ve Enerji Politikaları uzmanı Hasan Selim Özertem

Güvenlik ve Enerji Politikaları uzmanı Hasan Selim Özertem, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama’nın gerçekleştireceği görüşmenin ayrıntılarını AjansHaber’e değerlendirdi.

‘15 TEMMUZ SÜRECİNDEN BU YANA İLK KEZ BİR ARAYA GELECEK’

4 Eylül günü G-20 çerçevesinde Çin’de gerçekleştirilecek  zirvede bir araya gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama,  15 Temmuz sürecinden sonra ilk kez bir araya gelecek. Bu yönüyle kritik bir görüşme olarak değerlendirilebilir. ABD’nin pozisyonuyla ilgili çok kafa karıştırıcı açıklamalar geliyor. Türkiye’nin bölgede yürüttüğü politikaya ilişkin bir gün gelen mesaj ertesi gün gelenle uyuşmuyor. Bu görüşme daha net mesajların verileceği ve doğrudan kanalların kullanılacağı bir nitelik taşıyor. 

ANA KONU MADDESİ SURİYE

Bu görüşmenin zamanlaması da kritik bir önem arz ediyor. Türkiye’nin Cerablus’a yönelik başlattığı operasyonun üzerinden 7 gün geçti, 8. Güne girmiş bulunuyoruz. Görüşme tarihine kadar 11 günlük bir sürede geride kalmış olacak. İki liderin bir araya geldiği görüşmede konuşulacak başlıkların başında Suriye meselesi gelecek ve ABD’nin tutumunun ne olacağını bu görüşmede göreceğiz. İkinci başlık olarak Gülen’in iade süreci geliyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın gelişinde de bu başlık ortaya çıkmıştı. Gülen’in iade edilme süreci bu toplantıda da ortaya çıkacaktır.

‘GÖRÜŞME ABD’NİN SURİYE POTİKASINI DA ŞEKİLLENDİRECEK’

Bu görüşmenin ABD’nin Suriye politikasının da şekillendireceğini gösteriyor.  Gülen’in iadesinde hızlı bir tavır almada ağır davranan ABD, Suriye’de belli noktalarda sessiz kalmak zorunda kaldı. Türkiye’nin bölgede yürütmüş olduğu pozisyonda ABD’nin belli bir yere kadar sessiz kalacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde Türkiye ve PYD’nin karşı karşıya gelmesi IŞİD’le mücadeleyi olumsuz etkilerse  ABD, Türkiye üzerindeki baskılarını artırabilir.

‘TÜRKİYE’DEN IŞİD’E AĞIRLIK VERMESİ İSTENECEK’

Gerçekliği doğrulanmayan haberleri de iyi takip etmek gerekiyor. ABD’ye bağlı özel birlik Türkiye ve PYD arasına bir hat olarak girdiği ve çıkacak sıcak bir çatışmayı engellemek istediği iddia edildi. Bu durumundan yola çıkarak ABD’nin Türkiye’den Suriye’deki politikalarını IŞİD’le mücadele konusunda gerçekleştirmesini isteyecektir.

‘CLİNTON OBAMA’NIN POLİKALARINI DEVAM ETTİRECEK’

Hillary Clinton’ın Kasım ayında Başkan olarak seçilmesiyle birlikte büyük oranda Obama’nın politikaları devam edecek. Obama döneminde Rusya’yla devam eden Cenevre görüşmelerinde herhangi bir sonuca ulaşılmadı. Obama bu kararı yeni ABD Başkanı’na bırakmış olabilir. Clinton’ın seçilmesiyle birlikte siyasi görüşmelerin hız kazanacağı ve Suriye konusunda çaba sarf edeceğini söylemek mümkün.

Turmp’la ilgili ne bir şey söylememek mümkün değil. Trump’ın çalıştıracağı dış politika danışmanlarının kim olacağı ve hangi tutumu seçeceği belli değil.  Clinton’ın ise danışmanları yavaş yavaş belli olmaya başladı. Bu kişiler doğrudan askeri gücü tercih etmeyen kişilerdir.

‘SEÇİMLER ABD’NİN BÖLGEDEKİ GÜCÜNÜ ZAYIFLATTI’

Obama’nın Erdoğan’la yapacağı görüşmede ABD’nin son dönemdeki Başkanları için kullanılan Topal Ördek kavramı akılda tutularak yapılmalı. Obama,  Kasım ayıdaki seçime 2 ay kala G-20 zirvesine geliyor. Siyasi anlamda ağırlığını ciddi anlamda yitirdiği bir dönem. ABD’nin bölgedeki politikalarında bir zayıflama söz konusudur. Bu güç boşluğunda bölgesel aktörler, mevcut durumda pozisyon almaya çalıştığı ve yeni gelecek Başkan’da masanın etrafındaki konumlarını güçlendirmek istiyorlar.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar