CHP’nin ‘il patronu’ krizi! 2010’da dikkat çeken diyalog…

CHP İzmir’de istifa krizi yaşandı. İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel’in istifasının arka planında 2010 yılında da benzeri yaşanan ‘İzmir’in patronu’ sorunu olduğu ortaya çıktı.

CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksek görevinden istif etti. İstifa nedenine ilişkin açıklama yapan Yüksel,  “Bu kararı tamamen yönetimsel düşünce farklılıkları, çalışma şekillerinin uyuşmaması ve bu ortamda partime daha fazla faydalı olamayacağımı düşünmemden dolayı vermiş bulunmaktayım” dedi.

Yüksel’in kararına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun itiraz ettiği ancak Yüksel’in kararında dönüş olmadığı da belirtildi.

‘İL PATRONU’ KİM?

Dün CHP’de yaşanan bu krizin perde arkasında ise 2010 yılında da bir diyalog ile ortaya çıkan ve İsmet İnönü’den bu yana devam eden ‘İl patronu’ sorunu çıktı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel’i atlayarak Seferihisar İlçe Belediye Başkanı Tunç Soyer’le birlikte Seferihisar Belediyesi Yaratıcı Yazarlık Merkezi”ni ziyaret edecek olması ve bazı sanatçılarla bir araya gelecek olması Yüksel’in istifa kararında en önemli olay oldu.

İSTİFAYA GÖTÜREN İKİ NEDEN

AjansHaber’e İzmir krizini değerlendiren CHP Eski Milletvekili ve PM üyesi Şahin Mengü, Alaattin Yüksel’in çıkışının haklı bir çıkış olduğunu belirterek bu kararın arkasında öncelikle 4 Ağustos Gündoğdu Mitingi’ne yönelik eleştirilerin, ardından da Seferihisar’da kendisine sorulmadan organizasyon düzenlenmesinin etkili olduğunu söyledi.

İşte Şahin Mengü'nün AjansHaber'e yaptığı o açıklamlar;

“BU DURUM HERKES TARAFINDAN BİLİNİR”

CHP’de il başkanlarının o ilin patronu olduğunun herkes tarafından bilindiğini belirten Mengü,  “Bunu ilçe belediye başkanı için de söylemiyorum. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı için de bu durum geçerlidir.” dedi.

İNÖNÜ’DEN SONRA SORUN OLARAK ORTAYA ÇIKTI

Mengü CHP’deki bu sorunun İsmet İnönü’nün ardından gelen tüm genel başkanlar döneminde geçerli olduğunu belirterek bunda ekonomik gücün belediyelerde olmasının etkili olduğunu söyledi.

“CHP’NİN İZMİR’DEKİ PATRONU ALAATTİN YÜKSEL’DİR”

Yüksel’in kongrede seçilerek İzmir İl Başkanlığı’na geldiğinin altını çizen Mengü, “CHP’nin İzmir’deki patronu, beğenirsiniz beğenmezsiniz kongrede seçilen Alaattin Yüksel’dir. Bütün İzmir’deki yapılacak faaliyetleri Alaattin Yüksel’in bilmesi gerekir. İl başkanını atlayarak ilçe belediye başkanı ile organizasyon yaparsanız buna tepki olur. Kendisi ile hiçbir zaman aynı görüşte olmadım ama bu davranışını doğru buldum.” diye konuştu.

BENZER SORUN 2010 YILINDAKİ MİTİNGDE DE YAŞANDI

CHP’de benzer sorunun 2010 yılındaki anayasa mitinginde de ortaya çıktığını anlatan Mengü, o gün tanık olduğu diyaloğu paylaştı:

Benim de tanık olduğu bir olay var. 2010 yılında anayasa mitinginde o tarihteki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, o tarihteki İzmir İl Başkanı’na, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında ‘Buranın patronu benim’ dedi ve Kemal Kılıçdaroğlu hiçbir tepki vermedi. Kılıçdaroğlu’nun, genel başkanın olduğu yerde bizlerin tepki vermesi de çirkin olacağından olay böyle gelişti.

Yorumlar