CHP'de dokunulmazlık çatlağı büyüyor

Dokunulmazlıklarla ilgili tartışma CHP'deki çatlağı derinleştirirken, olağanüstü kurultay seslerinin de yükselmesine neden oluyor.

Anayasa değişikliği ile dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilk günden itibaren karşı çıkan CHP Milletvekili Fikri Sağlar, Cumhurbaşkanı'nın anayasa değişikliğini onaylamasının ardından CHP'li milletvekillerinden iptal başvurusu için 110 imza toplamak amacıyla harekete geçerken, kulislerde bu hareketle, genel başkanlık için ismi öne çıkan Sağlar'ın kurultay için ilk adımı attığı iddia edildi.

İmzalarla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi'nin hukuk devletini korumak zorunda olduğunu, üstelik hukuk devletini koruyacak tek partinin CHP olduğunu söyleyen Sağlar, “Biz de diyoruz ki hukukun üstünlüğüne inanan insanlar olarak, 110 CHP'li milletvekili hukuk devletini çalıştırmak için imza atsın diyoruz” sözleriyle girişimine diğer milletvekillerinden de destek bulduğunun işaretini vermişti.

Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında bu konudaki görüşlerini dile getiren Kılıçdaroğlu ise, konuyla ilgili "Ben bu konuda ne dediğimi gayet iyi biliyorum. İmza atan olursa bedeline katlanır” derken, bir anlamda imza verecekler için ihraç kapısını aralamış oldu.

Hem Fikri Sağlar’ın hem de Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözleriyle ilgili AjansHaber'e önemli değerlendirmelerde bulunan CHP’li eski milletvekili Şahin Mengü, her iki tarafında yanlış yaptığını belirterek, “Eğer bir kanun anayasaya aykırıysa bunu Anayasa Mahkemesine taşımak bir haktır. Bir anayasal hakkın kullanılmasını baskı yoluyla engellemek, hukukun üstünlüğüne inandığını iddia eden bir partinin kimliğine büyük zarar verir. Ancak ben Fikri Sağlar’ın yerinde olsam HDP’nin peşine de takılmazdım” dedi.

İşte eski vekil Şahin Mengü’nün AjansHaber’e yaptığı o açıklamalar;

İKİ TARAFIN HAREKETİ DE YANLIŞ

Genel Merkez CHP içinde HDP ile birlikte hareket edenleri ihraç etme kararı aldı. Fikri Sağlar buna karşı bir meydan okum içinde. Hareketlerin tümüne baktığımız zaman, yani zamanında anayasaya aykırı bir teklife evet demek ne kadar yanlışsa, Fikri Sağlar’ın davranışı da o kadar yanlıştır. Zamanında bu konu hakkında tartışılır, kamuoyunda dile getirirler ve görüş alış verişinde bulunmaları gerekirdi. Ancak bunu yapmadılar. Bu anlamda her iki tarafın hareketi de yanlış.

BEN OLSAM HDP’NİN PEŞİNE TAKILMAZDIM

Eğer bir kanun anayasaya aykırıysa bunu Anayasa Mahkemesine taşımak bir haktır. Ama ben Fikri Sağlar’ın yerinde olsam HDP’nin peşine takılmam. Eğer 110 imzayı bulabiliyorsan CHP içinden, bu dosyayı işte o  CHP’lilerle götürürüm.  Çünkü bildiğim kadarıyla Fikri Sağlar’ın da bir fezlekesi var.

AYM’YE GİDİLMESİNİN ÖNÜNÜN AÇILMASI GEREKİRDİ

 Bir insanın kendisini savunmak için bütün yasal yolları kullanması meşru bir haktır. AYM’ye de bir yasayı taşımak meşru bir haktır.  Kılıçldaroğlu’nun, parti içindeki diğer milletvekillerinin bu yasayı AYM’ye taşımasını engellemesi de başlı başına bir hatadır. Bir anayasal hakkın kullanılmasını baskı yoluyla engellemek, hukukun üstünlüğüne inandığını iddia eden bir partinin kimliğine büyük zarar verir.

110 CHP’Lİ DE İMZA VERİRDİ

Başka bir hata daha var. Eğer şunu düşünüyorlarsa “AYM yasayı iptal ederse iktidar bu yasayı referanduma götürür” diye düşünüyorlarsa hukuken böyle bir şey mümkün değil. Bu açıdan AYM’ye gidilmesinin önünü açmak gerekiyordu.  110 CHP milletvekili de buna imza verirdi. Ama maalesef bunu da yapmıyorlar.  Onu da Fikri Sağlar ekibi başaramıyor. Tüm bunlar da partiye itibar kaybettiriyor.

CHP’LİLERİN BİREYSEL BAŞVURU HAKKI DA YOK

CHP’lilerin bireysel başvuru hakkı  yok. Açıkçası Kılıçdaroğlu’na kim böyle bir hukuki bilgi veriyor bilmiyorum.  Bireysel başvuru ancak hakkında dava açılan milletvekillerinin, kendi mahkemelerinde bu kanunun anayasaya aykırı olduğunu iddia etmesi şeklinde olur. Bunu da eğer mahkeme uygun görürse AYM’ye götürebilir.  Bu nedenle doğrudan bireysel başvuruda bulunamazlar.

KURULTAY İÇİN NETLEŞEN BİR SÜREÇ YOK

CHP’de şuanda kurultay süreci için atılmış net bir adım yok ancak nasıl Kemal Kılıçdaroğlu genel başkan olmuşsa Fikri Sağlar’da genel başkanlık için bir istekte bulunabilir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar