Cerablus'un ardından gözler El-Bab'da

TSK'nın desteğiyle Cerablus'ta temizliğin sağlanmasının ardından şimdi de, yine Türkiye desteği ile El-Bab'a harekat yapılacağı belirtiliyor.

ÖSO ve YPG El-Bab'a gözünü dikti... Türkiye'nin desteği ile ÖSO'nun Cerablus'u terör örgütü IŞİD'den temizlemesinin ardından Suriye'de sırada neresi var sorusu soruluyor. Kimi uzmanlar harekatın Cerablus'la sınırlı kalacağını belirtirken bazı çevreler de IŞİD'in çekildiği El-Bab'ın çok önemli olduğunu belirtiyor. El-Bab'a YPG'nin de olası saldırı ihtimali, Türkiye açısından da bu bölgeyi önemli kılıyor. ÖSO'nun da Cerablus'un ardından yavaş yavaş El-Bab'a ilerlediğinin altı çiziliyor.

El-Bab terör örgütü IŞİD'in gerek lojistik gerek personel anlamında güçlü olduğu bölgelerde birisi. Bab, aynı zamanda örgütün başkent olarak gösterdiği Rakka ile bağlantısının kurulduğu yer. Bu bölge örgütün eğitim kamplarının da bulunduğu bir yer olarak ifade edilirken Suriye için de çok stratejik bir öneme sahip. Bab, PYD'nin Kürt Koridoru için de en önemli noktalardan. Cerablus'un ardından buranın da terör örgütlerinden temizlenmesi Türkiye açısından çok önemli.

EL-BAB'IN IŞİD İÇİN ÖNEMİ

Zira örgütün burayı kaybetmesi Halep ve Türkiye ile bağlantısının kesilmesi, Suriye’nin orta kesimindeki Rakka, Deyrizor ve Humus bölgesine sıkışması anlamına geliyor.

GÜVENLİ BÖLGE TEZİ

Kartların her gün yeniden karıldığı, ittifakların ve çatışan tarafların sık sık değiştiği Suriye’nin kuzeyindeki son gelişmeler, en çok YPG’nin planlarını altüst etti. Haziran ayında başlattıkları Menbiç operasyonu sonrasında 2 hafta önce kenti ele geçiren YPG, önce yönünü Cerablus’a çevirdi. ‘Cerablus Askeri Meclisi’ adıyla yeni bir oluşumla burayı IŞİD’den almanın hesaplarını yaptıkları sırada, ÖSO, TSK’nın desteğiyle Cerablus’a girdi. PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırında ilan ettiği Cezire, Kobani ve Afrin kantonlarının birleştirilmesi için kritik noktada olan Cerablus hamlesi boşa çıkan YPG, bu kez yönünü El Bab’a çevirdi. Türkiye sınırında kantonlar arasındaki koridoru birleştiremeyen YPG, bu kez de El Bab’ı alarak Tel Rıfat üzerinden bu koridoru tamamlamak istiyor. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturma tezi açısından da kritik bir noktada olan El Bab, yakın bir süreçte bölgede çatışan grupların karşı karşıya geleceği yer olacak.

Yorumlar