Cerablus harekatından önce gözler Türkiye’de! Örgütün amacı Afrin...

Türkiye’nin muhalifleri destekleyerek Cerablus’a müdahale edeceği iddia edildi. Peki, bu müdahale ne kadar gerçekçi?

Rusya ile yaşanan uçak krizi Türkiye’nin Suriye politikasında etkin bir rol almasına engel oluyordu. İki ülke arasında atılan normalleşme adımlarından sonra Türkiye, Suriye politikasında ciddi adımlar atmaya hazırlanıyor.

Suriye’deki iç savaşta PKK’nın Suriye kolu PYD’nin ilerlemesine karşı çıkan Türkiye’nin, 500’ü aşkın muhalifle, PYD’nin Münbiç’ten sonra Cerablus’u da ele geçirmemesi için müdahaleye hazırlandığı iddia edildi. Bu iddiaya göre Türkiye, Cerablus harekatında muhaliflere hem havadan hem de obüs toplarıyla destek verecek. 

Peki, Cerablus Türkiye için ne ifade ediyor? Cerablus’a müdahale yakın zaman da mı?

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, “Muhaliflerin Türkiye’den Cerablus’a  yönelik destek isteği var. PYD ve onun takipçisi güçler Afrin’e ulaşmak istiyorlar. Arada muhaliflerin kontrolünde bulunan toprakları ele geçirmek istiyorlar. Türkiye’nin Suriye'deki bu savaşla birlikte Ortadoğu’ya olan önü kesilmiş oldu. Bu kesikliği kalıcı kılmak için Türkiye’nin güneyinde Akdeniz’e kadar bir koridor hattı oluşturulmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Emin Bozoğlan, olası Cerablus harekatını AjanHaber’e değerlendirdi.

İSTEK MUHALİFLERDEN GELDİ

Muhaliflerin, Türkiye’den Cerablus’a yönelik destek isteği var. Cerablus’da daha çok Türkmen nüfus ağırlıklı olarak yaşamakta. ÖSO ve rejim karşıtı muhalifler, Cerablus’da ortak hareket ediyor. Şuanda bölgenin DAEŞ’in elinden kurtarıp PYD’ye verilmesini engellemek için çok büyük bir müdahale söz konusudur.

‘PYD, AFRİN’E ULAŞARAK KORİDORU TAMAMLAMAK İSTİYOR’

PYD’nin Fırat’ın batısına geçmemesi gerekiyordu. Birtakım güç odaklarının sayesinde burada hakimiyet sağladılar. Ancak son söylemler bu bölgelerden PYD’nin geri çekileceği ve Araplara bırakılacağı yönündeydi. PYD ve onun takipçisi güçler Afrin’e ulaşmak istiyorlar. Arada muhaliflerin kontrolünde bulunan toprakları ele geçirmek istiyorlar. Yalnız bu amaçlarına ulaşamayacaklar. Orada yeni bir güç oluştu. Bu gücün arakasında ise Türkiye-Rusya-İran’dan oluşan yeni bir oluşum söz konusudur. Yeni oluşan gücün bölgede hakim olacağına inanıyorum. PYD’nin Afrin’in dışına çekileceğini ve Cerablus’a da el uzatamayacağını düşünüyorum.

“SURİYE’DEKİ SAVAŞ TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ KAPADI”

Türkiye’nin Ortadoğu’yla ilgili hedefleri var. 15 yıldır büyük bir kalkınma hamlesini bu noktaya kadar getirdi. Bu sindiremeyen Batı’nın 15 Temmuz’da ne yaptığını gördük. Ortadoğu’da AB gibi bir süreç planlanırken, tam tersi bir durum oluştu. Suriye’de bir savaş meydana geldi. Türkiye’nin bu savaşla birlikte Ortadoğu’ya olan önü kesilmiş oldu. Bu kesikliği kalıcı kılmak için Türkiye’nin güneyinde Akdeniz’e kadar bir koridor hattı oluşturulmak isteniyor. Suriye, İran, Türkiye ve Rusya bunu asla kabul etmez.

 

‘RUSYA VE İRAN’DA MÜDAHELE BLOKU İÇERİSİNDE YER ALIR’

Türkiye olası müdahalede tek başına hareket etmez. Gerçekleşmesi halinde müdahale blok yani Rusya ve İran’ı da içine alarak gerçekleşir. Türkiye’nin sınır güvenliği ülke açısından kırmızı çizgisidir. Türkiye, sınır güvenliğini ömür boyu tehlike olarak görmek istemez.  Türkiye’nin kendi siyasi bir planı var. Müdahale konusunda fikir yönetmek olmaz. Türkiye, kendi kararını verecektir. Cerablus’a gerekli destek Türkiye tarafından verilecektir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar