Cem Karaca’nın ölümünün 10. yılı

Türkiye’nin çok önemli ‘değerlerinden’ Cem Karaca’nın ölümünün 10. yılı. Yaptığı bestelerle, hem kendi zamanının hem de çok sonrasının insanlarını etkileyebilen bu ender şarkıcının hayatı hepimizin malumu. Yine de Cem Karaca’nın hala hafızalarımızda olduğunun nişanesi olsun diye sizler için bu yazıy

Özlem UYGUN / AjansHaber

ANNE KARACA DUYAR OĞLUNUN SESİNİN GÜZELLİĞİNİ

Cem Karaca, Mehmet ve Toto Karaca’nın tek çocukları olarak 5 Nisan 1945 tarihinde doğdu. Sanatla iç içe bir ortamda geçer çocukluğu Karaca’nın, teyzesi Rosa Felegyan’dan, piyano ve nota öğrenir. Robert Kolej’de okur. Kolej yıllarında müziğe olan ilgisi iyice açığa çıkan Karaca, dönemin en popüler müziği olan rock söylemeye başladı. Cem Karaca’nın annesi Toto Karaca oğlunun sesinin güzelliğini fark eden insandı.

‘APAŞLAR’ DÖNEMİ

Amatörce ‘Dinamikler’ ve ‘Jaguarlar’ gruplarında müzik yapmaya başlayan Cem Karaca, 1967’de profesyonel olarak ‘Apaşlar’ isimli grubu kurdu. Mehmet Soyarslan, Tümay Yalçınkaya, Timur Fildişi ve Ahmet Tuzcuoğlu’ndan oluşan grup, aynı yıl ‘Altın Mikrofon Yarışması’nda, sözleri Erzurumlu Emrah'a ait olan, Cem Karaca’nın bestelediği 'Emrah' adlı besteyle ikinciliği kazandı. Bu dönemde Soyarslan şarkısı "Resimdeki Gözyaşları", Karaca'nın Emrah'tan sonraki ikinci hit parçası oldu. 1969'da grup içinde fikir farklılıkları olmaya başladı. Cem Karaca’nın müziğine siyasi görüşünü yansıtmak isterken Soyarslan’ın buna karşıydı. "Bu Son Olsun / Felek Beni" plağından sonra grup dağıldı.

1972’DE ‘NAMUS BELASI’ YAYINLANIR

Karaca, Seyhan Karabay'la birlikte 'Cem Karaca-Kardaşlar' topluluğunu kurdu. Cem Karaca-Kardaşlar, yayınladıkları ilk 45'likleri 'Dadaloğlu' ile listelerde iyi bir sıraya yerleşti. Cem Karaca, 1972 yılında bu gruptan da ayrıldı ve Moğollar'a geçti. 'Namus Belası', 'Gel Gel', 'Obur Dünya' gibi hit parçalarla büyük başarılara imza attı.

SENFONİK ROCK ALBÜM ÇIKARIR

Cem Karaca, 'Yoksulluk Kader Olamaz' LP’sini Dervişan ile birlikte çıkardı. Dervişan'ın dağılmasından sonra ise Cem Karaca, 70'lerdeki son grubu olan 'Edirdahan'ı kurdu. 'Cem Karaca- Edirdahan'ın yaptığı 'Safinaz' isimli uzunçalar, Barış Manço’nun 1975 yılında çıkardığı '2023' ile birlikte Türkiye'nin sayılı senfonik rock albümleri arasında yer aldı.

VE GURBET YILLARI BAŞLAR…

1979'da grup dağıldı, Cem Karaca da uzun yıllar sonra ilk kez yanında bir grup olmadan solo olarak çalışmaya başladı. Çoğu Nazım Hikmet şiirlerinin besteleri olan ‘Hasret’ albümünü yayınladı. Mart 1980'de Sıkıyönetim Mahkemesi'nde Karaca'nın "1 Mayıs" plağı "komünizm propagandası" nedeni ile yargılanmaya başladı. Bu davada şarkıcı Cem Karaca, şarkının bestekârı Sarper Özsan ve plak şirketi sahibi Ali Avaz da suçlanıyordu. Cem Karaca, bu dönemde Almanya’da yaşıyordu ve Avrupa turnesine başlamıştı. Dava başladıktan kısa bir süre sonra da babası Mehmet Karaca'yı kaybetti. Cem Karaca, babasının cenaze törenine katılamadı.

SIKIYÖNETİM MAHKEMESİ ÇAĞRISINA UYMAZ

Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından ülkeye çağırılan Cem Karaca dönmeyince, Ocak 1983'te Yılmaz Güney ile aynı gün Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 1985'te Karaca, arkadaşı Mehmet Barı aracılığıyla Başbakan Turgut Özal ile görüşerek, ülkeye geri dönme isteğini bildirdi ve Münih'e gelen Özal ile konuştu. Özal bu talebe olumlu yanıt verdi ve Cem Karaca 29 Haziran 1987'de Türkiye'ye döndü.

“DÖNDÜM BABA DÖNDÜM İŞTE OH BE”

Cem Karaca, yayınladığı Yiyin Efendiler albümündeki "Oh be" şarkısında, kendisine "dönek" diyenlere cevaben "Ben döneksem döndüm diye memleketime / Döndüm baba döndüm işte oh be" sözleriyle cevap verdi. 21 Temmuz 1990'da sözlerini kendi yazıp, bestesini Cahit Berkay'ın yaptığı Kahya Yahya şarkısı ile ‘Altın Güvercin En İyi Şarkı Ödülü’nü kazanan Karaca bu dönemde ayrıca SHP için konserlere çıktı.

“NEREDE KALMIŞTIK?”

22 Temmuz 1992'de Karaca’nın annesi Toto Karaca hayatını kaybetti. Yılın sonlarına doğru Dikmen ve Berkay ile ikinci çalışması olan ‘Nerde Kalmıştık?’ albümünü yayınladı Cem Karaca. "Raptiye Rap Rap" ve "Islak Islak" besteleri ile büyük başarı yakaladı.

‘AĞIR ROMAN’ DÖNÜŞÜ

Karaca bu albümden sonra, bir süre müzikle aktif olarak ilgilenmedi. 1994'te TRT'de Raptiye adlı programı sundu. 1995'te ise Flash TV'de Cem Karaca Show'u, 1996'da ise aynı kanalda "Efendime Söyleyeyim" programını yaptı. 1995'te bir sanatçı grubu ile Bosna Hersek'e gidip, savaş sonrası zor durumda olan Bosnalılar'a destek verdi.

Sanatçının müziğe geri dönüşü, 1997'nin sonunda vizyona giren ‘Ağır Roman’ filmiyle oldu. Filmin yapımcısı, eski Apaşlar gitaristi ve Karaca'nın dostu Mehmet Soyarslan'nın yazdığı, 1968'de Cem Karaca'ya ün getiren "Resimdeki Gözyaşları"nı, film için yeniden kaydetti. Filmin ana müziği olan parça, Karaca'yı yeniden müzik piyasasına soktu. Barış Manço’nun ölümüyle solistsiz kalan Kurtalan Ekspres’le de bir süre çalıştı Cem Karaca.

8 ŞUBAT…

Sadece müzikte değil tiyatro ve sinema alanlarında da eser veren Cem Karaca, 8 Şubat 2004 sabahı, solunum ve kalp yetmezliği sebebiyle kalp krizi geçirdi. Bakırköy Acıbadem Hastanesi'ne kaldırılan sanatçı kurtarılamadı. Karacaahmet Mezarlığı'nda babası ile aynı mezara defnedildi.

Yorumlar