Çelik Protezle Tekrar Yürüdü

Erzincan'da 3,5 yıl önce geçirdiği diz protezi ameliyatı sonrası enfeksiyon kaparak ayağının kesilmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalan 78 yaşındaki Cemal Karakelle, ayak kemiğine takılan çelik protezle yaşama yeniden adım attı

Erzincan’da, geçirdiği trafik kazası sonrası iyileşemeyen ve ayağını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalan 78 yaşındaki Cemal Karakelle, ayak kemiğine takılan çelik protezle 3,5 yıl sonra yeniden yürümeye başladı.  

Cemal Karakelle, 3,5 yıl önce geçirdiği bir trafik kazasında ayağından ağır yaralandı. Dizine protez takılan ancak enfeksiyon yüzünden iyileşemeyen Karakelle, farklı sağlık kuruluşlarında 7 kez ameliyat geçirmesine rağmen sağlığına kavuşamadı. Yürüyemez hale gelen Karakelle, ayağının kesilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 

Karakelle, bir yakının tavsiyesi üzerine Erzincan Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesine başvurdu. Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde tedavi altına alınan Karakelle, Yrd. Doç. Dr. Nizamettin Koçkara öncülüğünde ameliyata alındı. Doktorlar, 6 saat süren ameliyatla enfeksiyon sonrasında canlılığını yitirmiş uyluk ve kaval kemiğinin yarısını alarak yerine çelik protez koydu. Kısa sürede iyileşen Karakelle, yıllar sonra hayata yeniden adım atmaya başladı.

Uzun ve yorucu bir süreç geçirdiğini belirten Cemal Karakelle AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlığına kavuşmuş olmanın sevincini yaşadığını anlattı. Daha önce yaşadığı sıkıntılara değinen Karakelle, şunları söyledi:

“Bir operatör doktor vardı. Ondan da Allah razı olsun çok baktı, 'Bir şifa olmazsa ayağını keserim' dedi. Ankara’dan geldikten sonra bir ay kadar fizik tedavi gördük. Doktorumuza tekrar muayene oldum ve yapılacak ameliyatın risk teşkil edebileceğini ve ayağımın kesilebileceğini söyledi. Ardından buraya başvurdum. Hocamız bacağımın kemiğini aldı. Bacağım rahatladı. Ameliyat sonrası enfeksiyonu bekledik, bu süreyi de çok güzel atlattık. Allah razı olsun düşündüğüm gibi oldu, Allahıma çok şükür iyiyim.” 

-"Hastanın azminden etkilendik"

Ameliyatı gerçekleştiren Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nizamettin Koçkara, hastaya kalp ve damar cerrahları ile birlikte tedavi uyguladıklarını ifade etti. Hastanın azminden etkilendiklerini dile getiren Koçkara, şöyle konuştu:

"Hastanın hayata tutunma arzusunu görünce etkilendik. Tetkiklerimizi yaptık ve yapacağımız ameliyatla bu bacağı kullanılabilir hale getirebileceğimizi değerlendirdik. Ayağın kesilmesi riski vardı. Tedaviye başladık. Canlılığını kaybetmiş kemiği çıkarıp yerini çelik protezle doldurduk."

Hastanın oğlu Lokman Karakelle de yatağa bağımlı hale gelen babasının iyileşmesinden duyduğu sevinci anlattı. Babasının 3.5 yıl yürüyemediğini söyleyen Lokman Karakelle, "Biz bu süreçte Ankara, Trabzon, Erzurum ve Sivas gibi birçok merkeze gidip geldik. Hatta Erzurum’da bulunan bir profesör hocamız babamın bacağının ampute olmasından yani kesileceğinden bahsetti, buna yapılacak bir şey olmadığını söyledi." şeklinde konuştu. 

Doktorlara teşekkür eden Lokman Karakelle, babasının ameliyattan 16 gün sonra yürür hale gelmesinin doktorların başarısı olduğunu vurguladı. Lokman Karakelle, şunları söyledi: 

"Doktorumuzla gece gündüz demeden, tatil demeden, yani zaman mefhumu olmaksızın irtibat kurabildik. Bunu özellikle belirtmek isterim. Çünkü bu bir hasta yakını için çok önemli bir şey. Allahın izni ve yardımı ile Nizamettin beyin azim ve gayretleri ile bacağı kesilmekten kurtardık. Gayet başarılı bir ameliyat geçirdik. Bugün hastayı, 16. gününde şu an yürüteçle yürüyebilecek duruma getirdik."

Yorumlar