Çanakkale Boğazı köprüsü için güzergah belli oldu

Çanakkale'ye yapılacak boğaz köprüsünü de içeren İstanbul- Çanakkale-Balıkesir otoyol projesinde güzergah belli oldu.

Çanakkale Köprüsü için düğmeye basılıyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışında duyurduğu ve önümüzdeki sene ilk kazmanın vurulacağı Çanakkale Boğazı'na köprünün detayları da netleşiyor. Bu kapsamda İstanbul- Çanakkale-Balıkesir otoyol projesi için düşünülen güzargah da belli oldu.

MALİYETİ 9 MİLYAR 843 MİLYON LİRA

Otoyol projesinin 2023'te hizmete açılması bekleniyor. Diğer projelerde olduğu gibi yap-işlet-devret modeli ile düşünülen proje için 9 milyar 843 milyon lira harcanacak.

İSTANBUL'DA SİLİVRİ'DEN BAŞLAYACAK...

Buna göre resmi ismi 'Kanalı Tekirdağ Çanakkale Savaştepe 1.ve 2. kesim otoyolu' olan proje, İstanbul'da Silivri'den başlayacak. Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi, Çorlu, Süleymanpaşa, Malkara ilçelerinden geçecek olan otoyol Çanakkale'yle buluşacak.

BALIKESİR'DE SON BULACAK

Çanakkale köprüsü otoyol güzergahı, Çanakkale'nin Gelibolu, Lapseki, Çan ve Yenice ilçeleri üzerinden Balıkesir Balya ilçesinde son bulacak. Proje tamamlandığında İstanbul'u Çanakkale'ye ve sonrasında Kuzey Ege'ye bağlayacak.

3 GİDİŞ, 3 GELİŞ

Toplam uzunluğu 324,415 km olacak otoyolun 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacağı belirtiliyor. Otoyoldaki tüm kavşak yolları tek şeritli ve tek yönlü olarak çalışacak. Kınalı ve Balıkesir otoyol bağlantıları ile güzergah üzerinde toplam 20 adet kavşak ya da giriş-çıkış istasyonu da yer alacak.

HIZ SINIRI 80 KİLOMETRE

Otoyolun hız sınırı da 80 kilometre olarak belirlendi. Buna göre giriş-çıkış hız sınırı 80 kilometre olacak. Bu sınırın çevre etkilerine göre bazı yerlerde 50 kilometre olarak belirlendiği de belirtiliyor. İstanbul'u Çanakkale'ye ve sonrasında Kuzey Ege'ye bağlayacak 2023 yılının en önemli otoyol projelerinden biri.

ORTA AÇIKLIKTA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Köprünün uzunluğu 3 bin 869 metre olacak, orta açıklık ise açılış tarihiyle aynı, yani 2 bin 23 metre olacak.

Yorumlar