Bugün Destansı Sarıkamış Harekâtı'nın 104. yıldönümü! Sarıkamış Harekâtı nedir? Önemi

1914'ten 1915 yılına kadar geçen sürede I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında geçen çetince mücadele üzerine Sarıkamış Harekâtı gerçekleştirildi. Bugün ise Sarıkamış Harekâtı'nın 104. yıldönümü. Şehitlerimiz anma törenlerinde yad ediliyor.

Sarıkamış Harekâtı'nın Türk tarihinde önemli bir yeri var. Osmanlı ve Rus İmparatorlukları arasında yaşanılan çatışmalar sonucu Osmanlı İmparatorluğu'nun yaptığı askeri taktik hatasıyla vatanı savunmaya çalışan 60 bin askerimiz donarak şehit oldu. Peki Sarıkamış Harekâtı başarıyla gerçekleştirilseydi ne olacaktı? Sarıkamış Harekâtı önemi nedir? İşte detaylar...

Sarıkamış Harekâtı'nın önemi

1914 yıllarına gelindiğinde Köprüköy ve Azat, Rus ordularının işgali altındaydı. Bu hain saldırıyı 3. Ordu Komutanı Hasan İzzet Paşa başarı ile geri çevirmiş ve Rus ordusunu mutlak galibiyetle dağıtmıştır.

Sarıkamış Harekâtı'nın amacı, püskürtülen Rus ordusunu tamamen ortadan kaldırmak ve Bakü petrollerine ulaşıp, Alman İmparatorluğu'nun sanayi ihtiyacını karşılamak idi. Bu sadece küçük amaçlardan biriydi asıl amaç 1977 yılında yaşanan 93 Harbi'nde kaybedilmiş Sarıkamış, Batum, Ardahan, Kard ve Artvin'i geri almaktı. 1914 yılının Başkomutan Vekili Enver Paşa, 19 Aralık'ta Sarıkamış Harekâtı stratejisini kurmaylarına duyurdu.

Sarıkamış'ta neler oldu?

Başarılı geçen ilk iki günlük taarruz sonrasını olumsuz hava koşullarına bıraktı. Kış 3-4 Ocak 1915'te daha da kötü hâl aldı. Kışın beraberinde gelen fırtına ve kar, yolları tıkadı ardından askerlerimizin çadırlarını yıktı. Dondurucu soğuğun ardından 60 bin askerimiz donarak ve dizanteri gibi hastalıklara yakalanarak ne yazık ki şehit oldu. Aynı harekatta Rus İmparatorluğu 32 bin askerini kayıp etti.

Enver Paşa'nın askerleri yazlık kıyafetlerle yollaması, Sarıkamış'ın koşullarını düşünmemesi üzerine Sarıkamış Harekâtı Destanı ortaya çıkmıştır. Allahuekber Dağları'nda elim bir hata sonucu şehit olan askerlerimiz yurt genelinde yapılan anma törenlerinde tekrar yad ediliyor. Ruhları şad mekanları cennet olsun.

Yorumlar