81. yaş gününde Bruce Lee'ye beyaz gömlek giydirdiler

Hong Kong turizmini artırmak için şehirdeki Bruce Lee heykeline beyaz gömlek giydirdiler.

Hong Kong turizmini artırmak için şehşirdeki Bruce Lee heykeline beyaz gömlek giydirdiler.

Hong Kong yerel basınında yer alan habere göre Covid-19 pandemisi sonrası azalma yaşanan Hong Kong turizmini artırma çalışmalarının bir parçası olarak dünyaca ünlü dövüş sanatları yıldızı Bruce Lee'nin normalde üstü çıplak olan heykeline beyaz bir gömlek giydirildi.

Hong Kong giyim markası Lee Kung Man ve yerel hayran kulübü Bruce Lee Club'ın işbirliğiyle, heykelin yeni görünümü Lee'nin 81. doğum gününün yıldönümünde ikonik film "The Big Boss"a saygıyla açıldı.

Bruce Lee Kulübü'nün kurucusu Wong Yiu Keung, aslında Lee'nin 80. yaş gününde planlandığını ancak pandeminin buna izin vermediğini söylerken, Lee'ye giydirdiklerini beyaz gömleğin Hong Kong'da turizmini olumlu yönde etkileyeceğini umduğunu söyledi.

Bruce Lee kimdir?

Bruce Jun-fan Lee, Çin kökenli oyuncu ve Jeet Kune Do savunma sanatı ustası.

Bruce Lee, ABD doğumlu olup Çin kökenlidir. Babası Lee Hoi-chuen Çinli, annesi Grace Lee yarı Çinli yarı Beyazdır. Bruce Lee, Jeet Kune Do (Türkçe; durduran yumruk yolu) adını verdiği bir savunma sanatı sistemi geliştirmiştir. Lee'nin bu sistemi geliştirmeden önce eğitimini aldığı savaş sanatları arasında; Kung Fu, Wing Chun, Karate, Boks, Tayland boksu, Jujutsu, Kick Boks, Aikido, Judo, Eskrim, Güreş ve Tekvando bulunmaktadır.

Sık sık karıştığı sokak kavgalarından dolayı 19 yaşındayken kötü şöhret edinince, 1959'da ailesi onu doğduğu Amerika Birleşik Devletleri'ne kendi arkadaşlarının yanına göndermiştir. Washington Üniversitesinde Felsefe Bölümüne girdi.

Bir yandan okula devam ederken, bir yandan da Amerikalılara Çin Kültürü'nün zenginliğini anlatmak için, o güne kadar Çinlilerden başkasına öğretilmesi yasak olan olan Kung Fu dersleri vermeye başlamıştı. Bu amaçla kendi adını taşıyan Jun Fan Kung Fu adında bir okul açmıştı.

Kariyeri

Bruce Lee, Ed Parkers'la 1964 yılında ilk uluslararası çıkışını yaptı. Sonrasında Green Hornet adlı dizide oynamaya başladı. Bruce, bunun kendisi için bir çıkış olacağını düşünürken; dizi, bir sezon sonra yayından kaldırıldı. Daha sonra James Garner'in oynadığı "Marlowe" adlı filmde küçük bir rol kaptı ve birkaç bölümünde göründü. Sakatlansa da vazgeçmemişti fakat bu küçük rol kariyeri ona hiçbir fayda sağlamadı.

İlk uzun metrajlı filmi; Çinli prodüktör Raymond Chow'un yeni kurduğu film şirketi Golden Harvest ile çekilen Big Boss (Büyük Patron) filmidir. Film, Hong Kong ve güneydoğu Asya bölgesinde şimdiye kadar kırılmış tüm gişe rekorlarını altüst ederek büyük bir patlama yaptı. Bunun üzerine Asya milliyetçiliğinin işlendiği Fist of Fury (Öfkenin Yumruğu) filminde oynadı.

Bruce Lee Way of the Dragon filminde

Bruce Lee’nin üçüncü filmi Way of the Dragon (Ejderin Yolu) oldu. Bu filmde Lee'nin yanında yardımcı oyuncu olarak, Amerikada yedi defa karate şampiyonu olmuş "Chuck Norris" görülmüştü. Bruce Lee'yi zirveye taşıyan film ise, Dan İnosantio ve Kerim Abdül-Cabbar ile birlikte rol aldığı Game of Death (Ölüm Oyunu) filmidir (Fakat bu filmi tamamlayamadan ölmüştür).

Amerikan filmlerinde başrol oynamayı çok isteyen ancak bunu başaramayan Lee, dördüncü filmini çekerken Amerikalı yapımcılardan başrol oynayacağı bir film teklifi geldi. Bunun üzerine sanatçı Ölüm Oyunu filmini yarıda bırakarak, Çin-Amerikan ortak yapımı olan Enter the Dragon (Ejder Kalesi) filmini çekti.

Ölümü

Son zamanlarda sırtından çok ciddi bir şekilde rahatsızlanmıştı. Beyninde bir tümör olduğu da düşünülmüştü.Doktorları ona dövüş sanatlarını kesinlikle bırakmasını ve iyileşmesi için yataktan çıkmaması gerektiğini söylediler. Bu Bruce Lee'nin hayatında en kötü dönemlerinden biriydi. Altı ay boyunca sırtüstü yatakta kaldı.

Yorumlar