'Suriye'de ateşkesi muhalefete tuzak olarak görüyoruz'

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Suriye’deki ateşkes anlaşmasının muhalefet için bir tuzak olduğunu söyledi.

ABD ve Rusya’nın Suriye üzerinden ateşkes anlaşmasına yönelik tartışmalar sürüyor. Özellikle El Nusra ve IŞİD’e yönelik operasyonlar haricinde devreye gireceği belirtilen ateşkesin hangi örgüt için uygulanacağı, Rusya’nın buna ne şekilde sadık kalacağı akıllarda soru işaretleri olarak duruyor.

Diğer yandan bu ateşkeste Suriye’de bulunan Türkmenlerin durumu da merak konusu. Türkmenlerin ateşkesin neresinde olduğu, tehdit altında bulunup bulunmadığı ve Bayırbucak’taki son durum da özellikle Türkiye cephesinin merak edilen gündemleri arasında.

AjansHaber’e Suriye’deki ateşkes gündemini ve Bayırbucak’taki son durumu değerlendiren Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, ‘tuzak’ uyarısında bulunarak önemli açıklamalarda bulundu.

Ateşkes konusunda Rusya’nın güvenilmez olduğunu ve bu konuda endişeleri olduğunu vurgulayan Mustafa “Söylemde değil, eylemde göreceğiz” dedi.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, şu değerlendirmelerde bulundu:

“SURİYE’DEKİ ATEŞKESİ MUHALEFETE BİR TUZAK OLARAK GÖRÜYORUZ”

Bu ayın 27’sinde ateşkes anlaşması olacak. Bu nasıl denetlenecek, nasıl olacak bilmiyoruz. Biz bunu aslında muhalefete bir tuzak olarak görüyoruz. Burada El Nusra ve terör örgütlerine karşı operasyonlar devam edecek. Terör örgütleri dedikleri diğer gruplar ne olacak? Rusya herkesi terör örgütü olarak görüyor. Bu nasıl denetlenecek? Rusya gelip de silah tutan herkese terör örgütü diyebilecek. Denetleyen de kendisi burada.

“ATEŞKESİ SÖYLEMDE DEĞİL, EYLEMDE GÖRECEĞİZ”

ABD ve Rusya arasındaki ateşkes anlaşmasının nasıl bir hal alacağını söylemde değil de eylemde göreceğiz. Biz Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) bünyesinde olarak ılımlı muhalefetin içindeyiz. Cephede de birlikte mücadele ediyoruz Suriye’de. Bizim endişelerimiz de aynı şekilde diğer ılımlı muhalefetin endişeleri gibi.

“BÖLGEDE HERKESİN TERÖRÜ FARKLI”

Bölgede herkesin terörü farklı. Bizim için en büyük sıkıntı PYD’nin bize saldırması. Halep merkezde olsun, kırsalda, Azez bölgesinde olsun çatışmalar devam ediyor. PYD de zaten artık Esad’la tamamen birlikte çalışıyor. Açıklamaları ortada. PYD’nin sahadaki kazanımları Suriye ordusunun kazanımlarıdır açıklamalarında bulunuyorlar. Sahada tehlikeli şeyler oluyor. Bizim Türkmen Meclisi olarak daha önce bahsettiğimiz endişeler şu anda netleşiyor.

BAYIRBUCAK’TA SON DURUM NE?

Bayırbucak’ta sivil hiç kimse kalmadı. Türkmenlere karşı orada etnik temizlik uygulandı. Orada bizim sahil tümen birliklerimizle direnişimiz ise devam ediyor. Türkmendağı düştü diyemeyiz şu anda ama çok az bir alan kaldı elimizde. 37 köyden 4 köy kaldı elimizde. Ruslar orayı yakıyorlar.

“PYD AZEZ’İN DOĞUSUNA GEÇERSE SURİYE’DE TÜRKMENLERİN VARLIĞINDAN SÖZ EDİLEMEZ”

Şu anda sıkıntı PYD’nin Azez’in doğusuna geçmesi. Orada 400 bin Türkmen var. O bölge ciddi bir tehlike altında. Orada da bir etnik temizlik gerçekleşirse Suriye’de Türkmenlerin varlığından söz edilemez. 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar