'Bırakma Beni' filminin ilk gösterimi yapıldı

Beşir Derneği'nin yapımcılığını üstlendiği "Bırakma Beni" filminin dünyada ilk gösterimi 54. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde gerçekleştirildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesince bu yıl 54'üncüsü düzenlenen festivalin açılışında, Bosna Hersekli yönetmen Aida Begic'in "Beni Bırakma" filmi, Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu'nda sanatseverlerle buluşturuldu.

Suriye'deki dram ve mülteci çocuklar konusunu işleyen festivalin başlangıç filmine sinemaseverler yoğun ilgi gösterdi. Filmin gösterimine çok sayıda Suriyeli de katıldı.

Yaklaşık 1,5 saat süren gösterimin ardından yönetmen Aida Begic ile filmde oynayan 8 Suriyeli mülteci çocuk, sahneye çıkarak davetlileri selamladı.

Yönetmen Begic, yaptığı konuşmada, geç saatler olmasına rağmen ilginin yoğunluğunun kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Dünyada ilk gösterimi festivalde gerçekleştirdiklerini belirten Begic, "Umarım filmi sevmişsinizdir. Filmi çekmek kolay olmadı, bir bölümünü Suriye'de savaş sırasında çektik. Şanlıurfa'da da büyük uluslararası bir ekiple çektik. İnsanlar etrafımızda, ne yapmak istediğimizi anlamadı. Sürekli, 'Ne yapıyorsunuz?' diye sorular sordular. Gerçekten bizimle olan tüm insanlara çok teşekkür ederim." diye konuştu.

Güzel bir festival düzenlendiğini dile getiren Begic, filmde oynayan Suriyeli çocukların muazzam olduğunu, film sayesinde artık onların keşfedildiğini anlattı.

Suriyeli çocukların çok şey yaşadığını ifade eden Begic, dünyanın daha güzel olması gerektiğini kaydetti.

Jüri Başkanı Elia Suleiman da ilk kez gösterimi yapılan filmi izleyenlere ve yönetmen ile ekibine teşekkür etti.

"SİNEMA İSLAMOFOBİYİ AŞMAKTA KÖPRÜ OLABİLİR"

Aida Begic, İslamofobinin bir anda kendiliğinden oluşmadığını ve insanları İslam'dan uzaklaştırmak için çok dikkatlice hazırlanmış bir proje olduğunu belirterek, "Birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var. Aksi halde İslamofobi dahil hiçbir fobiyi aşamayız. İnanıyorum ki sinema bu açıdan farklı görüşler, kültürler ve yaşam tarzları arasında köprü olabilir." dedi.

Aynı zamanda festivalin açılış filmi olan "Bırakma Beni" hakkında açıklama yapan Begiç, filmde oynayan çocuklarla birlikte filmi izlemenin paha biçilemez bir duygu olduğunu söyledi.

Begiç, hazırlık aşamasıyla birlikte yaklaşık 2 yılda tamamlanan film için çok fazla enerji harcadığına vurgu yaparak, "Normalde bir film çekerken araştırma yaparsınız, daha sonra canlandıracak oyuncuları bulursunuz ama buradaki insanlar gerçekti. Bu şekilde çekilen bir filmin sonucunu beyazperdede görmek harikaydı. Ağlasam mı gülsem mi bilemedim. Çok farklı bir duyguydu ama mutluyum." diye konuştu.

"SURİYE'DE YAŞANAN ACILAR BENİM İÇİN ÇOK TANIDIK"

Film çekimlerinden önce yüzlerce çocukla oyunculuk, kamera, drama gibi konularda atölye çalışmaları yapan Begiç, "Oyuncu çocuklar filmi başlamadan önce kendilerine çok güvenmiyordu. Film çekerken güvenleri yerine geldi ki daha önce herhangi bir film izlediklerine de emin değilim. Dün filmi onlarla izlerken, 'İşte biz buyuz. Bu filmi biz yaptık, biz aktörüz' diye düşündüklerini hissettim." değerlendirmesinde bulundu.

Begiç, sinemanın anlamını ve neden sinema yaptığını sürekli sorguladığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Dünyaya bakış açınızdaki en ufak değişiklik sinemanıza da yansıyor. Benim daha önceki iki filmim de savaştan etkilenen kadınlar ve çocuklar üzerine odaklanıyordu. Sinema, kadın ve çocukların yaşadığı sorunlar üzerine yeterince odaklanmıyor. O yüzden filmlerime özellikle kadın ve çocukların sosyal sorunlarını taşımayı tercih ediyorum. Ben de ülkemde savaş zamanı sıkıntılar yaşadım. Film ekibindeki arkadaşlarımda da savaş zamanı yaralananlar veya bir yakınını kayedenler var. O yüzden Suriye'de yaşanan acılar benim için çok tanıdık ve aslında filmde benim geçmişimden de ufak parçalar var. Benzer bir geçmişten gelmeme rağmen Suriye'de tam olarak ne yaşandığını bilmiyordum. O yüzden bu çocuklara açık bir fikirle, keşfetmek üzere yaklaştım."

İnsanların hayatına pozitif katkı sağlamayı her zaman istediğini aktaran Begiç, "Beni Bırakma" filminden en büyük kazancının ise çocukların yaşantısına yaptığı pozitif etkiyi net bir şekilde görmesi olduğunu dile getirdi.

"İSLAM KORKUSU YAŞAYAN SIRADAN İNSANLAR SUÇLU DEĞİL"

Begiç, İslamofobinin bir anda kendiliğinden oluşmadığının altını çizerek, İslamofobinin çok dikkatlice hazırlandığını, medyada paketlendiğini ve sunulduğunu kaydetti.

İnsanların, onlarca yıldır hazırlanan projeyle İslam'dan korkmalarının sağlandığına işaret eden Begiç, "Benim işim sinema. Sinema eserlerinde başörtülü kadınların, farklı ten rengine sahip insanların, Müslümanların nasıl gösterildiğine baktığınızda, İslamofobinin planlı bir iş olduğunu görürsünüz. Ben Müslüman olmasaydım, bu tip filmlere baktığımda ben de Müslümanlardan korkabilirdim. Aslında toplumda İslam korkusu yaşayan sıradan insanlar suçlu değil. Çünkü medyada öyle bir bombardıman yapıldı ki Müslüman kadınların kendi üzerlerine atlayıp onlara da zorla başörtüsü takacağını sanıyorlar. İslam dünyası çok büyük. İslam hakkındaki kötü propagandalar ise bu büyük alemin radikal ve zararlı çok küçük bir bölümünü, sanki tamamı öyleymiş gibi insanların beynine servis ediyor."

İşi gereği çok seyahat ettiğine dikkati çeken Begiç, Belgrad'da yaşadığı bir olayı şu sözlerle anlattı:

"Bir marketteydim. Başörtülü bir kadın oralarda çok sık görülmez. Etrafımda bir gerilimin ve değişik bir baskının olduğunu hissettim ve o gerilimi bir şekilde kırmam gerektiğini düşündüm. Kasiyerin verdiği para üstü hakkında sıradan bir şeyler söyledim. Ben yorum yapar yapmaz başörtülü olmamdan dolayı gerilen insanlar son derece rahatladı. Sonrasında oradaki insanlar 'Bakın konuşabiliyormuş, bir şeyler söylüyor. Demek bu da normal bir insan' demeye başladı. Bunun sonucunda çok dostane bir ortam oluştu. Ben konuştuktan sonra insanların rahatlamasını görmenizi isterdim. Çoğu yalan olan bu genellemelere kapılırsak kaybederiz. Birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var. Aksi halde İslamofobi dahil bütün hiçbir fobiyi aşamayız. İnanıyorum ki sinema bu açıdan farklı görüşler, kültürler ve yaşam tarzları arasında köprü olabilir."

Aida Begiç, "Bırakma Beni" filminin uzun bir yolculuğa çıkacağını belirterek, sonraki projesinde ise bir komedi filmi çekmeyi ya da bir aşk hikayesi anlatmayı planladığını aktardı.

Yapımcılığını Beşir Derneği ve Film House'un üstlendiği, Suriyeli yetim çocukların gerçek hikayesini anlatan filmde, 13 ülkeden gelen özel ekiplerle 100'den fazla kişi görev aldı.

Filmin başrol oyuncuları Suriyeli İsa Demlakhi, Ahmed Husrom, Motaz Faez Basha, Carole Abboud ve Tuka Na'al, yaklaşık 1,5 saat süren filmde kendilerini canlandırdı.

Görüntü yönetmeliğini Begiç'in eşi Erol Zubçeviç'in üstlendiği filmde ayrıca Mehmet Usta, İsmail Hakkı ve Bekir Develi de rol aldı.

Yorumlar