Bir hayata mal olan umudun hikayesi: "Bırakma Beni"

54. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde gerçekleştirililen ve yapımcılığını Beşir Derneğinin üstlendiği "Bırakma Beni" filmi 21 Eylül'de seyirciler ile buluşuyor.

Beşir Derneği'nin yapımcılığını üstlendiği "Bırakma Beni" filminin dünyada ilk gösterimi 54. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde gerçekleştirilmişti.

SEVGİ, DOSTLUK VE UMUDUN HİKAYESİ

İSA, Annesi öldükten sonra Suriyeli mülteciler için kurulmuş olan Şanlıurfa’daki bir yetimhaneye gönderilir. Orada AHMAD ve MOTAZ ile arkadaş olur.

AHMAD, Suriye’de kaybolan babasıyla bir gün buluşacağına dair inancını hiç kaybetmemiştir. Ve bir gün ünlü olarak babasının dikkatini çekeceğini ve babasının kendisiyle gurur duyacağını hayal etmektedir.
MOTAZ, yeniden evlenen annesi tarafından yetimhaneye terk edilmiştir. Bir ses yarışmasına katılmayı annesi tarafından fark edilmesinin ve ona kavuşabilmenin tek yolu olarak görmektedir.

Birbirlerine çok da düşkün olmayan bu üç arkadaş, karakterleri ve hayalleri bakımından birbirlerinden farklı olsalar da ortak bir noktada buluşurlar: Yetimhaneyi terk etmek ve yeni bir hayata başlamak. Bu hedef doğrultusunda para kazanmaya çalışan çocuklar, Balıklıgöl’de kağıt mendil satmaya başlarlar. Başlarda işler yolunda gider. Fakat İSA’nın borçlu olduğu KARACA isimli serseri, bu süreci baltalamaya başlar. Bu durumdan kurtulmak isteyen çocuklar birbirlerine daha sıkı sarılırlar. Ve hayatlarına mal olabilecek bütün bu tehlikeler karşısında sevgiyi, dostluğu ve umudu yeniden keşfederler.

FİLMİN YÖNETMENİ ÜNLÜ YÖNETMEN:  AIDA BEGIĆ KİMDİR?

Aida Begić Saraybosna'da doğdu. Saraybosna Sahne Sanatları Akademisinden Yönetmenlik bölümünden mezun oldu. Mezuniyet filmi PRVO SMRTNO ISKUSTVO (İLK ÖLÜM TECRÜBESİ), Cannes Film Festivali’nin Cinéfondation Resmi Seçimi'nde sunuldu. İlk uzun metrajlı filmi SNIJEG’in (KAR) gala gösterimi, Grand Prix'yi kazandığı Cannes 2008'de Eleştirmenler Haftası kapsamında gerçekleşti ve film dünya çapında 30 festival ödülüne daha layık görüldü. Kar, Avrupa Akademisi Film Ödülleri’nin Keşif Bölümü’nde aday gösterildi. Begić, 2009'da bağımsız bir yapım şirketi olan Film House'u kurdu. 2. uzun metrajlı filmi DJECA’nın (SARAJEVO ÇOCUKLARI) gala gösterimi, 2012 Cannes Film Festivali Resmi Seçimi‘nde Un Certain Regard kategorisinde gerçekleştirildi ve film, Jüri Özel Saygınlık Ödülünü kazandı. Begić, BRIDGES OF SARAJEVO (SARAYBOSNA KÖPRÜLERİ) antolojisinin bir parçası olan ve dünya gala gösterimi Cannes Film Festivali Resmi Seçimi’nde Özel Gösterimler bölümünün altında gerçekleştirilen ALBÜM adlı kısa filmini yazdı ve yönetti. Saraybosna Sahne Sanatları Akademisinde Yönetmenlik dersi veren Aida Begić, AMPAS, EFA, SACD ve UFRBiH üyesidir. Bırakma Beni, Begić’in uzun metrajlı üçüncü filmidir.

"SİNEMA İSLAMOFOBİYİ AŞMAKTA KÖPRÜ OLABİLİR"

Aida Begic Antalya'daki gösterimde, İslamofobinin bir anda kendiliğinden oluşmadığını ve insanları İslam'dan uzaklaştırmak için çok dikkatlice hazırlanmış bir proje olduğunu belirterek, "Birbirimizi anlamaya ihtiyacımız var. Aksi halde İslamofobi dahil hiçbir fobiyi aşamayız. İnanıyorum ki sinema bu açıdan farklı görüşler, kültürler ve yaşam tarzları arasında köprü olabilir." dedi.

Aynı zamanda festivalin açılış filmi olan "Bırakma Beni" hakkında açıklama yapan Begiç, filmde oynayan çocuklarla birlikte filmi izlemenin paha biçilemez bir duygu olduğunu söyledi.

Begiç, hazırlık aşamasıyla birlikte yaklaşık 2 yılda tamamlanan film için çok fazla enerji harcadığına vurgu yaparak, "Normalde bir film çekerken araştırma yaparsınız, daha sonra canlandıracak oyuncuları bulursunuz ama buradaki insanlar gerçekti. Bu şekilde çekilen bir filmin sonucunu beyazperdede görmek harikaydı. Ağlasam mı gülsem mi bilemedim. Çok farklı bir duyguydu ama mutluyum." diye konuştu.

"BIRAKMA BENİ" FRAGMANI

Yorumlar