'Bir gün bir devlet kurulursa, bu gökte uçan uçağın devleti olacak'

Terör uzmanı Abdullah Ağar, Türkiye’nin Cerablus operasyonunu ve Münbiç’teki YPG varlığını AjansHaber’e değerlendirdi.

TSK’nın Cerablus operasyonu 8. Gününe girerken bölgedeki YPG varlığı da tehdit unsuru olmaya devam ediyor. Bu konuda ABD’den de sürekli çelişkili açıklamalar geliyor. Son açıklamada mücadelenin IŞİD’le sınırlı kalması ve YPG’ye yönelmemesi mesajı veriliyor.

AjansHaber’e, Türkiye’nin Cerablus operasyonunu ve Münbiç’teki YPG varlığını değerlendiren Terör Uzmanı Abdullah Ağar, ABD’nin YPG’den yana bir seçim yapması durumunda Türkiye ile olan kırılmanın ilk evresinin daha da derinleşeceğini söyledi. Ağar, bölgede bir gün bir PKK devleti kurulursa bunun gökte uçan uçağın devleti olacağının altını çizdi.

TÜRKİYE’NİN ÖSO’DAN BEKLENTİSİ

Bizim harekatımızın hedefi Cerablus ile Azez arasındaki sınır hattımızdaki terör unsurlarını temizlemek. Bizim bu harekata destek vermemizin temel sebebi bu. Bunda geçmişte yaşanan bazı tecrübeler var.  Özgür Suriye Ordusu geçmişte yapmış olduğu gibi, özellikle Çobanbey’i bir operasyonla kazandı ama kalıcı olamadı. Şimdi Türkiye de istiyor ki bu vermiş olduğu destekle beraber ÖSO, yapmış olduğu operasyonla öncelikle başarı kazansın sonra kalıcı olsun. Sonra gerekirse yapılacak ileri operasyonları ileri harekatlarda da özellikle kıyı başı oluştursun.

“TÜRKİYE’NİN YPG’YE KARŞI SICAK TAKİP HAKKI VAR”

Uluslararası hukuka uygun olarak, BM’nin 51. maddesinin gereği olarak bu hakkımızı kullanıyoruz. Bir başka durum ortaya çıkıyor. ÖSO’ya yardımda bulunurken YPG bize saldırdı. Yani terör eylemleri gerçekleştirdiler. Bu terör eylemlerine karşı da doğal olarak bizim hem meşru müdafaa hakkımız hem de sıcak takip hakkımız var. Buna binaen biz onlara karşı bir mücadele veriyoruz. Terörle mücadele kapsamında.

ABD KENDİ İÇİNDE KOORDİNASYON EKSİKLİĞİ YAŞIYOR

Sonuçta Menbiç’le ilgili ABD’nin dışişleri bakanı John Kerry’nin yapmış olduğu açıklamalar var. Buradan çekilsin istiyor yani sonuçta PKK unsurlarının o bölgeden çıkması ABD istiyor ama ABD’nin içinde de anladığım kadarıyla bir koordinasyon eksikliği var.  Bir tarafı ‘evet’ derken bir tarafı farklı davranıyor. YPG bütün bunların hepsiyle beraber baktığımız zaman, bir taraftan da yığınak yapmaya çalışıyor bir yandan da IŞİD’in boşalttığı alanları fırsatçılık üretip tamamen ÖSO’nun elinden almaya çalışıyor ki çatışma da zaten bu yüzden var. Amara köyünde oldu.

“ABD O SEÇİMİ YAPARSA TÜRKİYE İLE KIRILMANIN İLK EVRESİ DERİNLEŞECEK”

Bizim tanklarımızı vurdular. Orada biz bunlara karşı bir şey yapmayacak mıyız? Bunların hedefinde yapmış olduğu şey terör. Aynı Güneydoğu’daki eskimiş terörün bir benzeri yani sofistike silahlarla menşei batı dünyası olan Alman-Fransız ortak yapımı silahlarla bize terör eylemleri düzenleniyor.  Bu ortaya bambaşka bir fotoğraf çıkarıyor. Bu fotoğrafın derinleşmesi, ve alana yayılması söz konusu. Burada ABD bir seçimde bulunacak; YPG mi Türkiye mi? YPG’yi tercih ederse ABD ile Türkiye arasındaki kırılmanın ilk evreleri derinleşecek.  Çok daha farklı bir boyuta geçecek.

DEMOKRATİK SURİYE GÜÇLERİ’NİN OMURGASI YPG

Burada bütün her şey ABD’nin koyacağı tavra bağlı. O da kendince bir denge üretmeye çalışıyor gördüğüm kadarıyla. Menbiç’i askeri konseyle bırakın diyerek kendi içinde bir sürü tenakuz barındırıyor. Çünkü Menbiç askeri konseyle bırakılmasa bile Demokratik Suriye Güçleri’nin omurgası YPG, ve o yapı YPG’nin hedef ve menfaatlerine hizmet ediyor. Burada da bir tenakuz durumu var.

“BİZ KUKLA PKK DEVLETİ İSTEMİYORUZ”

Bu noktada stabilleşmesi adına IŞİD’le mücadele adına bizim bir de temel bir tezimiz var sınırımızın ötesinde YPG üzerinden kurulan kukla bir PKK devleti istemiyoruz.  Cumhurbaşkanımız,  Başbakanımız, Dışişleri Bakanımız söylüyor. Herkes bütün yetkili ağızlar bunu söyledi. Biz bu yapının Türkiye’nin bekasını tehdit edeceğini biliyoruz. Bu noktada bir şey yapmak lazım. IŞİD’in yapmış olduğu bir tehdit. Bu ilk defa yapmış oldukları bir şey değil şu zamana kadar pek çok kere bu tür şeylerle karşı karşıya kaldı Türkiye.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti hem PKK ile hem YPG ile hem IŞİD’le hem de bunların tamamlayıcı parçası FETÖ ile mücadele edebilecek hem imkan ve kabiliyete sahiptir hem iradeye sahiptir hem de kudrete sahiptir.

“BİR GÜN BİR DEVLET KURULURSA, BU GÖKTE UÇAN UÇAĞIN DEVLETİ OLACAK”

Meselenin özü temelde bu.  Birileri bizi tehdit ediyor diye bir durağanlık üretemeyiz. ABD, IŞİD’le mücadele adı altında kendi hedef ve menfaatleri doğrultusunda YPG’yi kullanıyor bu bir gerçek. Ola ki bir gün bu topraklar üzerinde PKK devleti kurulursa bu PKK devleti olmayacak bu gökte uçan uçağın devleti olacak. Kukla devleti olacak. Çok karmaşık bir fotoğraf yok ortada.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar