Beyaz Saray: "Rus hükümeti eylemlerinin bedelini ödeyecek"

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "ABD, ulusal çıkarlarını savunacak, ABD'ye zarar veren Rus hükümeti eylemlerinin bedelini ödeyecek" ifadeleri kullanıldı.

Washington, 'Rusya'nın yönlendirmesiyle ABD seçimlerini etkileme girişiminde bulunan' 32 kurum ve kişiye yönelik yaptırım kararı aldı.

2020 seçimlerine etki etme faaliyetleri nedeniyle 16 kuruluşa ve 16 yetkiliye, Kırım’ın işgali nedeniyle 3 kuruluşa ve 5 yetkiliye, siber saldırılar nedeniyle 6 şirkete yaptırım uygulandı. 10 Rus yetkili sınır dışı edilecek.

Konuya ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre;

- 2020 ABD Başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulundukları gerekçesiyle 32 kişi ve kuruluşa,

- Rusya'nın Kırım'ı işgali nedeniyle 5 kişi ve 3 kuruluşa,

- Zararlı siber faaliyetleri sebebiyle 6 Rus teknoloji firmasına yaptırım uygulandı.

Açıklamada, ABD'deki diplomatik misyonlarda görevli 10 Rus istihbarat görevlisinin de sınır dışı edileceği belirtildi.

ABD Başkanlık Seçimlerine müdahale iddiası

ABD’li yetkililer, herhangi bir kanıt olmamakla birlikte, Rusya Başkanı Vladimir Putin’in, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın yeniden başkan seçilmesine yardım etmek amacıyla etki operasyonları düzenlenmesine yetki verdiğini iddia etmişti.

SolarWinds olayı

Bilgisayar korsanlarının, ağ sistem ve altyapılarını yöneten "SolarWinds" adlı yazılımına yerleştirdikleri kötü amaçlı kodlarla, aralarında ABD Hazine Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığının bulunduğu çok sayıda kurumun bilgisayar sistemlerine sızdığı anlaşılmıştı.

Bugün açıklanan yaptırımlar, ABD'nin SolarWinds bağlantılı siber saldırı girişimi nedeniyle Kremlin’e karşı ilk misilleme hamlesi olma özelliğini taşıyor.

Kremlin "karşılıklılık" vurgusu yapmıştı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, yaptırımların açıklanmasının öncesinde verdiği demeçte, “Bu tür yaptırım arzularını kınıyoruz, bunları yasa dışı olarak görüyoruz ve kendi çıkarlarımızı en iyi şekilde koruyabilmek için de karşılıklılık ilkesi geçerli olacaktır.” demişti.

Yorumlar