"Beyaz ete yapılan yaz zammı bir kartel işi değil de nedir?"

Mangal sezonu olan yaz aylarında, kırmızı ete nazaran çok ucuz olan beyaz ete yönelen vatandaş kasap reyonlarında yapılan yaz zammının şokunu yaşıyor.

Yaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde vatandaş da mangal sezonunu başlattı. Haftanın hatta yılın yorgunluğunu atmak isteyen hemen herkes kendisini deniz kenarlarına, mesire alanlarına attı. Hem güzel vakit geçirip hem de dinlenmek isteyen vatandaşların en büyük ortak yanı da kuşkusuz yakılan mangallar…

YÜZDE 300’LÜK ZAM VATANDAŞIN EĞLENCESİNE GÖLGE DÜŞÜRÜYOR

Kırmızı et fiyatlarının çok yükseldiği bu dönemde hem ucuz olması hem de daha pratik olması nedeniyle vatandaşlar da mangallarını beyaz et ile süslüyor. Kışın çok daha ucuza temin edilen beyaz et ürünlerinin yazın neredeyse yüzde 300 oranında zamlarla satılması da vatandaşın mangal keyfine gölge düşürdü. Beyaz ette yaz aylarında uygulanan bu fahiş fiyat artışını AjansHaber’e değerlendiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Fazlı Yalçındağ beyaz ette uygulanan mevsimsel artışın hiçbir mantığa sığmadığını belirtti.

Beyaz etteki bu dengesizliğin sebebini “Fabrikalar haricinde tavuğun parçalanması yasak. Adam fabrikasında parçalıyor, ambalajlıyor üzerine de etiketini yapıştırıp piyasaya sürüyor. İki elin parmaklarından daha az sayıda tavuk sanayisi var. Birlikte konuşup birlikte de uygulamaya koyuyorlar.  Bu fabrikaların uyguladıkları fiyatlara bakın bir kuruş fark göremezsiniz her biri aynı fiyatı uygular. Bu bir kartel değil de nedir?” şeklinde açıklayan Yalçındağ’ın AjansHaber’e yaptığı değerlendirme ise şu şekilde:

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Fazlı Yalçındağ AjansHaber'e yaptığu değerlendirmede beyaz ette uygulanan mevsimsel artışın hiçbir mantığa sığmadığını belirtti.

NEYİN FİYATI MEVSİMİNE GÖRE YÜZDE 300 ARTIYOR!

Yaşanan son gelişmelerin ardından hep kırımızı eti konuşuyoruz. Hiç kimse beyaz etteki düzensizliğin farkına varamıyor mu? Kışın 7 lira olan kanat veya but ızgara yazın müşteri talep ediyor diye ve ortada hiçbir sebep yokken neredeyse yarım kilo kıyma fiyatlarına fırlıyor. Budun, kanatın kışın fiyatı 7 – 8 liralardan yazın 18 – 20 liralara fırlıyor. İnsan bunu idrak etmekte zorlanıyor. Kışın iki tane kanadı olan tavuğun kanadının bir tanesi yazın buharlaşıyor mu da fiyatlarına yüzde 200 yüzde 300 oranlarında zamlar yapılıyor!

BU BİR KARTEL DEĞİL DE NEDİR?

Türkiye’de neyin fiyatı mevsimine göre yüzde 300 artıyor! Millet satın alıyor diye zam yapmanın adı nedir? Ben bu zihniyetteki insanlara çukur adamlar diyorum. Denetleme mekanizmaları da sağlıklı çalışmıyor. Fabrikalar haricinde tavuğun parçalanması yasak. Adam fabrikasında parçalıyor, ambalajlıyor üzerine de etiketini yapıştırıp piyasaya sürüyor. İki elin parmaklarından daha az sayıda tavuk sanayisi var. Birlikte konuşup birlikte de uygulamaya koyuyorlar.  Bu fabrikaların uyguladıkları fiyatlara bakın bir kuruş fark göremezsiniz her biri aynı fiyatı uygular. Bu bir kartel değil de nedir?

ESNAFA ŞANS VERİLİRSE VATANDAŞ YÜZDE 25 DAHA UCUZA ET YER

Beyaz ette bu tekel uygulamasına son verilip esnafa bir şans tanınsa vatandaş beyaz eti yüzde 25 daha ucuza alacaktır. Esnafa yasaklanan uygulama fabrikaların tekeline verilince de haliyle fiyatlar da onların istekleri doğrultusunda şekilleniyor.

HANGİ AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKESİNDE BÖYLE BİR YASAK VAR?

Esnafların tavukları parçalayıp satmasına izin verilmiyor. Bunun nedenini kavramakta biz güçlük çekiyoruz. Kocaman danayı, koyunları parçalayıp satıyoruz da tavuğu parçalayıp satamamamızın gerekçesi nedir? Hangi Avrupa Birliği ülkesinde böyle bir yasak var da biz böyle bir uygulamaya gidiyoruz.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar