BES'te kim, ne kadar maaş alacak?

2017 yılında zorunlu olarak uygulanmaya başlayacak olan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ne kadar birikim yapılacağına ilişkin yayınlanan farklı haberler vatandaşın da kafasını karıştırdı.

Sigortalı çalışan 45 yaş altı tüm vatandaşların 2017 yılından itibaren zorunlu olarak katılacağı BES tasarısı Meclis’e gönderildi.  Düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, çalışanların maaşlarından her ay en az 100 lira BES kesintisinin planlandığını ifade etmişti.  

Bireysel emeklilik sistemine geçildiğinde birikim yapacak vatandaşların ne kadar birikim yapacağı ve ne kadar maaş alacağına ilişkin çıkan bazı haberlerin spekülasyon olduğunu belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Oğuz Aslım, “18 yaşında asgari tutarı 100 lira olan ve en düşük seviyeden ödeme yapmaya başlayan biri 10 yıl yani 120 ayda 12.000 lira biriktiriyor. Bu rakam yüzde 25 devlet desteğiyle birlikle 16.000 seviyesine yükseliyor. 18 yaşında olan ve 100 liradan birikim yapan bir kişi emeklilik yaşına kadar sistemde 60 bin lira biriktiriyor. Maaşını 10 seneye bölmek istediğinde emeklilik maaşı 500 lira civarında oluyor” dedi.

Aslım 20 ve 30 yaşındaki kişilerin sistem içinde olacakları ay daha az olacağından biriken paranın da az olacağını belirterek, “20 yaşında olan ve 100 liradan ödeme yapma başlayan bir kişi 36 sene sistemde kalıyor. Bu kişiler de 58 bin lira civarında bir para biriktiriyor. Maaşını 10 seneye bölmek istediğinde 480 lira emekli maaşı alıyor. 30 yaşında olan ve 100 liradan ödeme yapma başlayan bir kişi 26 sene sistemde kalıyor. Bu kişiler de 41 bin lira civarında para biriktiriyor. Maaşını 10 seneye bölmek istediğinde 345 lira emekli maaşı alıyor” dedi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Oğuz Aslım, BES'in merak edilen detaylarını AjansHaber’e değerlendirdi:

Hükümet bireysel emeklilik sistemine el attı ve bireysel emeklilik sisteminde katkı payının yüzde 25’ini biz vereceğiz dedi. Şu anda bireysel emeklilik sisteminin zorunlu hale getirilmesi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açısından ikinci bir alternatif olarak gösteriliyor. BES sisteminde 1.300 lira maaş alan bir kişiden 100 lira kesildiği düşünüldüğünde kayıp olarak düşünebiliriz. Ekstradan gelir söz konusu değil veya işverenler işçisi adına bireysel emeklilik kesintisi yapmayacağı için sistem dezavantaj pozisyonunda.

“TÜRKİYE’DE ÇALIŞANLARIN DEVAMLILIK SIKINTILARI VAR”

Türkiye’de çalışan insanların işyerlerinde devamlılık sıkıntıları var. Bir işe başlayıp da orada 20 sene çalışan kişi sayısı yüzde 5’lerde. Mevsimsel çalışmalar söz konusu olduğu için kişinin sigortası kısa süreli devam ediyor.

Kişi işinden ayrıldığı zaman işsizlik fonundan para alma şartları vardır. Kişinin işsizlik fonundan para alması için ilk akla gelen son 3 yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemesi, ikinci şart olarak da kişi kendi isteğiyle işten ayrılmamış olacak ve son 4 ay içerisinde kesintisiz sigortalı olacak gibi maddeler. Bu da çalışanların işsizlik parası almasını zorlaştırıyor.

“1300 LİRAYA ÇALIŞAN KİŞİ BİRİKİM YAPACAK DURUMDA DEĞİLDİR”

Hükümet bireysel emeklilik sistemiyle havuzu kontrolüne alıp sıcak parayı tutabilme amacında ve bir şekilde de vatandaşı tasarrufa yönlendirme amacında. Türkiye’de şu anda çalışan insanların kazanımlarına bakıldığında 1.300-1.400 liraya çalıştıklarından birikim yapacak durumda değiller. Bu bir dezavantajdır.

“HER AY 100 LİRA KENARA KOYUNCA YILSONUNDA 1600 LİRALIK BİRİKİM SAHİBİ OLUYORSUNUZ”

Bireysel emeklilikte her ay kenara 100 lira koyup 1 sene sonunda 1.500-1.600 lira alabiliyorsunuz. Her ay 100 lira koyduğu için 1.200 lira zaten birikiyor ve yüzde 25 de katkı payı eklenince yaklaşık 1.600 lira olacak. 10 sene boyunca bu para durduğu zaman 16 bin lira gibi bir para yapacak. Bu da dar imkânlarla çalışan işçi kesiminde rahatlama, huzur bulma sağlar. Bunları yan yana koyduğumuzda bireysel emeklilik sistemi bu şekilde başlar ve daha sonra vatandaşlardan gelen taleplere göre eksiklikler giderilebilir.

İşveren işçisinin adına bireysel emeklilik kesintisi yapacak ve bunu vergilendirmeden düşecek.  Bunun işçiye yansıması uzun vadede olacağı için o paralar doğrudan işçinin cebine girmeyecek, bu bir dezavantaj…

“HÜKÜMETİN YAPMAK İSTEDİĞİ ÇOK DOĞRU BİR HAMLE”

Türkiye 2 defa seçim dönemi geçirdi ve son dönemde de bir darbe girişimi oldu. Bu şartlarda insanlar yatırım yapmaktan kaçınırlar. İnsanlar tasarruflarını faaliyete geçiremedi, önünü göremeyen insanlar yatırım yapmaz. Bireysel emeklilik sistemiyle hükümet yapmak istediği aslında çok doğru bir hamle. Vatandaşı tasarrufa yönlendirip ufak birikimlerle de bir şeyler yapılabileceğinin gösterilmesi çok iyi.

 “BİREYSEL EMEKLİLİKLE İŞÇİLERİN TAZMİNATLARINDA ARTIŞ OLUR”

Bireysel emeklilik sistemiyle işçilerin tazminatında artış olur. Normal sigortalılık süresinden kazançlarında artış olacak, ikincisi de kendilerinin birikimlerinden faydaları olacak ve bunlar direk vergiden düşürüldüğü için işverenin de işçinin de kaybı olmayacak.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar