Belediye 'çöp gazı'nı elektriğe dönüştürüyor

Elazığ Belediyesi, çöp gazından elektrik üretim santralinde günlük işlenen 400 ton çöpten 10 bin haneye yetecek enerji elde ediyor.

Elazığ Belediyesince kurulan çöp gazından elektrik üretim santralinde günlük 10 bin haneye yetecek enerji üretiliyor

Daha temiz bir çevre ve çöp sahalarındaki metan gazı salınımının önüne geçmek için seferberlik başlatan belediye, il merkezi ve ilçeleri ile Tunceli'nin Pertek, Hozat ve Çemişgezek ilçelerinden gelen evsel atıkları işleyerek Çöteli Katı Atık Depolama Sahası'nda elektrik enerjisine dönüştürüyor. Tesiste 2016 yılında atıkların işlenmesiyle üretimi gerçekleştirilen yaklaşık 15 milyon kilovat elektrik enerjisi, ulusal sisteme verildi.

Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerde çevre kaygılarıyla doğan bu tesislerin, enerji arz güvenliğine katkı sağladığı gibi metan gazı salınımı ile patlama riskini de ortadan kaldırdığı için tüm dünyada öneminin giderek arttığını belirtti.

ÇÖPTEN 1 MİLYON 900 BİN HANENİN ELEKTRİĞİ KARŞILANABİLİR

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2014 yılında belediyeler tarafından 28 milyon ton katı atık toplandığını dile getiren Yanılmaz, hesaplamalara göre bu rakamla elde edilecek biyogazdan günlük yaklaşık 2 milyon civarındaki hanenin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

Belediyenin katı atık depolama sahasında günlük 350-400 ton arasındaki çöpün biyogaz üretimi için işlendiğini aktaran Yanılmaz, ''Aralık 2015 tarihi itibarıyla 2,8 megavat kapasiteli tesisimizi hizmete sunduk. Günlük yaklaşık 10 bin konuta yetecek elektrik enerjisini buradan temin ediyoruz.'' dedi.

Yorumlar