Bedelli askerlik çıkmasında son durum açıklaması geldi

Birçok kişinin beklediği bedelli askerlik çıkması ile ilgili Milli Savunma Bakanı Fikri Işık açıklama yaptı. Bakan böyle bir konunun şuanda gündemlerinde olmadığını belirterek tartışmalara son noktayı koydu.

En son çıkan bedelli askerliğin ardından uzun bir zaman geçti. Bu süreç içerisinde birçok genç tekrar bedellinin çıkmasını istiyor ve yetkililerin yapacağı açıklamayı bekliyordu. Yaşanan darbe girişiminin ardından TSK'da yeni bir yapılanma olacağı belirtildi bu da birçok kişinin bedellinin tekrar çıkacağı konusunda umutlanmasına neden oldu. Fakat konuya ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanı bedelli bekleyenleri üzecek haberi verdi. Bakan Işık bedelli askerliğin şuan doğru bir yaklaşım olmadığına değindi ve "Şu anda bedelli askerlik gündemde değil. Şu noktada söylüyorum, bugün bedelli askerlik çıkaralım, altı ay sonra, bir sene sonra bedelli askerlik çıkaralım. Bu yaklaşım doğru bir yaklaşım değil. Eğer savunma reform konseptinin sonucunda Türkiye'nin diyelim ki 500 bin asker yerine 400 bin askerle savunmasına ikame edilebilir denilirse, o zaman bu konular gündeme gelebilir" dedi. Bedelli askerlik için bundan sonra nasıl bir yol izleneceği ise birçok genç tarafından merak ediliyor.

BEDELLİ ASKERLİK EN SON 2014 YILINDA ÇIKTI

En son çıkan bedelli askerlik 2014 yılındaydı ve fiyatı 18 bin lira olmuştu. Daha sonra bedelli askerlik yaşı 30 olanlar için 30 bin lira'ya çıkarılmıştı. Bu fiyata çıkarılınca istenilen ilgiyi görmemiş ve sadece yetmiş bin kişi başvurmuştu. 2014 yılının Aralık ayında yürürlüğe giren yasa ile bedel miktarı değiştirilince koşullar yeniden düzenlendi ve 'kanun önünde eşitlik' ilkesine aykırılık olarak nitelendirilmesi sorunu ortaya çıktı.

BAKAN IŞIK KONUYA AÇIKLIK GETİRDİ

Uzun bir süredir tartışmaları süren ve gündemden hiç düşmeyen bedelli askerlik çıkacak mı sorusuna Milli Savunma Bakanı Fikri Işık açıklık getirdi ve beklentisi olanlar için üzücü haberi verdi. Özellikle sosyal medyadan bedelli ile ilgili görüşleri takip ettiklerini belirten Işık karar almakta tek etkenin sosyal medya olmadığını dile getirdi. Bakan Fikri Işık, "Şu anda bedelli askerlikle ilgili bir çalışmamız yok. Hele hele terörle çok yoğun mücadele edildiği, sınır ötesinde harekatın yapıldığı bir dönemde bedelli askerliği gündeme getirmeye ilişkin bir çalışmamız yok. Sosyal medya önemli. Oradaki insanların dile getirdikleri görüşü dikkate almak gerekiyor, dikkate alıyoruz. Ama karar almadaki tek mekanizma sosyal medya dersek bu da büyük bir abartı olur." dedi.

YURTDIŞINDAKİLER İÇİN DÖVİZLE ASKERLİK 

Yurtdışında üç yıl boyunca işveren ya da işçi konumuda yaşayan ve dövizli askerlik yapmak isteyenler için işe başladığı süre hesaplanıyor. Kişinin işsizlik maaşı ya da maluliyet maaşı alması durumunda da dövizli askerlikten yararlanması mümkün oluyor. Bu sürede de kişinin yurtdışında zaman geçirdiği sayılıyor. Ayrıca tatil günlerinde geçirilen sürede uygulamaya dahil edilmektedir. Fakat Türkiye'de geçirilen kısa süreli seyahatler bu uygulamadan yararlanmak için yurt dışında geçirilmesi gereken süreden sayılmıyor. Uygulamadan faydalanmak için başvuru yaptıktan sonra ücretin tamamını ödeyenlerin Türkiye'ye dönmesi herhangi bir sorun teşkil etmiyor.

Yorumlar