Bayramda onları unutmayın

Yaşlılarımız ve kimsesiz çocuklarımızın sadece bayramlarda ve özel günlerde değil, her zaman ilgiye ve şefkate ihtiyacı var ama maalesef özel günlerin haricinde birçoğumuzun aklına neredeyse hiç gelmiyorlar.

Her bayramda televizyon ekranlarındaki reklamlarda, billboardlarda yaşlılara ve kimsesizlere yapılan vurgu sadece o günlerle sınırlı kalıyor. Oysaki, geri kalan koca bir yıl onlar için devam ediyor. Uzmanlar da bu noktada uyarıyor: Yalnızlıktan çok korkuyorlar…

Yaşlılara ve kimsesiz çocuklara yaklaşımımız konusunda AjansHaber’e değerlendirmelerde bulunan Uzm. Psk./ Psikoterapist Berna Görgülü Çelik, yaşlıların ve kimsesiz çocukların yalnızlıktan çok korktuklarını bu korkunun onları derin depresyonlara itebileceğini bu nedenle ziyaretlerimizin sadece bayramlarla sınırlı kalmaması gerektiğine de değindi.

Berna Çelik Görgülü’nün AjansHaber’e yaptığı o değerlendirme:

Yaşlılarımızın ve kimsesiz çocuklarımızın ne tür duygusal ihtiyaçları vardır ve bunları karşılamak için neler yapılmalı?

EN BÜYÜK İHTİYAÇLARI DESTEK

Yaşlılar ve çocuklar ruhsal olarak birbirine benzerler. Kişinin yaşı ilerledikçe psikolojik olarak regrese olduğunu(gerilediğini) görmekteyiz. Genel olarak en büyük ihtiyaçları destektir. Çünkü çocuklar da, müşkül durumdaki yaşlılar da yaşam için gerekli olan bütün ihtiyaçlarını kendileri karşılayamaz ve zaman zaman çaresizlik hissedebilirler. Bu hissi azaltmak için öncelikle onların yanlarında olduğunu göstermemiz ve hissettirmemiz gerekir. Sevgiye oldukça fazla ihtiyaçları vardır. Onların durumu öncelikli olarak kabul edilmeli ve bu onlara hissettirilmelidir. Özellikle yaşlıların kendilerini güçsüz, çaresiz hissetme durumları çok sık görülür. Bu gibi durumlarda yaşadığı belirtilerin normal olduğunu onlara söylememiz ve durumu kafalarında kabullenip normalleştirmelerini sağlamamız önemlidir. Kimsesiz çocuklar bir aile sıcaklığına çok ihtiyaç duyarlar, onlara en iyi gelecek tedavi sevgi, şefkat ve destektir.

Sadece bayramlarda veye özel günlerde yapılan ziyaretler şüphesiz yetersiz olacaktır. Peki, ziyaretler ne sıklıkla yapılmalı hangi dönemler tercih edilmeli?

ZİYARETLER MÜMKÜN OLDUĞUNCA SIK YAPILMALI

 Ziyaretleri elimizden geldiğince sık yapmalıyız, çünkü o kişilere en iyi gelecek şey yanlarında birilerinin olduğunu bilmektir. Yaşlılar da kimsesiz çocuklar da yalnızlıktan çok korkarlar, yalnızlık duygularıyla baş başa kalmak onları derin depresyonlara sürükleyebilir. Bundan dolayı ziyaretler elimizden geldiğince sık yapılmalıdır. İki ziyaretin arasına çok uzun süre girmemelidir.

Yapılacak ziyaretlerde ne tür hediyeler tercih edilmeli?

MANEVİ DESTEK DAHA ÖNEMLİ

Verilen hediyeden çok yapılan ziyaretin manevi desteği daha önemlidir. Hediye demeyelim ama ihtiyacı olan temel parçalar öncelikli olarak tercih edilmelidir. Eğer gidilecek kişi ya da kişilerin temel ihtiyaçları karşılanıyor ise çocuklar için eğitici oyuncaklar yaşlılar için ise gidilecek yerin yetkilisinden yardım alınarak hoşlanacakları şeyler götürülebilir.

Vatandaşlarımızı özellikle de çocuklarımızı yaşlılarımıza hastalarımıza ve kimsesiz çocuklarımıza karşı nasıl bilinçlendirebiliriz.

MEDYA VE SOSYAL MEDYA KULLANILABİLİR

Bu konuda bilinç ne yazık ki çok yok. Medya bir şeyi yaymak için en hızlı organlardan biri. Ayrıca kurumsal ziyaretler yapılabilir, mesela okullar yaşlılar yurduna öğrencileri götürüp gezi düzenleyebilir. Yaşlılar için çocukları görmek çok faydalı olabileceği gibi, çocuklar için de oldukça güzel bir etkinlik olacaktır. Çoğu insan buraların nerelerde olduğunu, nasıl girilebileceğini bile bilmiyor. Bu konuda medya, sosyal medya gibi yayın organları kullanılabilir."

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar