Batı’nın 'diktatörlük masalı' bitti

Yenikapı’da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi’yle, Türkiye’de yeni bir döneme girilirken, birlik ve beraberlik görüntüsüyle Batı'ya en büyük mesaj da verilmiş oldu.

Türkiye, dün Yenikapı’da düzenlenen Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne akın etti. 7’den 70’e her kesimin yer aldığı mitingde liderlerin birlik mesajı tüm dünyaya ders verdi.

Darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan 'Demokrasi Nöbetleri’nin sonuncusu dün İstanbul Yenikapı'da düzenlendi. Mitinge katılanlar ellerinde Türk bayrakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan posterleriyle alanı hınca hınç doldururken, Anadolu Ajansı mitinge yaklaşık 5 milyon kişinin katıldığını belirtti.

Mitinge, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar katılırken, liderlerin verdiği birlik mesajı 15 Temmuz darbe girişiminden medet umanlara en büyük cevap oldu.

Tüm siyasi kesimlerin tek bir vücut olarak destek verdiği miting ile siyasi arenada yeni bir dönemin de kapıları açılmış oldu.

Yenikapı mitinginin hem Türkiye’deki iç gerilimi azaltmak hem de Batı’da oluşturulmak istenen olumsuz havayı dağıtmak açısından oldukça önemli olduğunun altını çizen gazeteci Oral Çalışlar AjansHaber'e yaptığı değerlendirmede "Türkiye ile ilgili Batı’daki “diktatörlük kuruluyor, Erdoğan’ın despotizmi kuruluyor, Hitler gibi bir rejime geçiliyor” gibi iddiaları püskürtebilmek için, bir toplumsal ortaklık görüntüsünün verilmesi oldukça önemliydi" dedi.

İşte gazeteci Çalışlar'ın AjansHaber'e yaptığı o değerlendirmeler;

“CİDDİ BİR UZLAŞMA ALANI OLUŞTU”

Uzun süredir beklediğimiz siyasette uzlaşmacı dil ve kutuplaştırıcı tutumdan uzak durmak şeklindeki toplumsal talep, kafamıza düşen ‘darbe’ nedeniyle artık gerçeklik haline dönüşmeye başladı. Ciddi bir siyasi, uzlaşma alanı oluştu. Millet olarak oluşan bu uzlaşma tablosunun artık sonuçlarını görmek istiyoruz. Bu konudaki en önemli meselelerden bir de Güneydoğu’daki Kürt meselesidir. Bu konuda belki birlikte yeni bazı adımlar atılabilir. Çünkü bu sorun tek başına hükümetin altından kalkabileceği bir konu değil, tüm siyasi partilerin ortak katkılarıyla çözülecek bir mesele. Anayasa’da da demokratikleşme anlamında ciddi değişiklikler yapılmalı. TSK’nın militarist bir yapıdan sivillerin denetimine geçmesi gibi gelişmeler konusunda uzlaşma sağlanmasıyla bütün bu alanlarda yeni bir imkan ortaya çıkmıştır. Umarız 15 Temmuz gecesiyle başlayan bu olumlu hava devam eder.

“CHP TABANI DA DESTEK VERDİ”

CHP tabanı Kılıçdaroğlu’nun Yenikapı’daki mitinge katılmasını ve mitingdeki söylemlerini büyük ölçüde olumlu karşılamıştır. Sonuçta bu uzlaşma havasını toplumun bütün kesimi istiyor. Çünkü bu kutuplaşma ve ayrıştırma havasının kimseye bir faydası olmadığı ortada. Kutuplaşma ve siyasi gerginlik ancak darbecileri, Türkiye’yi karıştırmak isteyenleri, ekonomiyi bozmak isteyenleri sevindiriyor. AK Parti’li, CHP’li ve MHP’li olmak bu tabloyu görmek için bir engel değil.

“HDP’DE SÜRECE DAHİL OLABİLİR”

Oluşan bu uzlaşma tablosunun ve olumlu tablonun HDP’yi de kapsamasını istiyoruz ve bekliyoruz. Sonuç olarak bu meselenin çözümünde seçilmiş temsilcilerinin de muhatap olarak alınması çok önemli. Bu sebepten dolayı da HDP’nin de bu sürece katılmasını bekliyoruz.

“BATI’NIN DİKTATÖRLÜK ALGISI GERİ PÜSKÜRTÜLDÜ”

Türkiye ile ilgili Batı’daki “diktatörlük kuruluyor, Erdoğan’ın despotizmi kuruluyor, Hitler gibi bir rejime geçiliyor” gibi iddiaları püskürtebilmek için, bir toplumsal ortaklık görüntüsünün verilmesi oldukça önemliydi. Bu açıdan baktığımız zaman da Genelkurmay’ın meşru kademe yönetiminin de TSK’daki sivilleşmeye katkı verdiğinin ortaya çıkması, hem Türkiye’deki iç gerilimi azaltmak hem de Batı’da oluşturulmak istenen olumsuz havayı dağıtmak açısından oldukça önemli.

Batı’da Türkiye’de diktatörlük kuruluyor gibi bir hava vardı. Ancak nasıl oluyor da neredeyse Meclis’teki tüm siyasi partiler, Genelkurmay Başkanlığı birlikte hareket ediyor. Böyle büyük bir uzlaşma havasının olduğu bir yerde diktatörlükten bahsetmek gerçekçi değil.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar