Batı medyasının 'Cerablus operasyonu'

Batı medyasında Cerablus operasyonuna ilişkin yapılan haberler yeni bir algı oyunuyla karşı karşıya kaldığımızı gösteriyor. Peki, Batı bu oyunla neyi amaçlıyor?

Recep Demircan / AjansHaber

Türkiye,  DAEŞ ve diğer terör gruplarını sınır hattından temizlemek için Çarşamba sabahı Cerablus’a Fırat Kalkanı operasyonunu başlattı. Dünya kamuoyuna Türkiye’nin terör saldırılarına karşı meşru müdafaa hakkının olduğu ve bu sebep çerçevesinde harekatın gerçekleştiği aktarıldı. Batı ülkeleri Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamasına saygı duymasına rağmen ilk tepki PKK’nın Suriye kolu PYD'nin Başkanı Salih Müslim'in, "Türkiye, Suriye bataklığında çok şey kaybeder" açıklamasına Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birileri meydan okuyor, onlara sesleniyorum: Siz ne olacağınızın hesabını yapın. Türkiye'ye tehdit unsuru oluşturacak kim olursa olsun, bu millet var olacaktır." açıklamasıyla sert karşılık verdi.

Operasyonda 6. Güne girilirken Batı medyası Türkiye’nin meşru hakkını baltalamak için algı operasyonlarına başladı.  Der Spiegel “IŞİD bahane, hedef Kürtler” başlığıyla verilen haberde; Ankara, bölgede uzun sürecek bir işgalin ilk adımlarını atmış oldu. Analiz, açık bir biçimde gerçek hedefin Kürtler olduğunu belirtirken, üç yıl IŞİD’e göz yuman Ankara'nın şimdi birdenbire harekete geçmesinin ardında Ankara’nın köklü Kürt korkusunun yattığı ve Berlin büyüklüğünde bir bölgede kalıcı Türk işgalinin Suriye’deki süreci iyice karmaşıklaştıracağı ifadelerine yer verildi.

NEW YORK TIMES’TAN İSTİLA YORUMU

Erdoğan, Suriye istilasıyla askeri gücünü gösterdi" diyerek, Türkiye'nin güvenlik tehdidi nedeniyle başlattığı operasyona 'istila' diyen NY Times, şu ifadelere yer verdi:

Ordu içinden bir grubun Türkiye'de darbeye kalkışmasının ardından çok şey değişti. Ordudan binlerce kişi tasfiye edildi. Kısa bir süre sonra Türkiye, Suriye'de DAEŞ'in son kalelerinden olan Cerablus'a operasyon kararı aldı. Sonra Türk tankları, Suriye'ye girdi. Tanklar, Kuzey Suriye'de gürlerken, Suriyeli muhalifler de ilerleme kaydetti. Böylece PYD'nin bölgeye yayılmasının da önüne geçildi. Türkiye, bu operasyon ile, Suriye'de daha aktif bir rol oynayan konuma sahip oldu. Muhaliflere verdiği destek ile, onların da kazanma şansını artırdı.

Batı medyasının bu tutumunun altında ne yatıyor? PYD’nin kaybolan itibarı yeniden mi kazandırılmak isteniyor?

Batı medyasında Cerablus operasyonuna ilişkin yapılan haberleri değerlendiren Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mahir Nakip, Batı’nın, Türkiye’nin Ortadoğu’da güçlenmesini istemediğini, ve Türkiye’nin zayıflamasını istediklerini söyledi.

Prof. Nakip, Cerablus operasyonuna ilişkin algı girişimlerini AjansHaber’e değerlendirdi.

‘TÜRKİYE’NİN GÜÇLENMESİNİ İSTEMEDİLER’

Batı dünyası ve basını bu tarz yorumlar yapmaya alışık. Konu Türkiye olduğu zaman bu yönde hareket ediyorlar.  Darbe girişiminin başarısız olmaya başladığı zaman yine spekülatif şeyler söylemeye başladılar. Batı hiçbir zaman Türkiye’nin Ortadoğu’da güçlü bir ülke olmasını istememiştir. Bu Osmanlı’dan günümüze kadar gelen bir arzudur. Ne Fransa, Suriye üzerinde ne de İngiltere, Irak üzerinde güç kazanmamızı ister. ABD, Rusya ve İran’da aynı temenni içerisindeler.

 

Prof. Dr. Mahir Nakip

‘TÜRKİYE HAKKI OLAN BİR ADIMI GEÇ ATTI’

Devletlerin tutumu ayrı, halkın tutumu ayrıdır. Ortadoğu’da  bulunan halkın hepsi Türkiye’nin yanındadır. Türkiye,  Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak istiyor. Hiçbir zaman toprak genişletmek gibi bir gayemiz olmadı. Cerablus’a yönelik operasyon nefsi müdafaa içerisinde yapılan, geç kalınmış bir adımdır. Operasyon için diplomatik ortamın hazırlanması çok önemliydi. Bölgede bulunan aktörlerle, operasyon gerçekleşmeden önce görüşmeler geçekleştirildi.

‘BATI, KÜRTLERİ KULLANARAK KENDİLERİNE BAĞLI BİR DEVLET OLUŞTURMANIN PEŞİNDE’

Batı her zaman Ortadoğu’da bir Kürt devleti kurulmasını ve Türkiye’nin gücünü zayıflatan bir yapı içerisinde olmasını arzulamıştır. Batı, Kürtlerin de hakları var diyerek,  ikinci bir İsrail ve Ermenistan yaratıp, kendisine yakın bir güç elde etme teşebbüsü içerisindedir. 

‘MÜSLİM’İN GÖRÜŞÜ VE TUTUMU ÇELİŞİYOR’

Salim Müslim,  sosyalist bir görüşe sahip olmasına rağmen bölgede ABD’nin piyonu gibi hareket emektedir. PYD’nin son zamanlarda rejim güçleriyle çarpışması ezber bozdu. Suriye’nin de artık Kürt hareketi tehlikeli görüldüğü için bu süreçler yaşandı. Arap uzmanlar, Türkiye’nin PYD’ye olan tavrının,  rejimin PYD’ye olan tutumunu da güçlendirdiğinin altını çiziyor. Kürtlerin niyetlerini açık açık ifade ediyor. Batı’ya karşın net Suriye’de net tavrı Türkiye koydu. Cerablus harekatı nasıl meşruluk kazandıysa, ikinci bir harekat daha gerçekleştirilmeli, bu da Musul veya Telafer’e açılmalıdır. Kışa girmeden büyük ihtimalle Musul operasyonu da gerçekleşecektir.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar