Başbakan'ın daha az düşman daha çok dost mesajı yerini buluyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin'e gönderdiği mektup sonrası iki ülke arasındaki sert rüzgarlar yerini dostluk rüzgarlarına bıraktı.

Türkiye - İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için yapılan görüşmelerde İsrail tarafı ile anlaşmaya varıldı. Buna göre Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye'nin Gazze'deki duruma müdahalesini kabul etti. Yaşanan bu gelişme hem Türkiye’de hem de İsrail’de büyük yankı uyandırdı. İsrail basını gelişmeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük başarısı şeklinde vererek memnuniyetsizliklerini dile getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım İsrail ile olan bu gelişmenin ayrıntılarını kamuoyuna duyururken Rusya ile ilişkilerimizde de milat sayılacak gelişmelerin yaşanacağının da sinyalini verdi. Rusya ile aramızdaki buzları eritecek o adım ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Erdoğan Kremlin’e gönderdiği mektupla düşürülen Rus uçağı konusunda üzüntülerini dile getirdi. Böylece Rusya’nın ilişkilerin düzeltilmesi noktasındaki ortaya koyduğu şart da yerine getirilmiş oldu…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Eroğan’ın ‘Kremlin’  mektubunu AjansHaber’e değerlendiren Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Güvenlik ve Enerji Merkezi Başkanı Hasan Selim Özertem Başbakan Binali Yıldırım’ın göreve başladığı zaman dile getirdiği daha az düşman daha az dost sloganının hayata geçirilmeye başlandığını, bunun ilk adımının İsrail’le atıldığını, ardından yaşanan Rusya gelişmesinin de bunu desteklediğini belirtti. 

Rusya ile yaşanan bu gelişmenin iktisadi ve güvenlik temelli olduğunu da vurgulayan Özertem’in AjansHaber’e yaptığı değerlendirme şu şekilde:

 RUSYA BİR AYDIR SİNYALİNİ VERİYORDU

Rusya bu gelişmenin yaşanacağının sinyalini yaklaşık bir aydır veriyor. Benim gördüğüm kadarıyla Rusya  Türkiye’de yaşanan hükümet değişikliği fırsata çevirmenin çabasını veriyordu. Gerek uzmanlar nezdinde gerekse Kremlin kanalı ile Türkiye’den özür gelmesi durumunda yeniden ilişkilerin normalleşeceğine dair çeşitli açıklamalar da geldi. Burada belki tazminatı da gündeme getirebilirler ama Türkiye’nin tavrı ne olur o konuda emin değilim ama Rusların da bunu çok fazla yokuşa sürme gibi bir yaklaşım içerisine gireceklerini şuan için pek sanmıyorum.

RUSYA – TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE CİDDİ MESAFE KAT ETTİRİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzüntülerini dile getirdiği bu mektup ciddi anlamda mesafe kat edilmesine yardımcı olur ki baktığımız zaman geçtiğimiz hafta Rus Büyükelçi’nin de Cumhurbaşkanı’nın iftar yemeğine katılması önemli bir göstergeydi.

BAŞBAKAN’IN DAHA AZ DÜŞMAN DAHA ÇOK DOST MESAJI YERİNİ BULUYOR

Başbakan Sayın Binali Yıldırım göreve geldiği zaman daha az düşman daha fazla dost mesajının üzerinde ısrarla durmuştu. Görünen o ki dış politikada özellikle Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerini tekrar rahatlatma çabası içerisine gireceği görünüyor. Türkiye’de yaşanan hükümet değişikliğinin ardından bu tarz bir sürecin daha da hızlandığı ifade edilebilir.

TURİZM AÇISINDAN BÜYÜK RAHATLAMA YAŞANACAKTIR

Yaşanan bu durum iktisadi ölçülerle açıklanabilecek bir durumdur. Aynı zamanda güvenlik dengeleriyle şekillenmiş bir süreç olduğunu düşünüyorum. İktisadi saiklerin temelinde şu var: Özellikle turizm konusunda ciddi bir şekilde krize girilmiş durumdayız. Bu seneki turizm maliyetinin 8 – 9 milyar dolarlara çıkabileceği düşünülüyor ki turizmimizde önde gelen ülkelerden birisi şüphesiz Rusya diğeri ise İsrail’dir. Dolayısı ile bu iki ülke ile önümüzdeki dönemde barış yapmak turizm açısından büyük bir rahatlama getirecektir.

TÜRKİYE’NİN ENERJİ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ İKİ ADIM

Diğer taraftan enerji konusunda iş birlikleri önümüzdeki dönemde gündeme gelecektir. Hem Rusya hem İsrail önemli enerji aktörleri konumundalar. Bunlarla ilişkilerin rahatlatılması Türkiye’nin enerji güvenliği bakımından da kritik öneme haizdir.

TAMAMEN GÜVENLİK VE İKTİSADİ TEMELLİ

Güvenlik anlamında baktığımızda ise bölgemizde dengeler son sene içerisinde çok hızlı değişti. İran ile yapılan P5+1 görüşmeleri hem Suriye’deki dengenin değişmiş olması ciddi anlamda DAEŞ ve PKK sorunu gibi sorunlarla karşı karşıya kalınması özellikle Suriye’deki önemli aktörlerden bir tanesi olan Rusya ve özellikle İsrail’i de ön plana çıkarmaktadır. Ben Rusya ile güvenlik açısından da bir yakınlaşmanın yaşandığını düşünüyorum. Rusya ve İsrail ile gerçekleşen yakınlaşma tamamen güvenlik ve iktisat temelli yakınlaşmalardır. Çıkar temelli bir yaklaşımın mesajını içeriyor.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar