Başbakan Yıldırım: "Sıfır atık projesi ülkenin her köşesine yayılacak"

Başbakan Binali Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Daha temiz bir çevrede yaşamak tüm vatandaşlarımızın hakkı. Bize düşen tüm atıkları kontrol altına almak,onları geri dönüşümle tekrar kazandırmak. İsraf dinimizde haramdır. Bu konuda artık daha bilinçli adımlar atıyoruz, sıfır atık projesine Başbakanlık olarak destek oluyoruz. Sıfır atık projesi etap etap ülkenin her köşesine yayılacak."

"16 yıllık iktidarımızda çevreyle ilgili hem toplumda farkındalık oluşturmak aynı zamanda da gelişen şehirleşme, sanayileşme kapsamında çevrenin korunmasına dair önemli uygulamaları hayata geçirdik.

Çevre Şehircilik Bakanlığımız tarafından belediyelerimiz adına gerçekleştirilen birçok çevre yatırımının toplu açılışını yapıyoruz. Ayrıca bir de belediyelerimize araç dağıtımı yapacağız. Yatırımların tutarı 2,5 milyar lira civarında. 16 yıldır devam ettirdiğimiz geleneğimiz vardı. Tek tek açılışlar yerine toplu açılışlar yapıyoruz. AK Parti iktidarının o kadar eseri var ki tek tek açılış yapsak herhalde 30-40 yıl açılış yapamazdık.

Çevre yönetimi konusunda gerekli yasal düzenlemeleri birer birer hayata geçiriyoruz.
Yatırımları teşvik eden, istihdamı artıran bir vizyonla hareket ediyoruz.

Enerji verimliliğini yaygınlaştırmak, yenilenebilir enerji kullanmayı artırmak ana hedeflerimizden biri.
Çevre bütün insanlığın ortak yaşam alanıdır. Çevreye yapılan her yatırım insana ve geleceğimize yapılan yatırım anlamına geliyor.

Bize düşen bütün atıkları kontrol altına almak, onları geri dönüşümle tekrar kazanmak.

Yaşadığımız şehirler, köyler bize emanettir. Hor ve hoyratça kaynaklarımızı yok etme hakkına sahip değiliz.

İhmal ve bilgisizlik sonucu ekolojik dengesini yitirmiş şehirlerimizi tekrar yaşanabilir hale getirmek için keskin kararları almak mecburiyetindeyiz.

"Meclis güçlü olmalı"
Biliyorsunuz ülke olarak çok önemli bir seçime gidiyoruz. Milletimiz, 24 Haziran’da ülkemizin gelecek 5 yılını şekillendirecek bir kararı verecek. Hem Meclis yenilenecek, yasama yenilenecek. Hem de 16 Nisan referandumunda kabul edilen anayasa değişikliğiyle yönetim sistemi de değişecek. Bölgemizde ortaya konulmaya çalışılan birtakım şer planlarını bozmak için güçlü Meclis, güçlü liderliğe öncesinden daha fazla ihtiyaç var. 24 Haziran’dan sonra Meclis’in rolü daha da artıyor. Çünkü artık yasaları Meclis yapacak. İcra bütçe dışında kanun teklifi veremeyecek. Meclis güçlü olmalı.

"Orman varlığımızı 233 milyon dekara çıkaracağız"
Yeni dönemde orman alanlarımızın büyüklüğünü artırmaya devam edeceğiz ve toplam orman varlığımızı 233 milyon dekara çıkaracağız.

Tarihimizden aldığımız ilhamla şehirlerimizi insanların aynası olarak görüyoruz. Marka değeri yüksek şehirlerimizi küresel düzeyde cazibe merkezi haline dönüştüreceğiz.

İmar Barışı yasası ile vatandaşlarımızın kangren haline gelmiş bir sorununu da gündemden çıkarıyoruz. 13 milyona yakın hanenin iş yeri, konut gibi büyük bir kitleyi ilgilendiren imarla ilgili bu sorun son yaptığımız düzenlemeyle ortadan kalkmış olacak. Bu bir milat olacak, bir çizgi çekilecek ve bundan sonra bu durumlara müsamaha gösterilmeyecek.

"Bir an önce müracaatınızı yapın"
Ne zamana kadar devam edecek? 31 ekim 2018’e kadar devam etmiş olacak. Ama benim vatandaşlarımdan özellikle talebim, bir an önce müracaatı yapmaları. Çünkü müracaat geciktiği zaman değerlendirme de geç olacak, sorun var olmaya devam edecek. Mümkün olan en kısa zamanda müracaatlar yapılırsa bu şekilde hemen bakanlık çalışmaları devam edecek, yapı kayıt belgesini verecek ve ondan sonra var olan mahrumiyetle ortadan kalkacak.

Bazı istisnalar var
Bunda bir tek şu yok… Bir vatandaşın arazisine gidip haksız bir şekilde bir bina yapmışsanız ona çare yok. Onun sahibi rıza göstermedikten sonra bizim devlet olarak yapacak bir şeyimiz yok. Bir de bir iki istisna var, tarihi yarımada, Çanakkale Şehitliği'nin korunması gibi… Bu alanların dışında bütün bu imar aykırılıkları, sorunlar inşallah bu yasa ile halledilmiş olacak. Vatandaşla el sıkışılarak kardeşçe yolumuza devam edeceğiz.

Bu yasanın biraz kentsel dönüşümle de ilgisi var. Kentsel dönüşümün önünü açıyor. Bu yapı kayıt belgelerinde de öncelik sağlıyor. Dolayısıyla bütün bu zorlukları sadece ve sadece milletimize güvenerek milletimizden aldığımız güçle aşıyoruz, aşacağız. Yeni sistem demokrasimizi daha da güçlendirecek. 16 yıllık kazanımımızı kalıcı hale getirecek.

"İstanbul- Halkalı- Kapıkule hızlı tren yapımını AB ile müşterek yapmaya karar verdik"
Ayrıca bu projelerin bazılarında, Avrupa Birliği destekleri var. Dolayısıyla değerli dostumuza, AB'de Altyapıdan Sorumlu Komisere katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Az önce bana bir müjde vardı, İstanbul - Halkalı - Kapıkule hızlı treni yapımını biz AB ile müşterek yapmaya karar verdik.

Yüzde 25’i biz karşılayacağız, yüzde 75’i AB fonlarından karşılanacaktı. Uzun süre görüşmeler devam etti. İki hafta içinde ilana çıkıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun.

İstanbul – Edirne hızlı trende de kazmayı bir iki ay içerisinde vurmuş olacağız. Böylece Avrupa ile hızlı tren ağlarımızı hem Anadolu’da hem de Balkanlarda devam ettirmiş olacağız."

Yorumlar