Bağ-Kur Çalışanına 5 Yıl Erken Emekli Olabilme Müjdesi Geldi!

Bağ-Kurluların erken emekli olabilmeleri için gerekli olan prim gün sayısı SSK’lı çalışanlarla eşitlenecek. Prim gün sayısı ile ilgili farkın eşitlenmesi sonrasında esnafa 5 yıl önce emekli olabilme imkanı sağlanacak.

Gümrük Bakanlığı tarafından 2014 yılı Kasım ayında düzenlenen 4'üncü Esnaf ve Sanatkârlar Şurası’nda sanat ve sanatkârların sorunları belirlenmiş ve bu sorunlara somut çözümler bulunması amacıyla da ihtisas komisyonları oluşturulmuştu. Daha sonra Mart 2015'te toplanan "Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu’nda özellikle 2,5 milyon Bağ-Kurluyu ilgilendiren önemli prensip kararları alınmıştı. Alınan kararlara son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilerek, 2008'de gerçekleşen sosyal güvenlik reformu ile işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7200 (20 yıl) olarak belirlenmişti. Komisyonda, SSK'lı çalışanlar ile Bağ kurlu çalışanlar arasında bulunan 1800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü. Dezavantajlı durumun ortadan kalması ile 2008 yılından sonra Bağ kurlu olanlar, 2016 yılı sonunda ya da 2017 yılınında çıkacağı ifade edilen yasanın çıkmasından sonra şimdiye oranla 5 yıl daha erken emekli olacaklar.

SKK’LI İLE ARADA FARK KALMAYACAK

Bağ kur çalışanları ile SSK çalışanları arasında bulunan 1800 günlük prim farkından dolayı bağ kurlular sigortalı çalışanlara oranla yaklaşık olarak 5 yıl daha geç emekli oluyorlardı. Yapılması ön görülen çalışmalar sonrasında dezavantajlı durumun ortadan kalkması ve özellikle 2008'den sonra bağ kurlu olanların yasa çıktıktan sonra 5 yıl daha erken olması öngörülüyor. 2016 yılının sonuna kadar yetişmesi beklenen yasanın en geç 2017'de çıkacağı ifade ediliyor.

BU YIL SONUNA KADAR ÇIKACAK

Bağ-Kur lulara erken emekli olabilme imkanı getirece olan yasanın 2016 yılı sonda ya da 2017 yılınında çıkacağı ifade ediliyor. Yasanın çıkmasından sonra esnaflar şimdiye oranla 5 yıl daha erken emekli olacaklar. 

 

MAAŞLARDA YÜKSELECEK

Bağ kurlular ile SSK’lılar arasında bulunan 1800 günlük prim farkının kaldırılıp durumun eşitlenmesinden sonra emekli maaşlarının da yükseleceği belirtiliyor.  Normal şartlarda SSK'lı çalışanlar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş ya da sigorta tescil tarihi esas alınırken, BAĞ-KUR’lu olan çalışan için fiilen prim ödenen gün sayısına göre emekli olunabiliyor.  Aynı çalışma şartlarında SSK'lı bir işçi 48, BAĞ-KUR’lu kurlu sigortalı ise 55 yaşında emekli olabiliyor. Mevcut uygulamada Bağkurlu'lar, SSK'ya geçerek daha erken emekli olabiliyorlar.  Çıkarılacak olan yasa ile Erken Emeklilik imkânının yanı sıra yüzde 15-20 daha yüksek emekli aylığı almanın mümkün olacağı belirtiliyor.

Yorumlar