GİB Bağ-Kurlu esnafıda teşvik indirimi kapsamına alıyor!

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2008 yılında başlatılan 5 puanlık teşvik indiriminin kapsamına bağ-kurlu esnafı da ekledi. Bağ-kurlu esnafa teşvik indiriminde beş puanlık teşvik alabilmek için esnafın bazı şartları taşıyor olması gerekiyor.

Gelirler İdaresi Başanlığı'ndan (GİB) kısa bir süre önce alınan bilgilere göre 2008 yılında başlatılan teşvik indirimi uygulaması kapsamına bağ-kurlu esnaflarda dahil edilecek. Gelir İdaresi Başkanı (GİB) Adnan Ertürk konu ile iglili olarak yaptığı açıklamada çalışanlarının primlerini düzenli ödeyen işverenlere teşvik verildiğini hatırlatarak “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçilerinin primlerini düzenli ödediği için 5 puanlık teşvik alan iş yeri sahiplerini de bu kapsama aldı. 2008 yılında başlatılan primini düzenli ödeyenlere 5 puanlık teşvik indiriminin kapsamına Bağ-Kur’lu olan esnaf da eklendi” dedi. Bağ-kurlu esnafa teşvik indiriminde, söz konusu olan beş puanlık teşvik indiriminden yararlanabilmek için esnafın bazı şartları taşımaları gerekiyor.

YASAL BİLGİRİMLER ZAMANINDA YAPILMALI

Bağ-kurluların kapsama alındığı Teşvik İndiriminden yararlanabilmek için, işveren hissesine ait primlerin Hazinece karşılanabilmesi için, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak yasal bildirimlerini zamanında yapmaları gerekiyor. Yani diğer bir ifade ile kayıt dışı istihdam olmaması gerekiyor. Teşvik indirimi kapsamında primini düzenli ödeyenlerden asgari ücretin yüzde 20.5’i yerine yüzde 15.5’i oranında işveren primi alınıyor.

İNDİRİMİ NET DEĞİL

Teşvik indirimde, 5 puanlık teşvik kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından indirime tabi tutulan tutar, işveren adına SGK’ya Hazine Müsteşarlığı tarafından ödeniyor. Ödevlerini tam ve zamanında yerine getirme işinin tüm vergi mükelleflerinin görevi olduğunu belirten Gelirler İdaresi Başkanı Ertürk “Vergisel ödevleri tam ve zamanında yerine getirenlerle ilgili konu kamuoyunda tartışılan bir konu. Maliye Bakanlığı da ilgisiz kalamazdı. Bu çerçevede sayın Bakan gereken açıklamayı yaptı. İlk etapta bir takım vergilerde buna ilişkin bir takım çalışmalar yürütülüyor. İndirim gibi. Detayları şu anda net değil” dedi.

5 YIL ERKEN EMEKLİ OLABİLECEKLER

Geçtiğimiz günlerde çıkan haberlerde göre, Bağ kur çalışanları ile SSK çalışanları arasında bulunan 1800 günlük prim farkından dolayı bağ kurlular sigortalı çalışanlara oranla yaklaşık olarak 5 yıl daha geç emekli oluyorlardı. Yapılması ön görülen çalışmalar sonrasında dezavantajlı durumun ortadan kalkması ve özellikle 2008'den sonra bağ kurlu olanların yasa çıktıktan sonra 5 yıl daha erken olması öngörülüyor. 2016 yılının sonuna kadar yetişmesi beklenen yasanın en geç 2017'de çıkacağı ifade ediliyor. Yasının çıkması ile bağ-kur çalışanları 5 yıl daha erken emekli olacaklar. 

 

Yorumlar