Atkuyruğu nedir? Atkuyruğu faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Son günlerde adını sıkça duyduğumuz ve vücuda oldukça yararlı olduğu söylenen Atkuyruğu otu nedir, faydaları nelerdir ve nasıl kullanılır sorularının cevabı ve tüm merak edilenleri haberimizde bulabilirsiniz.

Vücuttaki birçok hastalığa doğal bir çözüm olarak önerilen Atkuyruğu otu son günlerde oldukça popüler. Haliyle en çok merak edilenlerden biri de Atkuyruğu nedir? Bu şifalı bitki farklı şekillerde de isimlendirilmiştir. Bunlar; “kırk kilit otu” “katır kuyruğu”, “kuş kuyruğu otu”, “tilki kuyruğu otu”, “çam otu”, “zemberek otu”  “kırk boğum” olarak bilinmektedir. Atkuyruğu faydaları nelerdir? Bu bitkinin en büyük özelliklerinden biri olarak vücuttaki yaraların ve kesiklerin çabuk iyileşmesini sağladığı söylenir. Bunun yanında birçok faydası da bulunmaktadır elbette. Peki bu Atkuyruğu nasıl kullanılır? Detayları haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Atkuyruğu nedir?

Atkuyruğu otu daha çok nemli ve bataklık yerlerde yetişen, boyu 50 cm'ye kadar uzayabilen şifalı bir bitkidir.  İçeriğinde tanen, saponin, silik asit, potasyum ve çeşitli alkoloidler bulunan at kuyruğu otu bu içerikler sayesinde insan vücudu için sağlık konusunda sıklıkla kullanılabilir şifalı bir bitki olarak gündeme gelmektedir.

At kuyruğu otu tür olarak balçık şeklindeki toprakları ve kumlu toprakları da sevmektedir. Türkiye koşullarında 7 farklı tip yetişen at kuyruğu otunun tür olarak da kökü bir metreye kadar derinlere inebilmektedir. Kök bu derinlikteyken kendi has kökünden ek saçak kökler çıkartmaktadır.

Bu son dönemde popüler olmasının nedenlerinden biri de zayıflarmak için kullanıldığının söylenmesidir. Zayıflama konusunda oldukça faydalı olduğu düşünülmektedir. Peki bunların yanında Atkuyruğu otunun faydaları nelerdir?

Atkuyruğu faydaları nelerdir?

Atkuyruğu otunun bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Madde madde yazmak gerekirse;

-Romatizma şikayetlerini en aza indirir.
-Vücuttaki yaraların ve kesiklerin iyileşmesinde son derece etkilidir, süreci hızlandırır.
-Vücuttaki kanı temizler.
-Sindirim sistemini hızlandırır.
-Saçları besler ve kepeğe karşı korur.
-Ağızdaki ve bademcikteki iltihaplanmalara karşı etkilidir.
-Böbrekleri temizler ve böbrekteki kum taşlarını temizlemede etkilidir.
-Tüm deri, saç ve tırnak sorunlarında kullanılabilir.
-İdrar ve balgam söktürü olarak kullanılabilir.
-Vücutta birikmiş ödemi mineral kaybına uğratmadan dışarı atar.

Peki bu derece faydalı bir bitki olan Atkuyruğu otunun faydalı olabilmesi için nasıl kullanılmalıdır?

Atkuyruğu nasıl kullanılır?

Her şeyde olduğu gibi Atkuyruğu otunda da kullanma şekli oldukça önemlidir. Yeterli miktarda ve doğru şekilde kullanıldığında faydasını gösterebilmektedir.

Çay olarak ve yahut gargara olarak kullanmak isterseniz yarım tatlı kaşığı veya bir tatlı kaşığı miktarındaki ince kıyılmış olan at kuyruğunu bir su bardağı suda kaynatarak 10 dakikalık bir demlenme sürecine bırakmanız gerekir.
Bu demlenme süreci geçtikten sonra günde en fazla 4 bardak at kuyruğu otu çayının ya öğün aralarında ya da aç karnına sıcak bir şekilde tüketilmesi önerilmektedir. Bu şekilde vücuttaki ödem de atılacağından  kilo vermek isteyenler için yardımcı olacaktır.

Bunun dışında özellikle böbrek hastalığı olan, böbrek kumu olan kişilerin banyoda kullanması önerilir. Onun için ise iki avuç dolusu at kuyruğu otu, üç litrelik suya akşamdan konularak bekletilir. Ertesi gün banyo yapılmadan önce küvet doldurulup bu üç litre suda kaynatılarak ardından banyo suyuna ilave edilir. Böbrek hastalıkları olan kişilerin 20 dakika boyunca bu suyun içerisinde oturması; mesane taşlarını, böbrek taşlarını ve böbrek kumunu ortadan kaldırmak için oldukça faydalı olacaktır.

Yorumlar