Askeri darbeyle başaramadılar, ekonomik darbe peşindeler!

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye bu kez de kredi derecelendirme kuruluşları aracılığıyla ikinci bir darbe girişimiyle karşı karşıya bırakılmaya çalışılıyor.

Leyla AYDOĞAN / AjansHaber

15 Temmuz darbe girişiminin ardından uluslararası piyasaların Türkiye düşmanlığı da adeta deşifre oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poors (S&P), darbe girişiminin ardından hiç vakit kaybetmeden Türkiye'nin "BB+" olan notunu "BB"ye düşürdü, görünümü ise negatif olarak belirledi. S&P’nin bu kararının ardından Dolar/TL 3.0965'e kadar yükselerek tarihi zirveyi gördü.

S&P’nin Türkiye ile resmi anlaşmasının olmamasına rağmen, darbe girişiminin hemen arkasından böyle bir açıklama yapmasına Türkiye’den sert tepkiler gelirken, uzmanlar ise bu kararın siyasi olduğunun altını çizdi.

“BİZİMLE BOŞUNA UĞRAŞMA”

S&P’nin açıklamasına en sert tepkiyi gösteren ise Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu.  “S&P Türkiye'nin notunu indirmiş. Türkiye ile senin ne alakan var. Türkiye senin üyen değil. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. Sen kimsin” sözleriyle tepkisini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yani 'Ben bunu açıklarsam, acaba Türkiye'de yatırımlar durur mu 'S&P boşuna uğraşma, bizimle hele hiç uğraşma. Aynı şeyleri bundan önce de yaptınız tutmadı ve bugün de tutmaz” ifadelerini kullandı.

FİTCH DE TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜ

Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kararı sonrası da bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch, Türkiye’nin BBB olan uzun vadeli kredi notunu BBB-‘ye düşürürken, not görünümünü de ‘durağan’ olarak belirledi.

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise Türkiye kararını 5 Ağustos’a ertelerken, uzmanlar Moody’s’in de diğer kuruluşlar gibi Türkiye aleyhinde bir karar alacağını belirtiyor.

Askeri darbe girişiminin ardından, şimdi de kredi derecelendirme kuruluşları aracılığıyla piyasaları ve iktidarı etkilemek için “ekonomik bir darbe girişiminde bulunulduğunu” belirten Ekonomist Prof. Dr. Ünsal Ban, AjansHaber’e yaptığı açıklamada; “Bu derecelendirme kuruluşları ne yazık ki bir takım ülkelerin ve bir takım misyoner kişilerin maşalığını yürütüyorlar ve bizim gibi ülkelerde de ne yazık ki piyasalara bu şekilde notlar vererek veya değerlendirerek de piyasaları veya iktidarları yönlendirmeye çalışıyorlar” dedi.

İşte Ekonomist Prof. Dr. Ünsal Ban’ın AjansHaber’e yaptığı açıklamalar;

PİYASALARI VE İKTİDARI YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Bu tür derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili benim kesin kanaatim belli ne yazık ki bu tür derecelendirme kuruluşları alın diyorsa satmak, satın diyorsa almak gerekir. Diğer yandan bu derecelendirme kuruluşları ne yazık ki bir takım ülkelerin ve bir takım misyoner kişilerin maşalığını yürütüyorlar ve bizim gibi ülkelerde de ne yazık ki piyasalara bu şekilde notlar vererek veya değerlendirerek de piyasaları veya iktidarları yönlendirmeye çalışıyorlar.

TÜRKİYE, ESKİ TÜRKİYE DEĞİL

Derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’yi değerlendirirken ki hareket ettikleri noktalardan bir tanesi Türkiye’yi hala eski Türkiye gibi düşünmeleri oysaki Türkiye hala eski Türkiye gibi değil. Türkiye demokratik anlamda gerçekten birçok sorununu çözmüş ve Avrupa Birliği kıstaslarından çoğunu çözmüş hatta bazı kıstaslardan Avrupa Birliği’nin çok çok üstünde olan bir ülke konumunda.

ARAP ÜLKELERİ TÜRKİYE’NİN YANINDA

Derecelendirme kuruluşları açısından söylüyorum kim ne derse desin Türkiye kendi ayakları üzerinde durabilecek kendi gücünü ortaya koyabilecek bir ülke. Bu bağlamda bugün Ürdünlü bir işadamıyla bir aradaydım. Ürdünlü işadamının bir Ürdünlü gözüyle bir Arap gözüyle Türkiye’ye bakış açısını söylemek istiyorum: Hocam Türkiye’ye hiçbir şey olma imkânı yok Arap ülkeleri Türkiye’yi sürekli olarak destekliyorlar. Türkiye’nin yanındalar.

TÜRKİYE’NİN İHRACAT GÜCÜ VAR

İkincisi de Türkiye’nin ihracat gücü hakikaten öyle Türkiye’nin ihracat rakamları da geçtiğimiz hafta açıklandı. Türkiye’nin ihracat rakamları çok yüksek, dolayısıyla ihracat gücü yüksek olan bir ülkenin de kolay kolay sıkıntı yaşama ihtimali yok. Neredeyse aylık düzeyi 12 milyar 500 liralık bir rakama ulaşmış durumda. Bu gerçekten bu kadar sıkıntıya rağmen bu kadar bizimle uğraşan ülkelere rağmen ne kadar güçlü olduğunun önemli bir göstergesi diye düşünüyorum. O nedenle S&P’nin vermiş olduğu notların artık hiçbir önemi yok. Türkiye artık eski Türkiye değil Türkiye artık güçlü bir ülke Türkiye artık kendi ayakları üzerinde duan bir ülke ve Türkiye birçok ülkeye artık borç verebilecek bir ülke. Demokrasi sekteye uğradı demokraside bir takım sorunlar olacak gibi büyük şehirleri ön plana çıkararak Türkiye’nin notunu düşürmeye çalışmak ancak ve ancak art ve kötü niyetli bir başka kesimin maşası olan kişilerin yapacağı bir uygulamadır.

EKONOMİK DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNUYORLAR

Nihayetinde de S&P olsun Moody’s olsun Fitch olsun bu tür girişimlerde bulunuyorlar ama bu girişimler asla bir sonuca ulaşamayacak. Bir askeri darbe girişiminde bulundular bir sonuca ulaşamadılar. Şimdi ekonomik bir darbe girişiminde bulunmaya çalışıyorlar ama yine bir sonuca ulaşma imkanları hiç diyebiliriz.

Amaçları ekonomik bir darbe girişimi yaparak doların fiyatını yükseltmek iktidarla halkın arasındaki o bağı koparmak istiyorlar o dolar fiyatını yükselterek. Ama bu artık mümkün değil vatandaş demokrasi istiyor vatandaş iktidarını seviyor, vatandaş bu iktidarı yüzde elliyle iktidara getirdiği için bu iktidarın ülkeyi yönetmesini istiyor. Darbe girişimiyle oluşacak bir hükümetin veya darbe girişimiyle oluşacak bir cunta hükümetinin ülkeyi yönetmesini asla istemiyor.

S&P’NİN KARARI SİYASİ

S&P’nin Türkiye’nin notunu düşürmesi kesinlikle siyasi bir karardır. Derecelendirme kuruluşları ne yapıyorsa tam tersini yapmak lazım. Yüzde 85 düzeyinde katlanıyorsunuz yani 100 tane şey söylüyorlar 85’i yanlış 15 tanesi doğru. Tamamen yalancı piyasayı yönlendirmeye çalışıyorlar. Manipüle etmeye çalışıyorlar. Özellikle Fitch’in, Moody’s’in açıklaması iğrenç bir açıklama ne demek Türkiye’nin notunu çöp düzeyine indirme gibi bir düşünceniz var ve darbeden bir gün sonra söylüyorlar sen ne zaman oturdun da karar verdin ne zaman oturdun da Türkiye’nin rakamlarını gördün ne zaman Türkiye’nin ekonomik bölümlerine baktın da böyle bir açıklama yapıyorsun.  Tamamen art niyetli ve siyasi bir takım kişilerin siyasi maşaları olmaları nedeniyle özellikle FETÖ terör örgütünün bir tür borazanlığını yapmışlardı.

 

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar