Cuma günü etkili olcağı söylenen 'Asit Yağmuru' ile ilgili Meteoroloji'den açıklama geldi

Musul'un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların 28 Ekim Cuma günü Türkiye'yi etkileyeceğine dair basında yer alan Asit Yağmuru haberleri üzerine konu ile ilgili Meteoroloji'den açıklama geldi.

Geçtiğimiz gün DEAŞ’ın hava saldırılarını engellemek amacıyla ateşe verdiği Musul’un güneyindeki kükürt tesisinden yayılan zehirli gazın sağlığı tehdit ettiği ve basında yapılan açıklamalarda 28 Ekim Cuma günü ülkemizin doğusunda görülecek olan yağış ile asit yağmuru riski bulunduğunun dile getirilmesi yurt geneli yanıdan söz konusu bölgelerde yaşayanlar endişeye kapıldılar. Konunun endişe verilecek düzeyde büyümesi üzerine Meteoroliji'den açıklama geldi. Meteoroloji, Musul'un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye'yi etkileyeceğine dair basında yer alan haberler üzerine açıklama yaparak, "Bu gece tekrar başlaması beklenen yağışın atmosferde bulunan bu gazı ilk etapta yere indirmesi söz konusudur. Daha sonra ise rüzgâr döneceği için bölgeden ülkemiz üzerine gaz taşınımı ve asit yağmuru riski beklenmemektedir" dedi. NASA’nın internet sitesinden yayınlanan haberde; kükürt tesisinin yanmasının ardından açığa çıkan sülfür dioksitin, Tikrit ve başkent Bağdat’ın dışında Türkiye’nin güneydoğusuna da yayıldığının görüldüğü ifade edilmişti. 

"ASİT YAĞMURU RİSKİ OLDUKÇA ZAYIF"

Haber kaynaklarında Cuma günü etkili olacağı belirtilen Asit Yağmuru ile endişelerin büyümesi üzerine Meteoroloji'den konu ile ilgili açıklama geldi. DAEŞ'in hava saldırılarını önlemek amacıyla Musul'un güneyindeki kükürt tesislerini yakması ve Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın Mişrak Kükürt tesisinden yayılan zehirli gazların Türkiye’ye geldiğini gösteren haritayı yayınlamasından sonra yurt genelinde endişeli bekleyiş başlaması sonrasında Meteoroloji konuyla ilgili değerlendirmede bulunarak, hareketli uydu görüntülerini paylaştı. Meteoroloji'den yapılan yazılı açıklamada, bugün bölgede güneyli rüzgar akışlarına yağışın eşlik etmesi beklenmediğinden, asit yağmuru riskinin oldukça zayıf olduğunun değerlendirildiği bildirildi. Bölgeden Türkiye üzerine gaz taşınımı ve asit yağmuru riski beklenmediği belirtilen açıklama, şöyle:

"Musul'un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye'yi etkileyeceğine dair basınımızda haberler yayınlanmaktadır. Olayla ilgili yapılan meteorolojik değerlendirmede bölgede dün görülen yağışlar gece kesildi. Bugün bölgede güney ve güneybatı yönlerden rüzgâr beklenmekle birlikte yağış tahmin edilmemektedir. Bölgedeki kirletici konsantrasyonu konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığından taşınım konusunda net bir kanata ulaşmak zordur. Ancak meteorolojik şartlar göz önüne alınarak, bugün bölgede güneyli rüzgâr akışlarına yağış eşlik etmesi beklenmediğinden, asit yağmuru riskinin oldukça zayıf olduğu değerlendirilmektedir. Bu gece saatlerinden sonra ve yarın (Cuma günü) bölgenin tekrar yağışlı bir havanın etkisine gireceği tahmin edilmektedir. Yağışla birlikte bölgedeki rüzgâr akışlarının zamanla kuzey yönlere dönmesi beklendiğinden asit yağmuru riskinin zayıf olduğu değerlendirilmektedir. Uydu görüntüleri analizlerinde bugün güneyli hava akımları ile ülkemizin güneydoğu kesimleri üzerine etkisini azaltarak gaz taşınımı olduğu görülmektedir. Bu gece tekrar başlaması beklenen yağışın atmosferde bulunan bu gazı ilk etapta yere indirmesi söz konusudur. Daha sonra ise rüzgâr döneceği için bölgeden ülkemiz üzerine gaz taşınımı ve asit yağmuru riski beklenmemektedir." açıklamasında bulundu.

 

MARDİN, ŞIRNAK, HAKKÂRİ RİSL ALTINDA DENMİŞTİ 

NASA’nın internet sitesinden yayınlanan haberde; Terra ve Agua uyduları, Mişrak’taki yangını 20 Ekim’de belirledi, kükürt tesisinden yayılan beyaz dumanın bölgeyi kapladığını ve birkaç gün içinde zehirli gazların rüzgarın da yardımıyla atmosfere yayılacağı açıklanmıştı. NASA’nın 24 Ekim’de yayınladığı haritada, tesisin yanmasının ardından açığa çıkan sülfür dioksitin, Tikrit ve başkent Bağdat’ın dışında Türkiye’nin güneydoğusuna da yayıldığı görüldüğü ifade edilmişti. 

ASİT YAĞMURU

Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesi anlamına gelmektedir. Atmosfere yayılan kükürtdioksit ve azotdioksit gazlarının kimyasal dönüşümlerden geçtikten sonra bulutlardaki su damlacıkları tarafından emilmesi ile oluşmaktadır. Bu damlacıkların daha sonra yeryüzüne yağmur, kar gibi yollarla düşmesi sonucu toprağın asitlik miktarını artar ve tatlı su kaynaklarının kimyasal dengesini bozulur. Havadaki tipik çap konsantrasyonunda oluşan yağmurun pH’ı 5.6 civarında olması nedeniyle pH’ı 5.6’nın altındaki yağmur asit yağmuru olarak nitelendirilir. Ama doğal asit kaynakları yüzünden yağmurun pH’ı zaten 4.5 ile 5.6 arasında değiştiği için 5.0’ın altı daha doğru bir ölçü olarak nitelendirilebilmektedir.Asit yağmuru akarsuların zehirlenmesi ve yüksek irtifalardaki ormanların zarar görmesinin başlıca nedenlerindendir. 

Yorumlar