Twitter da artık vergi ödeyecek

Türkiye pazarında büyük paralar kazanan ve ofis açmayarak vergi ödemeyen Twitter'a Gelir İdaresi Başkanlığı'nca 4 milyon lira ceza kesildi.

Artık Twitter da vergi ödeyecek. Türkiye pazarında büyük paralar kazanan sosyal paylaşım sitesi Twitter, Türkiye'de ofis açmayarak vergi ödemeyince Gelir İdaresi Başkanlığınca büyük cezaya çarptırıldı. Kurum, Twitter'a 4 milyon lira ceza kesti.

TWITTER'A KARŞI VERGİ İNCELEMESİ BAŞLATILDI

Türkiye'deki varlığına karşın ofis açmamakta direnen sosyal medya platformu Twitter için Gelir İdaresi Başkanlığı formülü buldu. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) Türkiye’de mükellef olması gerektiğine yönelik mukteza verdiği öğrenildi. İdarenin görüşünün ardından Vergi Denetim Kurulu (VDK) Twitter’a yönelik vergi incelemesi başlattı ve inceleme sonucuna göre Twitter’a 4 milyon TL vergi ve ceza çıkarıldı.

EN AZ 1 MİLYON LİRA VERGİ ÖDEMESİ GEREKİYOR

Bu cezanın ardından Twitter yetkilileri, Maliye Bakanlığı ile temasa geçerek uzlaşı arayışına girdi. Sosyal paylaşım sitesi başvuruların başladığı borç yeniden yapılandırmasından faydalanması halinde ise, yaklaşık 1 milyon TL vergi ödemesi gerekiyor.

"BİNAYA GEREK YOK, PARA KAZANMASI YETERLİ"

GİB’in OECD uygulamalarını da göz önünde bulundurduğu incelemelerde Twitter’ın Türkiye’de mükellef olması gerektiğini dile getirdiğine dikkat çeken üst düzey bir yetkili, “Bina olmasının vergilendirme için zorunlu olmadığı, burada para kazanmasının vergilendirme için yeterli olduğu tespiti yapıldı” dedi.

YA DAVA AÇACAK YA PARAYI ÖDEYECEK

Twitter bu gelişmenin ardından ya dava açacak ya da para cezasını ödeyecek. Maliye’nin tespit ve incelemelerinin ardından Twitter yetkililerinin uzlaşma istediği öğrenildi.

BORÇ YAPILANDIRMASINDAN YARARLANABİLİR

Yetkililer Twitter'ın borç yapılandırmasından yararlanabileceğini söylüyor. Twitter yapılandırmadan faydalanması halinde 4 milyon liralık vergi ve cezanın önemli bir kısmını ödemeyecek.

Yorumlar