2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri başladı

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, İstanbul Sultanahmet Vakfı ve Haşimi Yayınları iş birliğiyle düzenlenen "2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" 26 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, İstanbul Sultanahmet Vakfı ve Haşimi Yayınları iş birliğiyle düzenlenen 2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri devam ediyor.

İlki geçen yıl Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Arapça Kitap ve Kültür Günleri, bu yıl Sultanahmet Medresesi’nde gerçekleştiriliyor.

ARAPÇA KİTAP VE KÜLTÜR GÜNLERİ BAŞLADI

Açılışta konuşan İstanbul Sultanahmet Vakfı Başkanı İsmail Hakkı Tavman, "Yaklaşık 100 yıl kapılarını İslami ilimlere kapatan müesseseler, son yıllarda tekrar bu hizmetlere açıldı. Biz de vakıf olarak, Allah'ın lutfuyla ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteği ve himayeleriyle tekrar bu hizmetleri başlattık. Medresemizde İslami ilimler alanında dersler okutuluyor. Bugün de bu medreseyi kitapla ve alimlerle bir araya getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

ETKİNLİK TAKVİMİ İÇİN TIKLAYIN

Bu proje için uzun zaman çalıştıklarını ifade eden Tavman, İstanbul'da yüz alimi ve 50 yayınevini ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

"BU FUAR YENİDEN DİRİLİŞİN BİR GÖSTERGESİDİR"

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, "Bu topraklarda Arapça konuşanların soruşturmaya uğradığı zamanlardan bu günleri bizlere gösteren Allah'a hamdolsun. Bugün burada oluşan bu fotoğraf, 'Yeni Türkiye'nin mimarının eseridir. Kendilerine şükran borçluyuz." diye konuştu.

"2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"nin İstanbul'da olmasının Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilerin ve Arap vatandaşların kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük önem taşıdığını söyleyen Bıyıklı, "Biz milyonlarca Suriyeli kardeşimizi ve Arap kardeşlerimizi bağrımıza bastık. Onların kültürel ihtiyaçlarının da giderilmesi gerekiyordu. Fuarımız bu ihtiyacın da bir sonucudur. İslam dünyasının birçok beldesi işgale uğradı ve kütüphaneler yağmalandı. Bu fuar ise yeniden dirilişin bir göstergesidir." ifadelerini kullandı.

"GEÇMİŞİNDEN HABERDAR OLAN GELECEĞİNİ GÖRÜR"

Semerkant Şirketler Grubu Genel Müdürü Yakup Alarçin, "Geçmişinden haberdar olan geleceğini görür. Tekrar var olabilmek ve hayat bulabilmek için ilim ve alim diyoruz. Hepiniz hoş geldiniz." diyerek, İstanbul'un ilmin ve alimlerin merkezi olarak, uzun yıllar hizmet verdiğini ve bu nedenle İstanbul'un tekrar tarihteki misyonuna yakışır bir şekilde yine alimlerle buluşmasını isteyerek etkinliği düzenlediklerini belirtti.

"BİR IŞIK DA BİZ YAKMAK İSTEDİK"

Haşimi Yayınevi Yayın Yönetmeni Ali Sözer, hayallerinin gerçek olduğunu belirterek, "Arap ülkelerindeki kitap fuarları Türkiye'de de olur mu diye hayal ediyorduk. Alimlerin bu topraklarda uzun yıllar bulunduklarını ve eserler yazdıklarını biliyoruz. Bu şuurla İslam dünyasının her yerinde ümitlerin var olduğunu bilerek, bir ışık da biz yakmak istedik. Bir diğer hayalimiz de Türkiye'den 20 yayınevinin Arapça eserleriyle Kahire Kitap Fuarı'na katılmalarıdır." dedi.

"TEMENNİMİZ, BU TÜR PROGRAMLARIN BÜYÜMESİ"

Fuara destek veren Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise şunları belirtti:

"Küresel akıl her ne kadar bizi uzaklaştırmaya çalışsa da bu etkinlik başarısız olduklarını ispatlamaktadır. Bu programın ana organizatörlerine, fuara iştirak eden yayınevlerine ve değerli alimlerimize teşekkür ederim. Temennimiz, bu tür programların büyümesidir. Biz de bir kenarından tutarak, kültür dünyasına katkımızın olmasını istedik."

"AMAÇ İSLAM ÜLKELERİ ARASINDAKİ DOSTLUĞUN PEKİŞMESİ"

Lübnanlı yayıncı, Dar'ul Kütübi'l İlmiyye'nin kurucusu Muhammed Ali Beyduni, İstanbul'da olmaktan mutluluk duyduklarını ve "Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"nin ticari olmaktan daha çok, İslam halklarının birleştirmesinde ve kültürlerin yakınlaşmasında aracı olduğunu belirtti.

Beyduni, yaptıkları yayınlarla olduğu gibi bu tür etkinliklerle de amaçlarının, İslam ülkeleri arasındaki dostluğun pekişmesi olduğunu söyledi.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Hamdi Aslan, Afganistan'dan gelen Seyyid Ahmed Haşimi ve Irak'tan katılan Tahir Abdullah, açılışa katılarak selamlama konuşması yaptı.

İSLAM DÜNYASINDAN 100 ALİM VE 50 YAYINEVİ KATILIYOR

Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas ve Kuveyt’ten 50 yayınevi ve 100 civarında yazarın katılacağı Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri, “Asırlardır sönmeyen Işığımız: Âlimler-Kitaplar” vurgusuyla İslam alimlerini ve eserlerini öne çıkarıyor.

Sultanbeyli Belediyesi, TİKA, TÜGVA ve Beşir Derneği tarafından desteklenen etkinlikte geçen yıl da olduğu gibi “Arapça Yabancı dil değildir” vurgusu yapılıyor.

Panel, söyleşi ve şiir dinletilerinin sunulacağı "2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"nde ayrıca, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine karşı 15 Temmuz’da ortaya konulan direnişe ilişkin Anadolu Ajansı muhabirlerinin fotoğraflarından oluşan bir sergi de yer alıyor.

Suriyeli muhacirlere, özellikle de Suriyeli çocuklara yönelik etkinliklere de yer verilecek program kapsamında geçen yıl ücretsiz dağıtılan 10 bin Arapça çocuk dergisi, bu yıl 20 bin çocuğa hediye edildi.

Arapça’nın İslam dünyası ve Türkiye için öneminin anlatılmaya devam edileceği "2. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri", 26 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek.

Önemli başlıklarda gerçekleşecek oturumların takvimi ise www.arapcakitapfuari.com; facebook/arapcakitapfuari ve twitter/@arapcakitapfuar adreslerinden takip edilebiliyor.

Yorumlar