Doğum yapan annelere doğum yardımı parası ile destek katlanarak artıyor

Doğum yapacak olan annelere devlet desteği olarak verilen doğum yardımı parası yoğum talep görüyor. Yaklaşık olarak 4 bin TL'yi bulan desteği almak için başvuru yapılması gerekiyor.

Karşılıksız olarak doğum yapan her anneye verilen doğum yardımı parası yoğun ilgi görüyor. Mayıs ayında başlayan uygulama ile annelere birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için ise 600 liralık ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme devletin annelere doğum hediyesi adı ile de veriliyor. Böylece hem çocukların masrafı karşılanmış olurken hem de aileye destek sağlanıyor. Aileleri biraz olsun rahatlatacak yardım bununla da sınırlı değil. Annelere süt parası ve emzirme ödeneği de veriliyor. Bunun sonucunda yardımlar üçe katlanmış oluyor.

BÜYÜK DESTEK DEVAM EDİYOR

Doğum yapacaklara karşılıksız olarak verilen doğum yardımı parası sonucunda toplamda 4.521 TL katkı yapılmış oluyor. Bu ödeneğin miktarı süt parası ve emzirme ödeneği ile birleşerek ortaya çıkıyor. Yardımı almak için anne adaylarının başvuruda bulunması gerekiyor. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi doldurularak yapılıyor. Dilekçe eksiksiz doldurulduktan sonra Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri'ne teslim ediliyor. Bu uygulamadan sadece Türkiye'de ki vatandaşlar değil yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da faydalanabiliyor. Yurtdışında yaşayan ve yardımdan faydalanmak isteyenler ise Büyükelçilik ve Konsolosluklara gerekli belgelerini tamamladıktan sonra başvurabiliyor. 

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ

Annelere sağlanan olanaklar arasında geçici iş göremezlik yani bir diğer adı ile rapor parası da veriliyor. Rapor parası ise kadınlara doğumdan önce sekiz hafta, doğumdan sonra 8 hafta olarak toplam 16 hafta ya da 112 gün olarak veriliyor. Bu iznin süresi çoğul gebeliklerde ise 18 haftaya kadar çıkıyor. Annelerde sadece doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olma şartı aranıyor. Doğum yardımı başvurusu yapıldıktan sonra Ziraat Bankası ya da PTT'den alınabiliyor. Anneler için büyük bir rahatlık sağlayan bu uygulama hem hamilelik süresince annelerin dinlenmesini sağlıyor hem de maddi açıdan zorlanmamalarını sağlıyor.

Yorumlar