Animasyon dediğin: Oyuncak Hikayesi (Toy Story)

Animasyon dünyasında çığır açan ‘Oyuncak Hikayesi ’filmi hakkında her şey.

Nurtaç ŞEN / AjansHaber

Animasyon film denildiğinde birkaç yıl öncesine kadar akla çizgi filmler gelirdi. Hemen ardında da “yaaaa çoçuklar için onlar” tarzında cümleler getirilerek güzelim filmler hunharca etiketlenirdi. Şimdilerde bu durum Pixar ve Dreamworks gibi devleşmiş yapım şirketleri sayesinde değişmiş görünüyor. Artık insanlar (olgun olanları)  animasyon film dendiğinde “çoçuklar için” algısının dışına çıkarak “yaşaşın çok eğleneceğiz” moduna çok şükür ki girebiliyor. Yediden yetmişe pek çok insanın ilgisini çeken animasyon film furyasınının ilk adımı şüphesiz ki Türkçe versiyonu Oyuncak Hikayesi olan Toy Story ile başladı. Peki, Toy story serisi nasıl başladı? İlk filmden son filme doğru neler değişti? Toy story animasyon dünyasına neler kattı kısaca göz gezdirmekte fayda var.

İLK GÖZ AĞRISI

İlk Oyuncak Hikayesi 1995 yılında Pixar tarafından yapıldı ve film piyasaya sürülür sürülmez deyim yerindeyse yer yerinden oynadı. Filmin başarılarına geçmeden önce yaşayan oyuncaklar hakkında yazılmış olan filmin konusu “Buzz Lightyear adlı yeni çıkan oyuncak, Andy'e hediye edilir. Oyuncağı çok seven Andy, eski gözdesi Şerif Woody'e olan ilgisini yitirir. Bir gün Buzz yanlışlıkla pencereden aşağı uçunca, herkes Woody'nin onu öldürdüğüne inanır. Woody, kendisini kurtarabilmek için Buzz'ın arkasından giderek onu geri getirmeye karar verir. Fakat ikiliyi dış dünyada büyük tehlikelerle dolu maceralar beklemektedir.” şeklinde özetlenebilir.

BAŞARILARI

İlk Oyuncak Hikayesi filmi IMDb’de 8,3 gibi bir puana sahip olarak en iyi 250 film arasına 113. sırada yer almakta. Film en iyi senaryo, en iyi müzik ve özel başarı Oscar ödüllerine aday gösterildi ve özel başarı ödülünü kapmayı başardı. Bunun dışında film Golden Globes, BAFTA Awards gibi dünya sinema sektörü için büyük önem arz eden ödüllerde de aday gösterildi. Ayrıca "Oyuncak Hikayesi", 2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verildi.

DURMAK YOK YOLA DEVAM: OYUNCAK HİKAYESİ 2

Serinin ikinci filmi ilk filmde olduğu gibi Pixar stüdyosu tarafından üretildi ve 24 Kasım 1999'da yani ilk filmden 4 yıl sonra ABD'de gösterime girdi. Bir devam filmi olarak, serinin ilk filminin başarısının gerisinde kalmayan Oyuncak Hikâyesi 2, animasyon film tarihinin unutulmazları arasına girmeyi başardı.

İkinci film IMDb’de 7,9 puan aldı ve en iyi müzik dalında Oscar’a aday gösterildi. Film toplamda çeşitli festival ve ödül törenlerinden 19 ödül alarak bol ödüllüler arasına girmeyi başardı. İlk filme göre biraz daha az ilgi gören ikinci film neyse ki Oyuncak Hikayesi ruhuna zeval getirmeden alnının akıyla sinema sektörü içinden başarıyla çıkmayı bildi.

EFSANELER BİTMEZ: OYUNCAK HİKAYESİ  3

Serinin son filmi 2010 yılında 3D animasyon şeklinde çekildi. Filmin yönetmenliğini daha önce serinin ikinci bölümünün ortak yönetmenliğini yapmış olan Pixar emektarlarından Lee Unkrich üstlendi. Unkrich Monsters, Inc (Sevimli Canavarlar) ve Finding Nemo (Kayıp Balık Nemo)da da ortak yönetmendi. Filmin senaryosunu ise (Küçük Gün Işığım)'ın Little Miss Sunshine özgün senaryosuyla Oscar ödülü kazanan Michael Ardnt yazdı.

Gişede inanılmaz bir başarıya imza atan Oyuncak Hikayesi 3, tüm zamanların en çok hasılat elde eden animasyon filmi oldu. Aynı zamanda Eylül 2010 itibariyle, 1.012.200.000$ hasılat elde ederek tüm zamanların en çok hasılat elde eden 6. filmi oldu. Tüm bu başarılarıyla serinin en başarılı filmi unvanını Oyuncak Hikayesi 3 kapmış görünüyor. Bu arada serinin 4üncü filmi yolda, 2015’de Oyuncak Hikayesi 4 sevenleriyle buluşacak.



 

SAYISAL VERİLERDEN SONRA…

Oyuncak Hikayesi animasyon film serisi hakkında sayısal (bilimsel) bilgilerimizi verdikten ve filmlerin başarılarını bir bir saydıktan sonra asıl merak edilen konuya gelmekte fayda var: Filmin başarısının sırrı.

Küçüklüğümüzün kahramanları, arkadaşları, can sıkıntısı gidericilerimiz, hayat kurtarıcılarımızın canlı halini ekranda görmek pek bir hoşumuza gitti. Evet, senaryo çok iyiydi. Konusu herkesi yakalayacak cinstendi. Seslendirmeler şahane, grafikler müthiş, yönetmenleri deneyimliydi. Yani paradan kısılmamış, hatta para dökülmüştü Oyuncak Hikayesi serisine.
 



Her şey 1995 yılında çekilen ilk filmle oldu ve ardından zorlu sinema sektörü içinde kendine yer buldu animasyon filmler. O yüzden Oyuncak Hikayesi animasyon yolunu açan ilk film olarak adlandırılabilir. İyi ki de açtı o yolu. Biz de zevkle animasyon izler olduk. Daha nice animasyonlara.

Yorumlar