Anaokulu zorunlu mu oluyor? Ne zaman olacak?

Anaokulu zorunlu mu oluyor? Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamalardan sonra anaokulu ne zaman zorunlu olacak sorusu merak edildi. İşte detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Eğitim Bakanlığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi Toplantısı'nda gerçekleştirdiği konuşmasında değindiği anaokulu konusu üzerine anaokulu zorunlu mu olacak sorusu merak edildi. Anaokulu eğitimini gerekli altyapı oluştuktan sonra zorunlu hale getireceğiz açıklamasında bulunan Erdoğan'ın konuşması vatandaşların kafasında soru işareti oluşturdu. Peki anaokulu ne zaman zorunlu olacak? Detayları ve tüm merak edilenleri haberimizin devamında bulabilirsiniz...

ANAOKULU ZORUNLU MU OLACAK?

Recep Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirdiği konuşmasının üzerine vatandaşlar anaokulu zorunlu mu olacak sorusunu merak etti ve aratmaya başladı. Şimdiye kadar anaokulu zorunlu değildi sadece tercih eden anneler çocuklarını anaokuluna gönderiyordu. Devlet okullarında da özel okul olarak da anaokulu mevcut durumda. Erdoğan'ın konuşması üzerine veliler anaokulu ne zaman zorunlu olacak sorusunu da merak etti. Bu sorusunun net cevabı henüz bilinmese de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından bazı detayları yakalamak mümkün. İşte o konuşma;

"2023 vizyonu ile eğitimde istediğimiz seviyeye çıkacağımıza inanıyorum.

PKK'nın insan kaynağı eğitim sisteminin boşluklarıdır.

Eğitim işi ertelenemez.

Biz göreve geldiğimizde söz verdiğimiz gibi eğitim sistemimizi dersanelere ihtiyaç duymayan bir hale getirmeye çalıştık.

Ne yazık ki bunu geç başardık. Bu nedenle FETÖ'ye 1 milyar lira gitmesine engel olamadık

Her seferinde bazı eller devreye girdi, dersanelerin hacıyatmaz gibi ayakta kaldığını gördük.

Dershanelerin üzerine kararlılıkla gidince işin ucu darbe girişimine gitti.

Farklı isimler, görüntüler ve kamuflajlar altında bu paralel eğitim sistemi varlığını sürdürüyor. Vizyon belgemizde yer alan öğretmen standardından okullar arasındaki eğitim öğretim farkının kapatılmasına kadar bir dizi düzenleme hayata geçtiğinde bu sorunu gerçekçi şekilde çözmüş olacağız.

2023 vizyonumuzda öğretmenler çok önemli yer tutuyor. Öğretmenlik meslek kanunu hazırlanıp çıkartılacak...

Bizim gözümüzde sayıları 920 bini bulan öğretmenlerimiz, bayrağımızın dalgalandığı her yerde fedakarca görev yapan birer kahramandır

Geri kalmış bölgelerde görev yapan öğretmenlerimizi teşvik edecek birtakım tedbirler alınacak

Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. 4 artı 2 olmak üzere toplam 6 yıl olan sözleşme süresini 3 artı 1 toplam 4 yıla indiriyoruz.

Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Artık bu eğitimi Bakanlığımız verecek.

Anaokulu eğitimini gerekli altyapıyı oluşturduktan sonra zorunlu hale getireceğiz"

Anaokulu, 36-72 aylık çocukları, hayata ve ilkokula hazırlamak için, yarım gün veya tam gün eğitim veren eğitim kurumu. Resmi ya da özel olarak kurulabilirler. Ana sınıfı ile anaokulunu birbirine karıştırmamak gerekir. Bu bağlamda anaokulu; tamamen 36-72 aylık çocukların eğitimine göre tasarlanmış ve yapılmış kurumlardır. Bu kurumlarda her şey çocuklara göre düzenlenir. Öğretmenler bu alanda eğitim almış kişilerden ya da geçerli yerlerden sertifika almış eğitimcilerden seçilir. Tam gün ya da yarım gün eğitim verilebilir. Ana sınıfları ise ilkokul bünyesinde açılır ve 48-72 aylık çocuklara yarım gün eğitim verilir. Binanın yapılmasında okul öncesi çocuklarından çok, ilkokul öğrencileri baz alınır.

ANAOKULU PROGRAMLARI

Dünyanın ilk anaokulu programını, 1837 yılında Alman eğitimci Friedrich Froebel başlatmıştır. 1900’lü yılların başlarında da İtalyan eğitimci Maria Montessori okul öncesi eğitim programını bir adım daha öteye taşımıştır. Öyle ki günümüzde birçok ülkede hala uygulanmaktadır.
Genelde her ülke kendi tasarladığı okul öncesi eğitim programını kullanır. Bazı programlar özgünlükleri ve yaratıcılıkları ile diğerlerinden ayrılır ve birden çok ülkede kullanılabilir. Okul öncesi eğitim programlarından başlıcaları; Reggio Emilia eğitim yaklaşımı, Montessori eğitimi, High Scope, Waldorf eğitim'dir. Ülkemizde 2012 okul öncesi eğitim programı uygulanmaktadır.

Anaokulu programları çocukların genel olarak; bilişsel, motor, özbakım, sosyal, dil alanlarını geliştirmek üzere hazırlanır. Birçok programda çocuklara kazandırılmak istenen; kazanım ve göstergeler, kavramlar, kelimeler önceden planlanır. Bu planlamalar günlük, aylık ve yıllık olarak yapılabilir.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN TARİHİ

Küçük çocuklar için okullar ilk kez 18. yüzyılda Fransa’da, 19. yüzyılın başlarında da İngiltere ve İtalya'da açıldı. Ancak bu okullar, okul çağındaki çocukların eğitildiği öbür okullardan pek farklı değildi. Bu okullarda dinsel eğitime, alfabenin ve gündelik ev işlerinin öğretilmesine ağırlık veriliyor, oyuna çok az zaman ayrılıyordu.

İngiltere'de küçük çocuklar için okullar açma düşüncesini ilk kez, bir sosyal reformcu olan Robert Owen hayata geçirdi. 1816'da İskoçya'nın New Lanark kentinde açtığı okulda, çocuklara ilginç etkinliklerde bulunabilecekleri, sağlıklı bir ortam sağlamayı amaçlamıştı. Alman eğitimci Friedrich Froebel 1841'de, “çocuk bahçesi” anlamına gelen ilk kindergarten'i kurdu. Froebel, bu okulun çocukların oyun aracılığıyla kendilerini geliştirebilecekleri ve dış dünyayı öğrenebilecekleri bir yer olacağını düşünmüştü.

Okulöncesi eğitimin önemi üzerinde duran ünlü adlardan biri de, 1907'de İtalya'da ilk çocuk evini açan doktor Maria Montessori'dir. Montessori, çocukları öğretim adına sıkı disiplin kuralları içine hapsetmek yerine, neyi ne zaman öğreneceklerini çocukların kendi kararına bırakmanın daha doğru olduğunu savundu.

ABD'de anaokulları ilk kez yükseköğretim kurumları ve araştırma merkezleri tarafından çocuk gelişimi konusunda araştırmalar yapmak amacıyla kuruldu. 1930'daki ekonomik bunalım sırasında ise federal hükümetler işsiz öğretmenlere iş olanağı yaratmak üzere yeni anaokulları açtılar.

GÜNÜMÜZDE ANAOKULLARI

Günümüzde pek çok ülkede yoksul ailelerin çocukları ya da zihinsel ve bedensel özürlü çocuklar için devlet desteğiyle açılmış anaokulları vardır. Normal okulöncesi eğitim için kurulmuş anaokulları da pek çok ülkede yaygındır. Ama okulöncesi eğitim değişik ülkelerde farklı biçimlerde uygulanır. İsveç’te 3 ay – 5 yaş arası çocuklar kreşe alınır. Türkiye’de 0-3 yaş arası çocuklar kreşlere, 3-6 yaş arasındaki çocuklar anaokuluna kabul edilir. ABD’de çocuk yuvalarına 2-5 yaş arası çocuklar gider. ABD'de beş yaşındaki çocukların yüzde 60'ı, dört yaşındakilerin ise yüzde 40'ı anaokuluna gitmektedir.

Yorumlar