Atatürk'e Suikast, Vatikan gizli arşivlerinde

"ATATÜRK'E SUİKAST İZMİR SEYAHATİ ESNASINDA GERÇEKLEŞECEKTİ"

Ekselansları,

Cumhuriyetin Cumhurbaşkanına suikast girişimi, Büyük Millet Meclisi’nin kapanışına, tatilden faydalanan Bakanların değişik yerlere dağılmalarına denk geldi. Suikast [Atatürk’ün] İzmir’e seyahati esnasında gerçekleştirilecekti. Teferruatlara girmek gereksiz çünkü gazeteler muhakkak yazmışlardır.

Bir gazetecilik blöfü değil de ciddi bir mesele gözüküyor. Muhalefet milletvekilleri dahil, önemli kişiler arasında tutuklanmalar oldu. Neyse ki tutuklananlar arasında Hıristiyan yoktur: Türkler tarafından düzenlenmiş  bir tuzaktır (komplo).  Gazetelerde çıkan haberlerde olayın dış basınında görecek etkisinden dolayı üzüntü seziliyor.

Diğer elçilerin yaptığı gibi, uygun görüp, buradaki (İstanbul) Hükümet Siyasi Temsilcisine Papa Hazretleri adına gidip – düşüncelerini yorumlayarak – Türkiye’deki Katolikler ve kendi adıma bu tehlikeden kurtuluştan dolayı tebriklerimizi sundum. Siyasi Temsilci bu nazik hürmetten dolayı minettar kaldı (...).

 [1] Papa Jean Paul II’nin 28 Ekim 2003 tarihindeki Papa Leo XIII’ün ölümünün 100. senesi anısına düzenlenen sempozyuma katılanlara mesajından alıntı.