Almanya'nın soykırım kararı ekonomik gerilime sebep olur mu?

Alman Parlamentosu’nun aldığı karar sonrası Türkiye, Rusya ile yaşadığı ekonomik gerilimi Almanya ile de yaşar mı?

Türkiye'nin günlerdir merakla karar çıktı. Alman Parlamentosu'nda 1915 Olayları'na ilişkin 'soykırım' ifadesinin kullanılmasına yönelik yasa tasarısının oylaması yapıldı. Karar tasarısına Almanya Başbakanı Angela Merkel katılmazken oylama bir ret ve bir çekimser oy ile kabul edildi. Bu karar son dönemde oldukça iyi giden Türkiye-Almanya ilişkilerini de etkileyecek. Kararın ardından hükümet 'karar yok hükmündedir’ mesajını net bir şekilde verirken Almanya Şansölyesi Merkel ise, ‘Türkiye ile ilişkilerimiz güçlüdür’ mesajıyla yetindi.

Mülteci kriziyle birlikte Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkiler uzun dönemdir hiç olmadığı kadar iyi bir dönem geçirmişti. Bu dönemde hem Avrupa Birliği üyeliği için adımlar atılmış, hem de ekonomik ilişkiler geliştirilmişti. Alman Parlamentosu’nun bu kararının ardından Rusya’dan sonra “Almanya ile de ekonomik kriz yaşanır mı?” sorusunu akıllara getirdi.

Peki, bu karar Türkiye-Almanya arasındaki ekonomik ilişkiyi nasıl etkiler? Türkiye, Almanya’ya karşı ekonomik yaptırım uygular mı?  Bu durum Türk ekonomisini nasıl etkiler? Rusya ile yaşanan krizin ardından Türkiye ekonomik anlamda restleşmeye gider mi? Tüm bu soruları ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu, AjansHaber için yanıtladı.

Parlamentodan çıkan karar sonrası hem Türkiye’nin hem de Almanya’nın yaptırımlara başvurmasının olası sonuçlarını da değerlendiren Ağaoğlu, “Türkiye ile Almanya arasında bir yaptırım krizi yaşanırsa tıpkı Rusya krizinde olduğu gibi iki tarafta durumdan etkilenir.  Bu da hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin zararına olur” dedi.

İşte ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu’nun Türkiye ile Almanya arasındaki yaşanabilecek olası bir ‘ekonomi’ krizinin Türkiye’ye nasıl yansıyacağı hakkında AjansHaber’e yaptığı o önemli açıklamalar:

Alman Parlamentosu’nda alınan bu kararın ardından Türkiye’nin Almanya’ya yaptırım uygulaması zor bir ihtimal olarak görünüyor.  Dış ticaret açısından ciddi açmazlarımızın olduğu bir dönemde Türkiye olarak çok fazla ekonomik anlamda sesimizi yükseltemeyeceğimiz bir dönemde alınan bir karar oldu.

“KARAR, MERKEL’İN ZAYIFLADIĞI BİR DÖNEMDE ALINDI”

Merkel’in zayıfladığı dönemde böyle bir karar alındı.  Alınan karar mutlaka Türkiye’yi etkileyecektir. Almanya’nın böyle bir karar alması başka ülkelerin de böyle bir karar almasının önünü açabilir düşüncesindeyim. Türkiye’nin bu konuyla ilgili bir yaptırım uygulayacağını düşünmüyorum.

“TÜRKİYE KISA VADELİ DE OLSA ALMANYA’YA YAPTIRIM UYGULAYABİLİR”

Rusya, Türkiye’nin en büyük ticari partneriydi. Almanya ise Rusya’dan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci ticari partneri. En fazla ihracat yaptığımız ülkelerden biri. Böyle bir noktada Türkiye nasıl bir yaptırım uygulanması konusunda adım atılacağını düşünmüyorum. Ancak yine de Türkiye kısa dönemli göstermelik de olsa yaptırım uygulayabilir.

“KARŞILIKLI YAPTIRIM UYGULANIRSA EKONOMİYİ ETKİLER”

Son açıklanan ihracat rakamlarına bakıldığında Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yapmış olduğu ihracatların durumu kurtardığını görebiliyoruz. Bu yüzden Türkiye, Almanya ile olan ekonomik ilişkilerini bozmayacaktır.  Türkiye ile Almanya arasında bir yaptırım krizi yaşanırsa tıpkı Rusya krizinde olduğu gibi iki tarafta durumdan etkilenir.  Bu da hem Almanya’nın hem de Türkiye’nin zararına olur.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar