Almanya seçimlerinde Merkel'e şok!

Almanya'da halk, kritik seçimler için sandık başına gitti. Seçimlerde Merkel'in partisi aşırı sağcı AfD'nin de gerisinde kaldı.

Almanya'da 1 milyon 330 bin seçmenin bulunduğu Mecklenburg–Vorpommern eyaletinde halk sandığa gitti. Bu bölgedeki seçim sonucuna parlamentoya 71 milletvekili adayı belirlenecek. Eyaletteki seçimlerde anketlerin aksine büyük bir sürpriz yaşandı. Anketlerde, Almanya'nın aşırı sağcı, İslam düşmanı partisi AfD ve Merkel'in partisi CDU önde görünmesine karşın sonuçlar tamamen farklı çıktı. Seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) birinci parti oldu.

AŞIRI SAĞ PARTİ MERKEL'İN PARTİSİNİ GEÇTİ

Geçici resmi sonuçlar Mecklenburg-Vorpommern seçim kurulu tarafından açıklandı. Aşırı sağcı, İslam karşıtı AfD, Merkel'in partisi CDU'yu geride bıraktı.

BİRİNCİ PARTİ SPD, YÜZDE 30,6 OY ALDI

Mecklenburg-Vorpommern seçim kurulu tarafından açıklanan geçici resmi sonuçlara göre, eyalette SPD, 2011'deki seçime göre yüzde 5 oy kaybetmesine rağmen yüzde 30,6 oy oranıyla seçimden galip çıktı.

AŞIRI SAĞCI, İSLAM DÜŞMANI PARTİ YÜZDE 20,8

Seçimlerde Merkel'in partisini geçen İslam düşmanı aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) yüzde 20,8 oy oranına sahip oldu.

MERKEL'İN SEÇİM BÖLGESİNDE EN KÖTÜ SONUÇ

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ise yüzde 19 oy aldı. Bu sonuç Merkel açısından büyük bir şok etkisi yarattı. Çünkü Merkel'in seçim bölgesinin de içinde bulunduğu eyalette CDU, üçüncü sıraya gerileyerek tarihinin en kötü sonucunu aldı.

KATILIM ARTTI ANCAK YİNE DE DÜŞÜK

Eyaletteki seçimlere katılım oranı 2011 seçimlerine göre yüzde 10,1 artış gösterse de genel anlamda düşük bir katılımla yüzde 61,1 olarak gerçekleşti.

Yorumlar