'Almanların 'soykırım' demesinin hukuki bir sonucu olmayacak'

Alman Parlamentosu’nda 1915 Ermeni tehcirini “soykırım” diye niteleyen tasarı tamamlandı. Tasarı Perşembe günü oylanacak.

Almanya’da 1915 Olayları’na ‘soykırım’ denmesini öngören yasa tasarısının metni tamamlandı. Perşembe günü Almanya Parlamentosu’nda yapılacak oylamada tasarı kabul edilirse 1915 Olayları için ‘soykırım’ ifadesi kullanılacak.

Almanya’da hükümet ortakları ve Yeşiller Partisi’nin gruplarından geçen tasarı, “Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara 101 yıl önce uygulanan soykırımı anma ve hatırlama” başlığını taşıyor. Aynı tasarıda Alman İmparatorluğu da suça ortak olarak gösteriliyor.

Türkiye’den sert tepkilerin geldiği tasarı için parlamentonun vereceği karar beklenirken Prof. Dr. Mensur Akgün, tartışmalı oylama öncesi yaşanları AjansHaber’e değerlendirdi.

Türkiye’nin olası bir ‘soykırım’ kararında protestonun ötesinde bir şey yapmaması gerektiğini savunan  Akgün, Almanların ‘soykırım’ demesinin hukuki bir sonucunun olmayacağının altını çizdi.

Prof. Dr. Mensur Akgün, AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“TÜRKİYE PROTESTONUN ÖTESİNDE BİR ŞEY YAPMAMALI”

Türkiye, Almanya’nın bu girişimini ve çıkabilecek olası bir kararı protesto etmenin ötesinde bir şey yapmamalı. Türkiye zaten yeterince Batı ile ilişkilerde sorunu olan bir ülke konumunda. Normal olarak protestosunu eder Türkiye ama büyükelçi çekmek, daha abartılı tepkiler göstermek bizim işimize yarayacak olan şeyler değil.

Prof. Dr. Mensur Akgün

“ALMANLARIN ‘SOYKIRIM’ DEMESİNİN HUKUKİ BİR SONUCU OLMAYACAK”

Türkiye’ye karşı olarak soykırımın tanınmışına dair girişimler zaman zaman gündeme getiriliyor. Ayrıca Alman Parlamentosu’nun 1915’te yaşanan trajediye ‘soykırım’ demesiyle herhangi bir hukuki sonuç ortaya çıkmayacak. Eğer tanıyacak olursa çok fazla ciddiye almamak gerekiyor.

“TÜRKİYE’NİN NE KADAR EREZYONA UĞRADIĞINI DA GÖSTERİYOR”

Aslında bu gelişme  Türkiye’nin ne kadar erezyona uğradığını da gösteriyor. Almanlar bunca yıldır böyle bir şey yapmazlarken şimdi parlamentoda yasayı sunmaları tabii ki düşündürücü.

“MERKEL TÜM PARTİLERİN KONTROL EDİLMESİ GÜCÜNE SAHİP DEĞİL”

Merkel bütün partilerin kontrol edilmesi konusunda bir güce sahip değil. Almanya’da özellikle uçta olanlar, kendi partisi içinden de uçta olanlar bu tasarı konusunda inisiyatif alıyorlar. Geçmemesi gerekiyor bu tasarının çünkü anlamı yok.

“TÜRKİYE İÇİNDEKİ ‘NE OLDU?’ TARTIŞMALARINI DA ÖNLÜYOR”

Bu gündem bizim içimizdeki ‘Tarihte ne oldu?’ sorusuna dair tartışmaları da önlüyor. Bu gelişmeyle birlikte biz bunu tartışmayı bırakacağız ve farklı versiyonları ortaya çıkacak tartışmanın. Siyasilerin hukuki hüküm vermesi ne kadar doğru onu da Almanların düşünmesi gerekiyor.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar