ALES Başvurularının Ne Zaman Biteceği ÖSYM Tarafından Açıkladı!

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı ALES Sonbahar dönemi başvuruları başladı. Binlerce adayı yakından ilgilendiren başvuru tarihi ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre 10 Ekim pazartesi günü sona erecek.

Akademik alanda yüksek lisans yapmak isteyen adaylar için yıl içerisinde İlkbahar ve Sonbahar olmak üzere iki kez uygulanan ALES sınavının Sonbahar dönemi başvuruları 27 Eylül'de başladı. Binlerce adayın yakından takip ettiği sınav başvurularına önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda yoğun ilginin olması bekleniyor. 2016 yılının son sınavı olacak olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı, (ALES) Türkiye'nin 81 ilinde ÖSYM'nin belirlemiş olduğu okullarda ve Kırgızistan'ın Bişkek kentinde gerçekleşecek. Daha önce ÖSYM tarafından 20 Ekim 2016'da yapılacağı duyurulan sınavın tarihinin değiştirilmesinden sonra yeni sınav tarihi 18 Aralık 2016 olarak açıklandı. 18 Aralık'ta sabah saat 09.30'ta başlayacak olan sınavın süresi bu yıl uzatıldı. Süresi 3 saat olacak olan sınav, saat 12.30'ta sona erecek. ALES sınavına başvuru yapacak olan adaylar başvuru için gerekli belgeler ile 80 TL olan sınav ücretini belirtilen süre içerisinde ÖSYM tarafından 2016 ALES Başvuru Kılavuzu'nda belirtilen bankalara internet üzerinden, bankalar aracılığyla ya da ATM aracılığı ile yatıracaklar.

BAŞVURULAR 10 EKİM'DE BİTECEK

Eylül ayının sonlarında başlayan 2016 ALES başvuruları devam ediyor. 27 Eylül'de başlayan başvurular, 10 Ekim Pazartesi günü sona erecek. Başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken sınava girmek isteyen adayların belirtilen süre içerisinde 2016 ALES Başvuru Kılavuzu'da belirtilen başvuru şartları ve başvuru için gerekli belgeleri temin ederek başvuru işlemini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Yüksek lisans (tezli-tezsiz), doktora, öğretim görevlisi gibi alanlarda çalışmak isteyen adayların girmek zorunda oldukları sınav 18 Aralık 2016'da yapılacak olup, sonuçlar 2016 ALES sonuçlarının açıklanmasından sonra 3 yıl süre ile geçerli olacak.

 

SINAV ÜCRETİ 80 TL

ALES Sonabahar dönemi sınavına girecek olan adaylar ÖSYM tarafından başvuru kılavuzunda belirtilen 80 TL'lik sınav ücretini başvuru sırasında ilgili bankalara yatıracaklar. Sınav ücreti dışında, başvuru hizmeti creti 3 TL olurken, ÖSYM şifresini unutanlar bunun için 5 TL ödemek durumundalar. ALES başvurusu yaptığınızda ÖSYM'de bulunan fotoğrafınız eskidiyse yeni fotoğraf içinde 10 TL yatırmanız gerekiyor. Sınav ücretini bankadan değilde internet üzeriden yapmak isteyen adaylar ÖSYM'nin sayfasında bulunan “ÖDEMELER” kısmından yapabilecekler. Ödemeleri kurumun belirlediği bankalarden birisine yatıran adaylar ödeme dekontunu saklamaları gerekiyor. Sınav başvurusunu tamamlandıktan sonra sınav ücretini ödenmeyen adayların başvuruları kabul edilmeyecek. 

SINAV TARİHİ VE SAATİ

ÖSYM tarafından daha önce Ekim ayında yapacağı duyurulan sınav tarihi ertelenmesinden sonra 18 Aralık tarihinde gerçekleşecek. Sınav saati süresi ise, sabah saat 09.30'ta başlayıp, 3 saat sürecek ve 12.30'ta sona erecek. Bişkek'te yapılacak sınavın saatinde Türkiye saati esas alınacak.

BAŞARI PUAN DURUMU

ALES sınavına giren adaylar sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora ya da sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekmektedir. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracak olup, yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecektir. Bu puanları ön eleme amacıyla ya da kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabileceklerdir.

Yorumlar