2016 ALES Başvuruları Bugün Başladı! Sınavı ne zaman yapılacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES başvuruları başladı. 27 Eylül Salı günü başlayan başvurular için 2016 Ales Sonbahar Dönemi Başvuru formu ve kılavuzu ÖSYM’nin internet sitesinden yayınlandı.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olarak bilinen ALES sınavının 2016 Sonbahar dönemi başvuruları başladı. 27 Eylül 2016 Salı günü başlayan ALES Başvuruları 10 Ekim tarihine kadar sürecek. Yıl içeresinde 2 dönem halinde gerçekleşen sınavı aynı zamanda 2016 yılının son ALES sınavı olacak. 2016 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 18 Aralık'ta 81 il merkezinde ve Bişkek'te (Kırgızistan) yapılacak. 09.30'da başlayacak sınavı süresi kısa bir süre önce değişti. Daha önceki yıllarda yapılan ALES Sınavlarında 120 soru için 150 dakika olarak uygulanan süre, YÖK Üyesi Abdullah Çavuşoğlu’nun twitter üzerinden yaptığı açıklama ile “ÖSYM yönetim kurulunun aldığı karar uyarınca, ALES sınavında 120 soru için 150 dakika olarak uygulanan sürenin uzatılarak 180 dakikaya çıkarıldığı” duyurdu. ALES Başvuruları 2016 Sonbahar dönemi başvurusu yapacak olan adaylar başvuru işlemlerini ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi AİS’de Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaraları ve şifreleri ile giriş yaparak yapabilecekler. 

BAŞVURULAR BAŞLADI

Akademik Personel ve Lisansüstü eğitim görmek isteyen adayların girmek zorunda olduları ALES Sonbahar dönemi başvuruları başladı. 27 Eylül’de başlayan başvurular 10 Ekim Pazartesi günü sona erecek. ALES sınavına başvurmak isteyen adaylar için kılavuz ile aday başvuru formu, başvuru tarihleri içerisinde ÖSYM'nin osym.gov.tr internet adresinden indirilebilecek.   

SINAV ARALIK’TA

Başvuruları bugün başlayan ALES’in sınav tarihi ÖSYM sınav takviminde 18 Aralık 2016 Pazar olarak açıklandı. Sabah saat 9.30’da başlayacak, adaylar 120 soruda sınava girecekler. 150 dk olan sınavın süresi yeni düzenleme sonrasında 180 dk. (3 saat) oldu. Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa’da (sadece İlkbahar Dönemi Sınavı) ve Bişkek'te (Kırgızistan)  yapılacak. Bişkek'te sınav Türkiye saatiyle 09.30'da başlayacak. Sınav sonuçları açıklandığı tarihten itibaren 3 yıl süre ile geçerli olacak.

ALES BAŞVURULARI İNTERNETTEN YAPILACAK 

ALES Sonbahar Dönemi Başvuruları elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda başlıklar şeklinde belirtilmektedir. Başvurular ile iglili detaylı bilgiyi 2016 ALES Başvuru Kılavuzunda bulabilirsiniz.

KILAVUZ İLE ADAY BAŞVURU FORMUNUN EDİNİLMESİ:

Sınava katılmak isteyen adaylar, 2016-ALES Başvuru Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna, başvuru süresi içinde ÖSYM'nin osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

 

BAŞVURULARIN NASIL YAPILACAĞININ BELİRLENMESİ;

Başvuru yapacak olan adayların merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunmayan adaylar; başvurularını diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır. Merkezimiz kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adaylar; başvurularını bireysel olarak internet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) veya diledikleri bir başvuru merkezi aracılığıyla yapacaklardır.

GEÇERLİ FOTOĞRAF:

Sınava başvuruda bulunacak olan adayların başvuru sırasında verilecek fotoğrafın son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

BAŞVURU YAPILACAK MERKEZLER:

Başvuru merkezlerinin adresleri, başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir. Başvuru merkezleri tarafından adayların başvuruları, resmî iş gününde ve resmî iş saatleri arasında alınacaktır.

BAŞVURU ÜCRETİNİN YATIRILMASI

Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. Adaylar 80,00 TL olan sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya  ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri T.C. kimlik numarasını ve sınav ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir.

BAŞVURU ÜCRETLERİNİN İNTERNET’TEN YATIRILMASI

Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler. Sınav ücreti ödeme işlemleri 11 Ekim 2016 tarihinde, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için saat 23.59’da sona erecektir.

YURTDIŞINDAN BAŞVURU YAPACAK ADAYLAR

Yurt dışından başvuru yapacak adaylar aynı ücretleri, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaktır.

DİKKAT: Sınava başvuru işlemini yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından başvuru kayıt bilgileri iptal edilecek, bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.

ALES SONBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU TAKVİMİ

SONBAHAR DÖNEMİ SINAV TARİHİ: 18 Aralık 2016

SONBAHAR DÖNEMİ BAŞVURU TARİHLERİ: 27 Eylül - 10 Ekim 2016

SAATİ VE SÜRESİ: 09.30, 180 dakika

SINAV ÜCRETİ: 80,00 TL

BAŞVURU HİZMETİ ÜCRETİ: 3,00 TL

ÖSYM SINAV KOORDİNATÖRLÜKLERİNDEN ŞİFRE EDİNME ÜCRETİ : 5,00 TL

ÖSYM SINAV KOORDİNATÖRLÜKLERİNDEN FOTOĞRAF GÜNCELLEME ÜCRETİ : 10,00 TL

Yorumlar