AGİT'in 'tarafsızlığı' tartışmalı

16 Nisan'da gerçekleştirilen halk oylamasına ilişkin tek yanlı rapor hazırlayarak tepkileri üzerine çeken AGİT, geçmişte de "tarafsızlığı" tartışılan uygulamalara imza attı.

Halk oylamasına ilişkin tek yanlı rapor hazırlayarak tepkileri üzerine çeken Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) tarafsız gözlemcileri, geçmişte de tartışılan uygulamalarla gündeme geldi. 2011'de Belarus'a dizayn amaçlı heyet gönderen AGİT'in üyelerinden Ricardos Ramoska'nın Litvanya'da "rüşvetçilik", Benjamin Moreau'nun ise Türkmenistan'da "ajanlık"la suçlandığı ortaya çıktı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, halk oylamasını takip için tarafsız gözlemci yerine, bölücü terör örgütü PKK'yla iç içe geçmiş gözlemciler gönderen AGİT, tepki çekmeye devam ediyor.

Türkiye'deki halk oylaması için bölücü terör örgütü PKK ile iç içe olan gözlemciler gönderdiği tespit edilen AGİT, geçmişte de tarafsızlığı tartışılan uygulamalarla gündeme geldi.

Gözlemcilerini adeta gönderilen ülkeyi "hizaya sokma" amaçlı kullanan teşkilatın, bu konudaki sicili de kabarık.

MİNSK BÜROSUNU KAPATTI

AGİT, AB ile arası iyi olmayan Belarus'a 2011 seçimlerinde "dizayn" amaçlı istihbari çalışmalarda bulunmak üzere gözlemci gönderdi.

Belarus'ta yapılan seçimler sırasında bir AGİT görevlisi istihbarat çalışması yapmakla suçlandı ve sınır dışı edildi.

Sınır dışı olayının ardından Belarus, AGİT'e karşı önemli yaptırım kararları aldı. Belarus hükümeti, devlet başkanlığı seçimlerini sert bir dille eleştiren AGİT'in Minsk'deki bürosunun kapatılmasına karar verdi.

RÜŞVET ALDIĞI TESPİT EDİLMİŞ

AGİT'in Türkiye'ye gönderdiği gözlemcilerden Litvanyalı Ricardas Ramoska'nın ise büyükelçi yardımcılığı döneminde adının büyük bir rüşvet soruşturmasına karıştığı ortaya çıktı. Ramoska, suçlu bulunarak hüküm giydi.

Ramoska’nun, büyükelçi yardımcılığı yaptığı dönemde Belarus vize işlemleri için rüşvet aldığı tespit edildi.

Yorumlar