"Af yok, denetimli serbestlik var"

15 Temmuz darbe girişiminden sonra birçok FETÖ'cünün tutuklanmasıyla cezaevlerinde doluluk oranlarının artması af tartışmalarını da beraberinde getirdi.

15 Temmuz gecesi Türkiye’nin yaşadığı hain terör saldırısının ardından terör örgütü FETÖ’ye yapılan operasyonlar da aralıksız devam ediyor. Binlerce örgüt elemanı bu operasyonlar kapsamında gözaltına alındı ve tutuklandı. Yapılan operasyonlarla tutuklanan FETÖ’cülerle birlikte de cezaevlerinin doluluk oranları oldukça arttı. Cezaevlerinde artan hükümlü sayısı af tartışmalarını da beraberinde getirdi.

Başta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ olmak üzere birçok hükümet yetkilisi genel affın gündemde olmadığını hatta böyle bir kararın söz konusu dahi olmadığını vurgularken denetimli serbestlik konusuna ise yeşil ışık yakıldı.

Hükümet tarafından yapılan genel af açıklamasını ve ‘uygulanabilir’ görünen denetimli serbestlik konusunu AjansHaber’e değerlendiren Avukat Cesim Parlak akıllardaki tüm soru işaretlerini cevaplandırdı. Geçmişte yaşanan ‘Rahşan Affı’nın meydana getirdiği olumsuzluklar göz önüne alındığında af konusuna mesafeli yaklaşılmasını olumlu bir adım olarak değerlendiren Parlak denetimli serbestlik konusunun kimleri kapsayabileceğini de açıkladı.

İşte Avukat Cesim Parlak’ın AjansHaber’e yaptığı o önemli değerlendirme:

AF KONUSU GÜNDEME GELMİŞ OLABİLİR AMA ÇIKARILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Af ve denetimli serbestlik farklı kavramlardır.  Af önü alınamayacak şekilde herkese sirayet eder ama denetimli serbestlikte sınırlandırma ve kontrol altında tutma söz konusudur.  Yaşanan son gelişmelerden sonra af konusu gündeme gelmiş olabilir ama çıkarılması söz konusu değil.

AF İLE DENETİMLİ SERBESTLİK ARASINDAKİ FARK…

Genel af ile denetimli serbestlik sürelerinin uzatılması farklı şeylerdir. Genel afta o suçla ilgili suçun, hapis yatma ve suçun feri olan diğer unsurları da ortadan kalkıyor. Artık o suçun sonuçlarıyla ilgili olarak herhangi bir mahkûmiyet hükmü kurulmamış gibi sonuç doğuruyor. Şuanda süresi bir yıl olan denetimli serbestlik ise dört yıla veya beş yıla çıkartıldığında tahliyesine beş yıl kalan kişiler bu süreçte denetim altında tutularak cezaevinde değil de dışarıda geçiriyorlar.

DENETİMLİ SERBESTLİKTE TEKRAR CEZAEVİNE GİRME DURUMU SÖZ KONUSU

Denetimli serbestlik ile serbest kalanlar bu süreç içerisinde bir denetime tabi tutulurlar. Bu kişiler belli zaman dilimlerinde imza atmak, yine belirli zaman dilimlerinde bir yerden başka bir yere gitmemek gibi yükümlülüklerle kontrol altında tutulurlar. Böylece cezaevlerinde yer işgal etmedikleri gibi kontrol altında da tutulabilirler. Genel af ile denetimli serbestlik arasındaki fark da buradan kaynaklanıyor. Birinde hala hüküm devam ediyor cezası cezaevi yerinde dışarda gerçekleşiyor. Diğerinde ise hükmün bütün sonuçları kalkıyor ve aftan yararlanan kişi artık bir hükümlü olmuyor. Artık aftan sonra uyacağı bir yükümlülük yoktur. Denetimli serbestlikte ise denetim şartlarına uymadığı takdirde tekrar cezaevine girme durumu söz konusu.

RAHŞAN AFFINDAKİ GİBİ İSTENMEYEN SONUÇLARLA KARŞILAŞILABİLİRDİ

Sayın Hayati Yazıcı’nın dün yaptığı açıklamadan anladığım kadarıyla da af söz konusu değildir. Genel af çıkarıldığında da bir ayrım yapmak söz konusu olmamaktadır. Yani şu kişilere af var bu kişilere af yok şeklinde bir durum söz konusu olmamaktadır. O zaman kanunda eşitlik ilkesine aykırılıktan dolayı Anayasa Mahkemesine gidildiğinde ‘Rahşan Affı’nda olduğu gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.

FETÖ OPERASYONLARI İLE ARTAN SAYIYI AZALTMAK İÇİN BU YOLA BAŞVURULACAKTIR

Şuanda ceza infaz kurumlarındaki hükümlü sayılarının fazlalığı ve FETÖ terör örgütü üyeliğinden dolayı daha da artan sayıyı azaltmak adına içlerdeki adi hükümlüler dediğimiz adi suçların dışında bazı suçlardan yatan hükümlüler denetimli serbestlikle cezaevlerinin dışında tutulabilir. Hatta bazı adi suçlar diye tabir edilen cinsel saldırı suçları, hırsızlık gibi toplumun genelini ilgilendiren ve toplumsal açıdan tehlike oluşturabilecek, toplum hassasiyetine dokunan suçları da denetimli serbestliğin dışında tutarak bazı adi suçlar içinde denetimli serbestlik getirilebilir.  Bu bahsettiğimiz suçlar da darp gibi hakaret gibi toplum tarafından korku yaratmayan, tehlike oluşturmayan suçlar açısından bu suçu işleyenleri denetimli serbestlikle dışarı alıp bu süre içerisinde onu dışarda rehabilite ederek  infazını sağlama yolu seçilecektir.

 YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar