AB'nin direksiyonu ayrılığa mı sürülüyor? Fransa'daki saldırı ile Avrupa'da alarm!

Avrupa Birliği coğrafyası, art arda şok edici gelişmelerle sarsılıyor. Son saldırı ile sınır güvenlikleri tekrar gündeme gelirken milliyetçilik akımlarının tetiklenebileceği belirtiliyor.

Fransa’nın güneyinde bulunan Nice kentinde milli gün etkinlikleri arasına sürülen bir kamyon dehşet saçtı. Terör saldırısı olarak nitelenen saldırıda 84 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Olayı Tunus asıllı 31 yaşındaki bir Fransız vatandaşının gerçekleştirdiği ve arkasında IŞİD terör örgütünün olduğu ifade ediliyor.

Olay ülke içinde şok etkisi yaratırken Avrupa içinde de özellikle turizm bölgesi olması nedeniyle geniş yankı buldu.

Son saldırı Avrupa’da son dönemde yaşanan karışıklıkla birlikte yükselen akım olan negatif milliyetçiliği tetikleyebilecek özellikler de taşıyor. Saldırıyı gerçekleştirenin kimliği, arkasında örgüt düşünüldüğünde zaten ‘çözülme’ korkusunu tartışan AB’de alarm durumuna geçildi.

Olayın hemen ardından Fransa’nın komşuları İtalya ve İspanya’da sınırlarda güvenlik alarm durumuna getirildi.

Peki, AB’de art arda yaşanan gelişmeler neyin habercisi? Birliği bekleyen tehlike ne?

AjansHaber’e yaşanan saldırı sonrası değerlendirmelerde bulunan Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ensar Nişancı, korku üzerinden bir sadakat türü üretildiğini belirterek gelecek için AB’nin çözülme riskinin çok yüksek olduğunu ve bu gelişmede yaşanan terör olaylarının da bağlantılı olduğunu söyledi.

SALDIRININ ARDINDAN KORKUNÇ GÖRÜNTÜLER - TIKLA İZLE

DEHŞET KAMYONU BÖYLE İLERLEDİ - TIKLA İZLE

SALDIRININ ARDINDAN ÇATIŞMA SESLERİ - TIKLA İZLE

SALDIRI SONRASI İNSANLARIN DEHŞETE DÜŞTÜĞÜ ANLAR - TIKLA İZLE

Prof. Dr. Ensar Nişancı,  AjansHaber’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“KORKU ÜZERİNDEN YENİ BİR SADAKAT TÜRÜ ÜRETİLİYOR”

Fransa’da ilk patlamalar olduğunda bunun AB’de negatif milliyetçilikleri, mikro milliyetçilikleri yükseltme amacı güttüğünü söylemiştim. Bu kanaatimi hala taşıyorum. Mesele korku yaratıp bu korku üzerinden yeni bir sadakat türü üretmek. Bu yapıcı bir sadakat değil, çözücü, yıkıcı bir sadakat.

Prof. Dr. Ensar Nişancı

“AB’NİN ÇÖZÜLME RİSKİ ÇOK YÜKSEK”

Avrupa Birliği’nden İngiltere’nin zaten çıkış beyan etmiş olması ile AB’nin stratejik geleceğinin olmadığını gördük. Bundan sonra AB’nin çözülme riski çok yüksek. Hem negatif milliyetçiliklerden dolayı hem de dünyada oluşum içinde olunan yeni yapılanmada Avrupa’nın olmayacak olması da bunun göstergesi.

“DOĞU ALMANYA-BATI ALMANYA RİSKİ OLDUĞUNU DA DÜŞÜNÜYORUM”

Almanya’ya baktığımızda da sadece birlikten ayrılma değil, kendi içinde Doğu Almanya ve Batı Almanya olarak bölünme riskinin var olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu terör eylemlerinin bir diğer yüzünün de Avrupa Birliği’nin çözülüşünün bir göstergesi olduğunu söyleyebiliriz.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar