Abdurrahman Mustafa: Rusya taktiksel davranıyor

Rusya’nın yaptığı son hamle Suriyeli muhalifler tarafından da olumlu karşılandı.

Rusya'nın Suriye'deki askeri personelini geri çekmesinin sebepleri dünya kamuoyunda tartışılıyor.  Gelişmenin yankıları sürerken bu adıma muhaliflerden de olumlu değerlendirmeler geldi. Suriye muhalefeti, İran ve BM, Rusya'nın bu beklenmedik adımını olumlu karşıladı.  Suriye’deki iç karışıklık, terör örgütlerinin ülkeyi mesken tutması ve siyasi boşluk Rusya’nın ülke üzerindeki hâkimiyetinin artmasına neden olmuştu. Rusya'nın ülkeden askeri gücünün büyük bir kısmını çekecek olması ülke içerisinde zayıflayan Esed rejimini de ciddi şekilde etkileyecek gibi görünüyor.

Rusya’nın askeri gücünün büyük bir kısmını Suriye topraklarından çekecek olmasının kendileri için olumlu bir gelişme olduğunu belirten Abdurrahman Mustafa, “Rusya’nın askerlerini ve uçaklarını çekmesi Türkmenler için önemlidir. 30 Eylül’de başlayan saldırılarla katliamlar yaptı, bizi yerimizden etti.  Rusya, sahadan tam olarak askerlerini çektiğini söylemiyor, terörle mücadelelerinin süreceğini söylüyor. Tüm bu gelişmeler biz Türkmenler için olumludur” dedi.

Peki, Rusya'nın Suriye'den tamamen çekildiği anlamına mı geliyor, yoksa geçici bir durum mu? Rusya, Suriye üzerinde gelecekte nasıl bir yol izleyecek? Cenevre’de süren ‘Suriye’ görüşmeleri ne durumda? Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa tüm bu soruları AjansHaber’e yanıtladı:

Abdurrahman Mustafa, Rusya’nın Suriye’ye geldiği günden bu yana Türkmen bölgelerini bombaladığını hala da bombalamaya devam ettiğini belirtirken Rusya’nın aldığı bu kararın kendileri için olumlu olduğunu söyledi.

“RUSYA’NIN ASKERLERİNİ ÇEKMESİ TÜRKMENLER İÇİN OLUMLU”

Rusya’nın askerlerini ve uçaklarını çekmesi Türkmenler için önemlidir. 30 Eylül’de başlayan saldırılarla katliamlar yaptı, bizi yerimizden etti.  Rusya, sahadan tam olarak askerlerini çektiğini söylemiyor, terörle mücadelelerinin süreceğini söylüyor. Tüm bu gelişmeler biz Türkmenler için olumludur.

“RUSYA’NIN KARARI DAHA ÇOK MUHALEFETE YARAYACAKTIR”

Suriye’nin bu kararı Cenevre görüşmelerine de yansıyacaktır. Alınan bu karar muhalefete daha fazla moral sağlayacaktır. Siyasi çözüm için de önemli olacaktır. Alınan bu karar, Esed rejiminden çok rejime karşı olan muhalefet için daha önemli ve daha olumludur. Rusya’nın aldığı bu kararın Cenevre görüşmelerinin ilk gününe denk gelmesi de görüşmeler için olumlu oldu.

“RUSYA TAKTİKSEL DAVRANIYOR OLABİLİR”

Rusya askerlerini çekme kararını aldıktan sonra dahi Türkmen bölgelerini bombaladı, hala da bombalamaya devam ediyor. Rusya yaptığı açıklamada tamamen bir çekilme olmadığını terör örgütlerine karşı operasyonlarının süreceğini söylese de ilk günden bu yana Türkmen bölgelerini ve Türkmenleri bombalamaktadır.  Rusya’nın bu kararının altından başka nedenler çıkabilir. Benim şüphelerim var, taktiksel bir durum gibi görünüyor.

“RUSLARIN ÇEKİLMESİ ESED’İN GÜCÜNÜ AZALTACAKTIR”

Rusya’nın Suriye’den çekilecek olmasından belki de olumsuz olarak en çok etkilenecek olan Esed rejimidir. Çünkü Esed rejimi Suriye üzerindeki hâkimiyetini kaybedip, bitmek üzereyken Ruslar kurtarmak için gelip elini güçlendirdi.  

Terör örgütlerinin Rus güçlerinin çekilmesinin ardından ülkedeki ağırlığını arttırabileceği ihtimalini de değerlendiren Abdurrahman Mustafa, “Rusya, Suriye’de bir kısım askerini bırakıp terör örgütlerine karşı mücadelede kullanabilir” dedi.

“CENEVRE GÖRÜŞMELERİ BİR ÖNCEKİNE GÖRE DAHA CİDDİ İLERLİYOR”

Cenevre’deki görüşmeler henüz dün başladı. Bir önceki Cenevre görüşmelerinden daha ciddi görünüyor dün başlayan görüşmeler.  Suriye’de bir çözüm olması için bir çaba sarf ediliyor. Çözümün şekli nasıl olacak bu ilerleyen günlerde müzakere sürecinde belirlenecektir. Suriye’deki çözüm kimin lehine olacak bunlar belli olacak. Geçici hükümet ortak tavır ancak biz en başından beri Türkmenler olarak Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruması için çaba sarf ediyor ve bu yönde tavrımızı belirliyoruz. Önümüzdeki 2-3 gün içerisinde yapılacak müzakere turları görüşmelerin de geleceğine ışık tutacaktır.

YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haberlerin tüm hakları AjansHaber’e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. AjansHaber tarafından üretilen haberlerin kaynak gösterilmeden kullanılması, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 36 ve 37. maddesine aykırıdır ve suç teşkil etmektedir. Ayrıca internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ile ilgili olarak 4 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı internet yasasına göre de bu durum cezai işlem gerektirmektedir.

Yorumlar